Her er de foruroligende tal, som regeringen prøver at skjule

Collage Asger Bonnevie

Regeringen gør alt, hvad den kan, for at skabe jubelstemning omkring dansk økonomi op til valget.

 

I Socialdemokraternes tredje store annoncekampagne på kort tid lyder en af teksterne: ”Der er styr på økonomien og vi skal videre”.

 

I en video fremmaner man indtrykket af, at det bare går bragende fremad for Danmark takket være den røde regering.

 

Når Lars Løkke eller andre peger på, at dette glansbillede ikke holder, bliver de anklaget for, at de ”taler dansk økonomi ned i et sort hul” og dermed skader fremgangen. Det er jo et smart forsøg på at lukke enhver debat.

 

Men det er regeringen, der skader dansk økonomi, ved at prøve at standse en påtrængende debat ud fra valgtaktiske motiver.

 

Alle må naturligvis glæde sig over, at der er ved at komme mere gang i væksten herhjemme. Men ser vi bare nogle få år frem, tegner der sig et Danmark, hvor vi sakker bagud i forhold til væksten i de dygtigste lande.

 

Mens regeringen jubler, er Danmark på vej til at blive en nation i andet geled, når det gælder vækst og velstand. Det viser tal, som regeringen forsøger at skjule – herunder regeringens egne tal.

 

Men Danmark skal være med blandt de bedste. Derfor bør vi tage den nødvendige debat.

 

Danmark og andre lande

Alle kan være enige om, at det i øjeblikket går fremad for dansk økonomi. Det er en lettelse oven på krisen.

 

Den samme lettelse føles i mange andre lande, for fremgangen skyldes i hovedsagen internationale forhold, som Danmark bliver båret med af.

Læs også
Donald Trumps nye skattelettelser er godt nyt for verdensøkonomien

 

I Danmark er der gennemført nogle vigtige reformer, som giver os mulighed for at komme med i det internationale opsving. Men sådanne reformer er også gennemført i andre lande, og i nogle lande er de mere vidtgående. De står derfor til højere vækst og velstand end os.

 

Hvis vi skal være med helt fremme, er der så ganske klart brug for at gøre mere for at styrke dansk økonomi.

 

Regeringens tre falske signaler

Regeringen prøver at sende tre signaler til befolkningen:

 

For det første giver man indtryk af, at dansk økonomi klarer sig særlig godt i forhold til udlandet.

 

Det er forkert. En række lande, som vi normalt sammenligner os med, har højere vækst end os.

 

Læs også
Rigsstatistikeren: Hvorfor går det så relativt godt med den danske økonomi?

For det andet giver man indtryk af, at fremgangen for dansk økonomi primært er regeringens fortjeneste.

 

Det er forkert. Fremgangen skyldes altså primært internationale forhold. Og når man ser på de hjemlige reformer, så er det reformerne fra den tidligere borgerlige regering, der bidrager mest til fremgangen.

 

For det tredje giver man indtryk af, at Danmark nu er på vej ind i en langvarig periode, hvor det bare vil fortsætte med at gå fremad med den økonomiske vækst.

 

Det er forkert. Og dette er den farligste påstand, fordi den kan få os til at slappe af på et tidspunkt, hvor der er brug for en stor indsats, hvis vi ikke skal falde ned til at blive en anden rangs nation.

 

Ringe vækst i forhold til andre rige lande

Danmark har alvorlige barrierer for vækst. Først og fremmest en arbejdsstyrke, der er for lille, med for mange på offentlig forsørgelse.

 

Det er baggrunden for, at Dansk Arbejdsgiverforening (DA) i dag tirsdag fremlægger en stribe forslag til reformer, der skal få flere i arbejde. (Berlingske)

Læs også
Lars Løkke tegner et misvisende billede af, hvor meget vælgerne bakker hans forslag om en SV-regering op

 

Mens den danske regering laver jubelkampagne op til valget, forudsiger den økonomiske samarbejdsorganisation OECD, at Danmark får den sjette laveste vækst blandt de rige lande frem mod 2030. Den sjette laveste!

 

Regeringens egne foruroligende tal

Regeringen skøn for den økonomiske vækst her og nu lyder på 1,6 procent i år og 2,0 procent næste år. Det kan såmænd godt vise sig at blive højere.

 

Så melder problemerne sig imidlertid. Det fremgår ikke bare af OECD, men også af regeringens egne tal. Men disse tal forsøger regeringen så vidt muligt at skjule i debatten op til valget.

 

Tallene står i det såkaldte konvergensprogram, som regeringen offentliggjorde for nylig. Allerede i perioden 2017-19 bremser fremgangen i væksten op, så man bliver liggende på en årlig vækst på 2,25 procent. Og så går det den gale vej. Altså om kun fem år.

 

Ifølge regeringen dykker den mulige vækst i 2020 til bare 1,8 procent, hvilket er decideret ringe. Samtidig vil der komme et permanent underskud på de offentlige finanser.

 

Læs også
Kristian Jensen stak piben ind – men krigen i Venstre kan brage løs igen, fordi Løkke vil gøre op med arven fra Fogh

Skal vi være blandt de bedste eller ej?

Tro pokker, at regeringen ikke har lyst til at få disse tal ind i debatten op til valget. Det ville ødelægge jubelstemningen. Regeringen vil ikke tale om, hvad der skal til for at løse problemerne. Så vil den hellere begå løftebrud, hvis den genvinder magten.

 

Det er naturligt og rigtigt at glæde sig over, at det nu går bedre med dansk økonomi. Og det er godt, at danskerne begynder at forbruge mere.

 

Men ansvarlige politikere er også nødt til at se nogle år frem. Og her lyder det store spørgsmål for dansk økonomi: Skal vi stille os tilfreds med at blive en nation i andet geled, eller skal vi være fremme blandt de bedste?

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…