Får du 100 % i afkast på aktierne i år?

Novo Nordisk / Skærmprint

Aktierne i C20 er steget 25 % de første 3 måneder af 2015. Fortsætter denne udvikling bliver afkastet på 100 % i år. Kan du tro på det og hvad skal du gøre, hvis du ikke gør?

Du kan klappe i dine hænder og prise dig lykkelig over dit held, hvis du har købt en god blanding af danske C20-aktier inden for de seneste 2 til 3 år. Disse aktier er nemlig generelt bare steget og steget. Kronjuvelen er Novo Nordisk-aktien, som er steget med 46 % siden nytår.

Fortsætter opturen?

Der er mange årsager til denne udvikling: ultralav rente, forår i europæisk økonomi, masser af likviditet smidt i markedet af den europæiske nationalbank med flere. Men fælles for alle årsager er, at de forudsætter, at den gode udvikling fortsætter. Derfor er risikoen selvfølgelig, at det ikke lige går sådan.

 

Spørg dig selv, om du tror, at dine aktier kan give dig 100 % i afkast om året. Nej, vel, det er selvfølgelig ikke sandsynligt. Det er meget mere sandsynligt, at markedet foretager en såkaldt korrektion af kurserne. En korrektion, som betyder at aktiekurserne vil falde.

 

Korrektioner optræder i aktiemarkeder med mellemrum, og det er typisk sådan, at dette sker efter en lang optur. Du skal være forsigtig med aktieinvesteringer i perioder, hvor korrektioner er sandsynlige.

Risiko er vigtigere end afkast

Det betyder ikke, at du nødvendigvis skal sælge alle dine aktier for ingen kender jo fremtiden. Du må i stedet kalkulere med en sandsynlighed for en bestemt udvikling i aktiekursen. Derfor bør du sænke risikoen ved at sælge ud af dine aktier og hjemtage lidt af gevinsten – eller meget af gevinsten, hvis du skal bruge dine penge snart.

 

Mange analytikere mener, at markedet godt kan stige moderat resten af året, selv om det er steget meget voldsomt indtil nu. For dig vil det være meget fristende at tage beslutninger om fremtiden på baggrund forventningen til afkastet. Særligt i en periode som nu, hvor obligationerne giver tæt på nul procent i afkast, men lige nu skal du snarere se på risikoen, når du tager beslutninger.

 

Risikoen i de finansielle markeder er faktisk meget stor. Har du eksempelvis pensionspenge placeret i aktier, og skal du bruge dem inden længe, så skal du passe på med at være ”happy go lucky”, når du tager beslutninger.

 

Husk, at det i nogle perioder er bedre at nøjes med 0 % i afkast, eksempelvis, når aktiemarkedet står foran en større korrektion.

 

Du kan læse mere om investering, pension og privatøkonomi i ugebrevet FinansNyt.

 

Få FinansNyt helt gratis

 

Med venlig hilsen

Kim Valentin

Læs også
Donald Trumps nye skattelettelser er godt nyt for verdensøkonomien

Finanshuset i Fredensborg

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…