Er vi dobbeltmoralske i forholdet til Rusland?

Wikimedia Commons

På den danske Moskva-ambassades hjemmeside oplyser ambassadør Thomas Winkler, at han betragter det som sin opgave konstant at udbygge samarbejdet mellem Rusland og Danmark politisk, økonomisk, erhvervsmæssigt og kulturelt.

 

Det hedder videre, at forholdet mellem Rusland og Danmark er inde i en fortsat positiv udvikling. Vi har besluttet at modernisere vores historiske og langvarige partnerskab. Vi er enige om, at en stadig udbygning og styrkelse af det politiske, økonomiske, kulturelle og – ikke mindst – erhvervsmæssige samarbejde mellem Rusland og Danmark er til begge landes fordel.

 

Hvad siger udenrigsministeren?

Det er helt andre toner, der lyder fra den nye udenrigsminister Kristian Jensen, der netop har deltaget i et møde med nordiske og baltiske udenrigsministre: De nordiske og baltiske lande vil sammen svare på den russiske propaganda, som de ser i medierne. Det blev landenes udenrigsministre enige om på et møde den 3. september 2015, oplyser Kristian Jensen.

 

”Der foregår en propagandakrig. Det kan vi se i medierne, også de sociale medier” sagde udenrigsminister Kristian Jensen ifølge Altinget efter et mødet med hans nordiske og baltiske kolleger.

 

Udenrigsministrene ønsker at informere deres egne borgere bedre om, hvad der foregår i Rusland, og om den propagandakrig, som de mener er i gang.

 

”Vi har diskuteret, hvordan vi kan svare igen på den aggression, vi føler fra Rusland. Hvordan vi kan svare tilbage på den propaganda, de sender ud for tiden,” sagde Kristian Jensen efter mødet.

 

De otte nordiske og baltiske udenrigsministre står ifølge Kristian Jensen sammen om at yde støtte til det hårdt plagede Ukraine.

 

”Der var bred enighed om, at vi er nødt til at støtte Ukraine. Den bedste vej frem er at sikre, at Ukraine kan få succes økonomisk og politisk. Derfor har vi besluttet at se på, hvad vi kan gøre for at hjælpe og støtte landet i denne vanskelige situation” sagde Sveriges udenrigsminister, Margot Wallström efter mødet.

 

Dansk enegang – igen?

Sammenholdt med Kristian Jensens tilkendegivelser er Moskva-ambassadens hjemmeside bemærkelsesværdig, og på baggrund af den internationalt aftalte sanktionskurs over for Rusland, kan det opfattes som dansk enegang.

 

Læs også
Angsten for fake news

Prøver Danmark virkelig over for Rusland at holde sig ”neutral” og ride på alle heste? Eller bekræfter sagen det gamle udsagn om, at udenrigsministre kommer og går, men udenrigsministeriet består!

 

De nordiske samarbejdsministre besluttede allerede den 11. marts 2015, at afvikle aktiviteterne under Nordisk Ministerråds informationskontorer i Nordvestrusland. Beslutningen vedrører i praksis kontorerne i Skt. Petersborg og Kaliningrad samt igangværende aktiviteter i Murmansk, Petrozavodsk og Arkhangelsk.

 

Den daværende danske formand for gruppen af nordiske arbejdsministre, socialdemokraten Carsten Hansen, begrundede overfor pressen beslutningen med, at Rusland, med sin beslutning om at give kontoret i Skt. Petersborg status som udenlandsk agent, har skabt en situation som tvinger de nordiske lande til at afvikle aktiviteterne.

 

Ingen var dog i tvivl om, at den reelle baggrund for beslutningen er Ruslands ageren på Krim og i Ukraine. Nordisk Ministerråd er sammen med bl.a. EU og USA fast besluttet på, at opretholde sanktionskursen over for Rusland.

 

Danmarks holdning til sanktionerne mod Rusland

Mens Danmark siger ét på officielle udenrigsministermøder, er vi tilsyneladende er indstillet på at udbygge og styrke samarbejdet med Rusland. Holdningen i andre lande er mindre imødekommende. På grund af Ruslands anneksion af Krim har Rusland siden marts 2014 været udelukket fra samtaler med G7-landene, der består af USA, Canada, Tyskland, Storbritannien, Italien, Frankrig og Japan.

 

Mens de danske signaler er uldne er det internationale samfund anderledes klar i mælet: Sanktionerne mod Rusland vil ikke blive bragt til ophør, førend Moskva overholder Minsk-aftalen. Samtidig holder det internationale samfund Rusland ansvarlig for de militante separatisters fremfærd i Østukraine.

Læs også
“Et personligt engageret angreb på Putin og Trump, som i høj grad fortjener at blive læst trods sine begrænsninger”

 

Virker sanktionerne?

Ikke hvis du spørger Putin, men alle tegn tyder på, at det økonomiske liv langsomt bliver klemt ud af Rusland.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…