En officiel middag mellem Frankrigs og Irans præsident måtte aflyses – franskmændene ville ikke bøje sig for islamiske krav til mad og drikke

France24

Irans præsident Hassan Rouhani kommer på officielt besøg i Frankrig i næste uge. Som et led i besøget skulle han have spist middag med Frankrigs præsident Francois Hollande i Elysée-palæet.

 

Men middagen er blevet aflyst på grund af uenighed om maden. Det drejer sig ikke om gastronomiske overvejelser, men om fundamentale principper.

 

Iranerne bad om, at der kun blev serveret halalkød, og at der ikke måtte være vin på bordet. Med henvisning til, at islam forbyder både kød, der ikke er halalslagtet, og alkohol.

 

Men det sagde franskmændene nej til. De så det også som en principiel sag, idet de henviste til Frankrigs ”republikanske traditioner” i forbindelse med officielle middage. Det vil sige de stærke franske traditioner for at værne om det verdslige (sekulære) samfund.

 

Det er de samme verdslige traditioner, der for eksempel ligger bag, at muslimske skolepiger har forbud mod at bære tørklæde i de offentlige skoler.

 

Så man fastholdt retten til som vanligt at have vin og kød, der ikke var halalslagtet, på bordet.

 

Frankrig foreslog fælles morgenmad i stedet, men det anså iranerne ikke for fint nok. Så præsident Rouhani bliver væk.

 

Mødes dog alligevel

Frankrig har tidligere oplevet en lignende konflikt. I 2009 afviste den daværende irakiske ministerpræsident Nuri Al-Maliki en middagsinvitation fra Elysée-palæet af den samme grund.

 

Aflysningen af middagen betyder dog ikke, at Rouhani og Hollande slet ikke mødes under den iranske præsidents besøg. Der er afsat to timer til en samtale mellem dem den 17. november.

 

Men det bliver altså ikke ved middagsbordet.

Læs også
Racisme mod franskmænd – de kalder os “hvide svin”

 

(RTL, The Local)

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…