Danske forældre er rystende lidt sammen med deres børn – her er en løsning

Colourbox

Man hører ofte fra børnefamilierne at det kniber med tid til samvær mellem børn og forældre i det daglige.

 

Nu har Psykiatrifonden sat tal på problemet. De viser, at problemet er større end hidtil antaget.

 

1400 forældre til hjemmeboende børn i alderen 0-18 år har medvirket i undersøgelsen.

 

51 procent siger at de har daglige aktiviteter med børnene. 20 procent siger de laver noget med poderne et par gange om ugen, 14 procent én gang om ugen, mens de resterende 15 procent gør noget sammen med børnene månedligt eller sjældnere. (Politiken)

 

At lave noget sammen kan være at spise sammen, lave mad sammen, spille et spil, lege med eller læse højt for børnene.

 

Undersøgelsen viser altså, at det kun er i hver anden familier, at man hver dag er samlet om en fælles aktivitet.

 

Det er meget bekymrende. Børn og unge har brug for at være sammen med voksne. Og de har brug for, at der er et fast mønstre i familiens samvær. Det kan for eksempel være, at man altid forbereder og spiser morgenmad og aftensmad sammen.

 

Måltidet som omdrejningspunkt

I Danmark er de fleste forældre udearbejdende, så der er ofte travlhed om morgenen, inden familien skal ud af døren.

 

For at afhjælpe de travle morgener tilbyder langt de fleste, hvis ikke alle, daginstitutioner morgenmad til børnene.

 

Mange skolers fritidsordninger gør det samme, og ofte som et gratis tilbud til eleverne.

Læs også
Krofatter fik en rigtig god ide – nu har Ole og vennerne spist hos ham seks dage om ugen i 23 år

 

Det betyder at mange familier slet ikke samles omkring morgenmaden, som det var almindeligt før i tiden.

 

Det er en skam, for det er både hyggeligt og fornuftigt at familien mødes omkring morgenbordet, hvor man i fællesskab kan vende dagens program.

 

Men det er også uforståeligt, at mange forældre tilsyneladende slet ikke anser morgenmåltidet for vigtigt og tror, at man sagtens kan sende poderne i skole på en tom mave.

 

Mange forældre tænker naturligvis at børnene får mad i daginstitutionen eller i skolen, men sådan går det altså ikke altid.

 

Når børnene først er kommet hen til vennerne, så er der simpelthen ikke samme interesse for at spise et passende morgenmåltid, som hvis børnene sad derhjemme.

 

Mange spiser heller ikke aftensmad sammen

Læs også
131 flygtninge siger, de er ensomme – derfor giver kommunen dem nu 40.000 kroner til projekter

Det bliver også mere og mere almindeligt at familierne ikke samles for at spise aftensmad sammen, og i flere familier er det kutyme at se TV under måltiderne.

 

Det er en kedelig glidebane, fordi det fjerner danskerne mere og mere fra en betydningsfuld kulturbærende begivenhed/værdi.

 

For ikke så mange årtier siden var det utænkeligt at rende ind til vennerne omkring aftensmadstid, og det var ikke blot i 10 minutter for der skulle også ryddes af bordet og vaskes op.

 

Dengang blev der talt om meget ved bordet. Bordskikken var slet ikke til diskussion. Og det, man ikke fik talt om ved bordet kom ofte frem, når man stod ved opvasken.

 

I dag har vi maskiner til det beskidte service, desværre kunne man frygte at de vigtige samtaler er røget ud med opvaskebaljen.

 

Det er ikke godt, fordi det daglige samvær mellem børn og voksne omkring et fælles tredje næppe bliver erstattet på et andet tidspunkt i døgnet.

 

Læs også
Boganmeldelse: Peter Elsass, Kunsten at være alene

Og hvis det gør, så er det oftest udelukkende på børnenes præmisser. Det er en skam for børn lærer også mangt og meget ved at høre på at de voksne taler sammen, ligesom det er et godt sted at lære at vente på tur.

 

Moderne elektronik blokerer for samværet

Ifølge Jan Kampmann, professor og forsker i børn, unge og familieliv på RUC er familien, som vi kender den, under pres.

 

”Den her undersøgelse er udtryk for en helt aktuel centrifugalkraft, der hersker i danske familier. Både børn og voksne lever i stigende grad hver deres individuelle liv med hver deres interesser. Udviklingen er især drevet af forskellige elektroniske medier, som fylder i hjemmene. Der er ofte flere fjernsyn, og selv helt små børn har deres egen iPad. De tider, hvor hele familien samledes om en udsendelse på DR 1, er ovre. Nu opholder man sig helst i hver sit rum, så lydene fra de forskellige maskiner ikke overdøver hinanden.” (Politiken)

 

Moderne elektronik er super godt, lærende og udfordrende. Og det er også optimalt, hvis familien har økonomi til at alle har deres egne personlige maskiner.

 

Men det er en dum undskyldning at skyde skylden på elektronikken, når forældrene skal undskyldes for ikke at tage forældreansvaret på sig.

 

Det handler om, at forældre skal lave klare regler for hvornår familien gør hvad, samt at ”kravene” til samvær tilpasses dagligdagens rutiner på en naturlig måde, som fx rutinen omkring måltidet.

Læs også
Yasmin: “Før skændes vi meget, men nu snakker vi meget bedre sammen” – læs hvorfor

 

Det er lidt som at cykle til arbejde. Gør man det har man ikke brug for at tage ud i motionscentret, fordi man har fået sin daglige dosis.

 

Spiser og forbereder familien maden sammen, er der ofte heller ikke brug for yderligere samværstid, i hvert fald ikke med de større børn, som oftest har gang i 117 forskellige ting.

 

Og elektronikken den forbliver slukket, så længe samværet står på.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…