“Det er gris eller ingenting” sagde en borgmester – muslimer rasede, men nu har en domstol givet ham medhold

Marcel Mortreau er borgmester, og en dag fik han nok af, at kommunen skulle bøje sig for muslimers krav om særbehandling.

 

Han var stolt af at leve i Frankrig, som er et udpræget sekulært land, hvor alle behandles som lige individer. Derfor tog han en beslutning, som vakte stor debat.

 

Når menuen i skolernes kantiner stod på svinekød, skulle de ikke længere servere et alternativ.

 

“Det er gris eller ingenting”, sagde borgmesteren.

 

Andre borgmestre bakkede op

Flere borgmestrer tilsluttede sig oprøret. En af dem var Gilles Platret, borgmester i den større by, Charlons-sur-Saône. Det skulle være slut med særbehandling af muslimer, sagde han nu også.

 

Såvel Platret som Mortreau er borgerlige. Den socialistiske regering derimod kritiserede borgmestrene.

 

Svinekød i skolerne

I mange år har skolernes kantiner i det meste af Frankrig været tilbageholdende med at servere svinekød. Og de dage, hvor der er svinekød på menuen, var det normen, at der skulle tilbydes alternative retter.

 

Men Marcel Mortreau besluttede, at det skulle være slut. I en sekulær stat som den franske er religion og stat skarpt adskilt. Der er religionsfrihed, men religion er en privat sag, og i statens institutioner er alle ligestillede individer.

 

Dette princip mente Morteau var ved at smuldre. Derfor fik skolerne besked på, at de stod frit for at servere svinekød, og når de gjorde det, skulle der ikke tilbydes alternative retter.

 

Læs også
Racisme mod franskmænd – de kalder os “hvide svin”

Det er gris eller ingenting

”Det er gris eller ingenting”, lød Montreaus korte og klare besked.

 

”Frankrig er en verdslig nation i kraft af en lov fra 1905, som adskilte stat og kirke”, erklærede borgmesteren.

 

”Borgmesteren er ikke forpligtet til at efterkomme måltider som er udtryk for religiøse særkrav. Det er sekularismens princip”, sagde Mortreau til Europe 1 radio. (The Local)

 

Han tilføjer, at svinekød er en traditionel spise i Frankrig, og de mennesker, som frivilligt vælger at bosætte sig i Frankrig, kan ikke forlange, at Frankrig skal ændre sine vaner af hensyn til dem.

 

”Der skal ikke tages specielle hensyn til børn, der ikke kan lide svinekød, eller som har forældre, der af religiøse eller kulturelle årsager betragter kød fra dette dyr som urent, sagde  han.

 

Han fik stor opbakning fra borgerne, som glædede sig over, at det også gav en besparelse, at der ikke skal bekostes ekstra retter til de elever, som ikke vil eller må spise traditionel fransk mad.

Læs også
”De kalder os hvide svin”

Muslimer gik til domstolen

En del muslimer var vrede. Advokaten Karim Achoui, fra Muslim Juricial Defense Leaque, gik til domstolen i den nærliggende by Dijon.

 

”Et barn vil blive ekstremt traumatiseret, hvis han får serveret en svinekotelet med besked om at spise den, når han hele livet har hørt, at det er forbudt.”

 

Den har nu truffet en afgørelse. Og denne afgørelse giver borgmesteren medhold. Det er helt i orden ikke at servere alternative retter, når skolernes kantine har svinekød på menuen.

 

Nu raser muslimernes organisationer igen. Men intetet tyder på, at de får noget ud af det.

 

Det er gris eller ingenting.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…