Video: Nogle syriske asylansøgere kommer til Europa med barnebrude på ned til 14 år

I flygtningelejrene i Libanon og Jordan bliver pigerne hurtigt voksne. Det vurderes at hver fjerde brud er blevet gift før hun er fyldt 18 år. I 2011 gjaldt det knap halvdelen. Manden er oftest betydeligt ældre.

 

I muslimske lande er det ikke unormalt at pigerne giftes væk i en meget ung alder. Familierne vurderer ofte at det er bedre at få døtrene gift i en tidlig alder, fordi det minimerer familiens risiko for at tabe ære.

 

Ugifte pigers rygte, og dermed familiens omdømme, er særligt udsat for sladder, en fjer kan hurtigt blive til fem høns hvis en pige fx ses tale med en fremmed mand.

 

Desuden må man påregne at mange familier vælger at afsætte døtrene særligt tidligt når landet hærges af borgerkrig og fattigdom.

 

Nogle af disse barnebrude og teenagemødre ankommer også til Europa sammen med deres ældre mænd. Det har man bla. oplevet i Holland, hvor emnet er blevet heftigt diskuteret siden sommer, hvor en 14-årige pige og hendes mand som var midt i tyverne søgte om asyl i Holland.

 

Ægteskab med mindreårige er naturligvis forbudt i Holland, men det har hidtil være lovligt for sådanne par at leve sammen i Holland, når de er blevet gift i hjemlandet.

 

Det har imidlertid forarget mange, så politikerne er nu i gang med at udforme en lovændring.

 

” Det er forfærdeligt, frugteligt, uanset hvilken lov der gælder. Men jeg tror det er et spørgsmål om religion og kulturel forskellighed,” siger en kvinde på gaden.

 

Ineke Van Winden leder et center for ofre for menneskesmugling ridser op, at problemet med barnebrude kan have vidtrækkende negative konsekvenser:

 

”En traumatiseret ung mor, et barn, som skal opdrage børn er meget traumatisk fordi hendes egne traumer vil blive overført til de små børn. De vil ikke få en normal opvækst.”

 

Læs også
Video: Hunden vil sidde ned, så hvorfor ikke sætte sig på en dejlig blød baby …

Men mens politikerne bytter om på ordene i loven er befolkningen reelt optaget af andre problemer.

 

”Med den aktuelle flygtningekrise mener jeg ikke det er det vigtigste emne,” siger en anden kvinde på gaden.

 

Ifølge journalist Joost Niemoller ønsker næsten 80 % af den hollandske befolkning at lukke grænserne, men politikerne gør det ikke, siger han.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…