3 økonomiske opgaver du skal nå inden nytår

Det er vigtigt, at du løbende vedligeholder din privatøkonomi i løbet af året. Det gælder alle dele af økonomien både investering, finansiering, forbrug, pension, opsparing og skat. Alle dele har betydning, hvis du vil skabe de bedste økonomiske muligheder for dig selv gennem dit liv.

 

Der er særligt meget at gøre i december, fordi skatteåret følger kalenderåret og slutter ved årsskiftet. Der er ting du kan gøre i december, som er for sent at gøre d. 1. januar. Derfor skal du være særligt opmærksom i december måned.

 

Se hvordan du holder din privatøkonomi ved lige gennem året med en privatøkonomisk opgavekalender.

1.  Tjek muligheden for indbetaling til pension.

Du skal ikke hovedløst indbetale til pension uden at tænke dig om.

 

Betaler du topskat nu men ikke som pensionist, så er det med sikkerhed en fordel for dig at indbetale op til 51.700 kr. til en ratepension eller en livrente. Det er særlig fordelagtigt, hvis du har overskud i økonomien til at spare op.

 

Har du ingen gæld, og betaler du ikke topskat, og mangler du et sted at anbringe dine penge, så kan du med fordel indbetale til en aldersopsparing.

 

Disse overvejelser bør du gøre dig hvert år i december.

Den rigtige pensionsopsparing for dig

2.  Tjek din aktieindkomst for 2015.

Du kan slippe med at betale den lave skat på 27 % af aktieindkomst under 49.900 kr. – 99.800 kr. for ægtepar.

 

Med lidt planlægning hvert år kan du minimere skatten på din aktieindkomst gennem dit liv. Det kræver, at du har aktier i frie midler, og at du realiserer gevinster i dit depot hvert år – husk at udbytter også tæller med.

 

Aktieindkomst ud over 49.800/99.800 kr. beskattes med 42 %. Du kan dog nedsætte din aktieindkomst og dermed din skat ved at sælge aktier, der har givet tab, indtil du når ned på grænsen for den lave skat. Tab modregnes nemlig i gevinster.

 

Spar skat og sænk modregninger i pensioner

3.  Tjek om du kan undgå modregning i pensioner

Du kan tilrettelægge udbetaling af dine pensioner, så du får mest muligt ud af folkepensionens pensionstillæg.

Læs også
Donald Trumps nye skattelettelser er godt nyt for verdensøkonomien

 

Folkepensionen udbetales som grundbeløb og et pensionstillæg. Der findes desuden en række tillæg og en ældrecheck, men dem tager jeg ikke højde for her.

 

Folkepensionens grundbeløbet udbetales altid, medmindre du har arbejdsindkomst over et bestemt beløb. Pensionstillægget reguleres i forhold til dine øvrige pensions- og arbejdsindkomster, men det er uafhængig af din formue. For 2015 er indkomstgrænsen for modregning i pensionstillægget 135.400 kr. for gifte og samlevende og 67.500 kr. for enlige.

 

Se hvordan du beregner din folkepension.

Folkepensionens pensionstillæg bregnes hvert år ud fra din personlige indkomst. Du kan tilpasse din personlige indkomst på to måder, for at undgå modregning i pensionstillægget.

 

Du kan derfor tilpasse dine udbetalinger af pensioner, så du kommer under grænsen for modregning. Du kan også regulere størrelsen af din personlige indkomst ved at indbetale til ratepension og/eller livrente. Har du fx fået udbetalt for meget pensionstillæg, kan du i mange tilfælde udgå at betale det tilbage ved at indbetale til pension.

 

På samme måde kan du sikre dig pensionstillæg, hvis du ikke får det i forvejen. Det kræver dog, at du har mulighed for at spare tilstrækkeligt op. Du kan også regulere udbetalingen af dine ratepensioner, så du får mere pensionstillæg fremover.

 

Læs også
Rigsstatistikeren: Hvorfor går det så relativt godt med den danske økonomi?

Pas på modregning i pension

 

Husk disse 3 økonomiske opgaver du skal nå inden nytår, hvis du vil udnytte dine muligheder i 2015. Udnytter du dine muligheder og tilpasser din økonomi løbende, kan du øge din formue med mange tusinde kroner hvert år i resten af dit liv.

 

Med venlig hilsen

Kim Valentin

Finanshuset i Fredensborg, Uafhængig økonomisk rådgivning

 

Kim Valentin skriver hver uge om investering, pension og privatøkonomi i ugebrevet FinansNyt. Send mig FinansNyt helt gratis

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…