Spillet Minecraft har 100 mio registrerede spillere. Minecraft en en slags Lego-verden, hvor man kan opbygge alt med klodser. Spillet minder meget om Second Life, som var fremme for et par år siden. Man kan lave en figur og kan mødes med andre menneskers digitale figurer i en digital verden.
Lidt ligesom Lego
Brugerne sætter ofte en ære i at bygge en flot lille verden, som andre brugere så kan besøge. Ligesom med Lego gælder det så om at være kreativ.
Danmark i Minecraft
Tilbage i april præsenterede Geodatastyrelsen en tro Minecraft-kopi af Danmark. Styrelsen havde allerede nationens geodata, og det var derfor forholdsvis nemt at importere den i Minecraft-systemet. (link) Minecraft-Danmark består af 4000 milliarder virtuelle lego-klodser.
Formål
Geodatastyrelsen skrev ved lanceringen således: “Med frie geodata i en Minecraftverden kan skoleelever og andre unge gå på opdagelse i naturen, og de kan fx plante deres egen skov, anlægge en sø, bygge en rideskole, et biogasanlæg eller en vindmølle. Og skoleelever kan bl.a. træne rumlig forståelse i matematik og opføre kunstværker, bygninger mv. i billedkunst.” (gst)
Glæden varede dog ikke ved. Og kreativ blev snart til destruktiv.
Minecraft-nationalisme
Den danske indmarch på Minecraft må have stødt amerikanske nationalister. Her kom lille Danmark med en stor flot Minecraft verden. Hvad bildte de sig egentlig ind? De tog hurtigt lyssky hacker-metoder i brug, for at få Danmark ned med nakken.
Virtuelt smugleri og dynamit
Dynamit er så vidt vides forbudt i spillet. Alligevel lykkedes det de misundelige hackere at smugle det over grænsen og ind i Minecraft-Danmark. Hverken virtuelle grænsebomme eller virtuel grænsekontrol kunne stoppe hvad der kom derefter.
Terrorangreb
Så satte hackerne angrebet ind. Flere dele af Minecraft-Danmark blev jævnet med jorden, herunder store dele af København. For at håne danskerne hejste hackerne også det amerikanske flag over det danske.
Hvad udad tabes skal indad vindes
Geodatastyrelsen vil kun delvist genopføre udvalgte af de ødelagte bygninger. “Sådan er spillets regler. Brugerne bygger ting op, og river andre ting ned,” fortæller pressechef i Geodatastyrelsen, Chris Hammeken.