Undsluppet pige: Boko Haram voldtager og skærer halsen over på dem, der nægter at konvertere til islam

Boko Haram

Den islamiske jihadistbevægelse Boko Haram har siden sin dannelse i 2002 terroriseret det nordøstlige Nigeria i deres kamp for at etablere en ren islamisk stat baseret på sharia. Navnet ”Boko Haram” kan oversættes fra hausa/arabisk som ”vestlig uddannelse er en synd”.

 

De har regeringen og kristne som terrormål, og deres angreb har omfattet skoler, kirker, politistationer og kidnapninger af vestlige turister.

 

Ifølge sikkerhedsekspert Bertrand Monnet er andre vestafrikanske terrorgrupper, såsom al Qaeda i maghreb-landene og Ansar Dine i Mali, de rene lam ved siden af Boko Haram.

 

Boko Haram ledes af Abubakar Shekau og har modtaget træning fra al Qaeda grupper. Deres hovedsæde ligger i delstaten Bornos hovedstad Maiduguri, og de menes at holde til i de vidtstrakte Sambisa skove, der ligger i et bælte gennem flere delstater i det nordøstlige Nigeria.

 

Der er formodninger om, at Lee Rigbys mordere, Michael Adebolajo and Michael Adebowale, der er af nigeriansk afstamning, har ladet sig inspirere af Boko Haram.

 

Tidligere angreb

Det menes, at omkring 10.000 mennesker er blevet dræbt mellem 2002 og 2013 – alene i år nærmer antallet sig allerede 4.000 dræbte.

 

Boko Haram blev kendt for sin voldelighed i 2009, hvor terrororganisationen angreb flere politistationer og regeringsbygninger i det nordlige Nigeria, med hundredvis af dræbte til følge.

 

Angrebene fortsatte i de følgende år. I 2013 erklærede regeringen, i deres forsøg på at bekæmpe terrororganisationen, delstaten Borno i undtagelsestilstand, og regeringen fængslede flere af terroristernes koner og børn.

 

Som reaktion på det udsendte Abubakar Shekau den 13. maj 2013 en video, hvori han fortalte, at Boko Haram havde taget kvinder og børn som gidsler og ville behandle dem som slaver.

 

Læs også
USA støtter Israel mod EU

Dette gav anledning til spekulationer om, hvorvidt Boko Haram tilsluttede sig den gamle islamiske overbevisning, at kvinder fanget i krig er slaver, som deres “herrer” kan have sex med.

 

Boko Haram har intensiveret deres angreb i 2014. I februar angreb de i Borno landsbyerne Doron Baga og Izghe, hvor mere end 100 kristne mænd blev hakket til døde.

 

Samme måned blev en kostskole for drenge i byen Buni Yadi i delstaten Yobe (vest for Borno) angrebet en nat. Skolens yderdøre blev låst, hvorefter terroristerne satte ild til bygningen. De drenge, der slap ud, fik deres hals skåret over. I alt 59 drenge døde.

 

Den 14. april udløste Boko Haram en bombe i en bus i Nigerias hovedstad Abuja og dræbte 75 mennesker. Få timer senere foretog de en større kidnapningsaktion på en kostskole i Chibok, der senere skulle få mediernes opmærksomhed.

 

Kidnappede skolepiger fra Chibok sælges som slaver

Natten til den 15. april ankom 100 bevæbnede mænd til en kostskole i Chibok i delstaten Borno. Overfor skolens sikkerhedsvagter udgav de sig for at være soldater fra regeringshæren, der ville beskytte dem mod terrorister.

 

De overmandede dernæst vagterne og nedskød dem, brændte skolen mens de råbte “Allahu Akbar” (Allah er størst).

Læs også
Donald Trumps nye skattelettelser er godt nyt for verdensøkonomien

 

Derefter bortførte de 329 skolepiger på 15-18 år i lastbiler. Det lykkedes for 53 af dem at flygte i de følgende dage, hvorved der var 276 tilbage. Skolepigerne blev tvunget til at gifte sig med medlemmer af Boko Haram til en brudepris af mindre end 70 kr.

 

Den 5. maj trådte Boko Harams leder Abubakar Shekau frem i en 57 minutter lang video, hvor han proklamerer: ”Jeg bortførte jeres piger. Jeg vil sælge dem på markedet. Ved Allah! Jeg vil bortgifte en kvinde på 12 år. Jeg vil bortgifte en pige på 9 år.” (…) ”Jeg sagde, at vestlig uddannelse skulle standses. Piger, I skulle til at blive gift.”

 

”Der er et marked for salg af mennesker. Allah siger, jeg skal sælge dem. Han befaler mig at sælge dem. Jeg sælger kvinderne. Jeg sælger kvinderne!”

 

Siden er yderligere 8 piger, på 12-15 år, den 4. maj blevet bortført i landsbyen Warabe i det nordøstlige Nigeria, nær grænsen til Cameroun.

Eftersøgningen

Læs også
Udenrigspolitikken i et bekymrende paradigmeskifte – Danmark er på vej væk fra USA

Myndighederne ved ikke, hvor pigerne fra Chibok befinder sig. Mange af pigerne frygtes allerede at være blevet solgt som slaver i nabolandene Chad og Cameroun. Nigerias militær gennemsøgte Sambisa skovene i begyndelsen af maj, dog uden resultat.

 

Pigernes familier presser regeringen for at finde børnene og går i demonstrationer. I forbindelse med, at World Economic Forum holder møde i Abuja i disse dage, har Nigerias præsident Goodluck Jonathan bedt om hjælp fra USA, Storbritannien. Frankrig og Kina. USA vil sende militærfolk og politifolk med ekspertise i gidselforhandlinger. Storbritannien har også tilkendegivet, at de er parat til at yde praktisk hjælp.

 

Seneste angreb

Imens angrebet i Chibok har fået udlandets bevågenhed, fortsætter Boko Haram sine terrorangreb.

 

Den 5. maj kom bevæbnede mænd i militæruniformer om eftermiddagen til landsbyen Gamboru Ngala i det nordøstlige Nigeria, nær grænsen til Cameroun. Under kampråbet “Allah er størst!” affyrede de granater og udløste bomber på den fyldte markedsplads, hvorefter de satte ild de de bygnnger, hvor de skræmte indbyggere søgte beskyttelse.

 

Terroristerne angreb desuden politistationen under det 12 timer lange angreb. De brugte sprængstoffer  til at sprænge bygningens tag. Inden i bygningen fandt man bagefter 14 døde politibetjente. Mere end 150 mennesker er foreløbigt rapporteret døde, og dødstallet ventes at stige.

 

Sexslaver

Læs også
Brutale kriminelle fra Afrika strømmer nu til og bliver en del af vores virkelighed

En pige, der fornylig undslap sit fangenskab, har fortalt, at de tilfangetagne piger voldtages op til 15 gange om dagen. De tvinges til at omvende sig til islam og hvis de nægter, bliver deres hals skåret over.

 

Lederen af den nigerianske velgørenhedsorganisation Baobab for Women’s Human Rights, Mma Odi, fortæller om pigerne fra Chibok: “Pigerne er i en yderst dårlig situation. Den eneste grund til, at disse mænd kom til skolen, var for at gøre dem til deres sexobjekter. Mændene har gjort dem til sex slaver, som de voldtager igen og igen. Enhver pige, der forsøger at gøre modstand, bliver skudt af dem. De er skruppelløse.”

 

Tradition for slaveri

Terrorgruppen Boko Haram har base i den nigerianske delstat Borno, der er gammelt islamisk område. Borno udgør den centrale del af det tidligere Bornu rige (1380–1893). Riget oplevede sin storhedstid under Idris Alooma (c. 1571–1603), der udbyggede rigets sharia lovgivning og skaffede rigdom takket være slavehandel, krigsbytte og transsahara handelen. Siden blev det nordlige Nigeria del af Sokoto kalifatet (1804-1903), der i 1800-tallet var et af de mægtigste riger syd for Sahara.

 

Sultanen billigede slaveri, lige som de hellige islamiske skrifter gør, når blot slaverne var ikke-muslimer. Slaverne blev skaffet under angrebskrige.

 

Slaveri var en vigtig del af samfundsøkonomien, idet slaverne arbejdede i plantagerne og opdyrkede jorden. Slaver var også et betalingsmiddel ved indbetaling af skat – på linie med naturalier som korn og kvæg.

 

Storbritannien overtog magten i 1903 og tog fra 1906 initiativer til at gøre slavehandelen mindre attraktiv, med henblik på at få den afskaffet. Man forbød indfangning og salg af slaver, alle børn født af slaveforældre efter 1901 blev ved lov til frie borgere, lige som slaver nu fik et retskrav på at kunne betale sig til frihed. I 1960 blev Nigeria selvstændigt, og som følge af etniske spændinger består landet i dag af 36 delstater.

Læs også
USA forlader Syrien og giver plads til farlige alliancer – men der er en forklaring på Trupms beslutning

 

Slaveriet blev aldrig endegyldigt afskaffet. Det er tværtimod et udbredt fænomen i vore dages Nigeria. Der er i dag 700.000 slaver i landet ifølge Walk Free. De kidnappes ofte i fattige landområder. Nogle handles til prostitution og til kriminelle i Mellemøsten og Europa. Andre tvangsgiftes.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…