Taget ved næsen i internethandel, men kan ikke få nogen hjælp

Foto: Colourbox

Jeg handlede for nogen tid siden på Den Blå Avis. Jeg fandt et godt tilbud på en iPhone, og jeg fandt, som så mange andre, tilbuddet interessant. Jeg snakkede frem og tilbage med sælgeren via email, og vi fandt frem til, at jeg skulle betale 2200 kroner via bankoverførsel. Jeg var ny indenfor nethandel dengang og var ikke klar over risikoen ved at handle med bankoverførsler.

 

Men det bør stadig ikke føre til, at jeg (og andre i fremtiden) kan blive udsat for følgende. Jeg overførte pengene, og sælgeren ville sende telefonen dagen efter. Jeg mailede så til sælgeren for at høre om telefonen var på vej, hvorefter han sagde at han ville sende den senere.

 

Dette ville også vise sig at være det sidste, jeg hørte fra ham.

 

Den Blå Avis kunne ikke gøre noget

Der gik flere dage, og jeg sendte flere mails til sælgeren, men uden svar og uden nogen tegn på telefonen i posten. Jeg kontaktede efterfølgende Den Blå Avis og forklarede dem situationen, og de sagde, at de kunne lukke hans Den Blå Avis-bruger, men det var det eneste, de kunne gøre. Det hjælper jo ikke meget.

 

Der gik flere uger, og jeg kontaktede derefter politiet, som sagde, at jeg skulle printe alle mails ud, sælger og jeg havde skrevet til hinanden,
hvilket jeg selvfølgelig så gjorde. De tog de udskrevne mails og sagde, at de ville kigge på dem. Der gik flere måneder, og jeg hørte ingenting.

 

Jeg kontaktede så politiet igen, og det viste sig, at sagen blev kastet frem og tilbage mellem Østjylland’s Politi og Syd- og Sønderjyllands Politi, fordi sælgeren boede i Kolding, så de var lidt uenige om, hvem der skulle tage sagen. Der gik yderligere et halvt år, og jeg hørte stadig ingenting.

 

Politiet hjalp ikke

Det viste sig så, at de havde besluttet ikke at gøre mere i sagen på det grundlag, at for at de skulle kunne gøre noget som helst, så ville de skulle kunne bevise, at sælgeren direkte har tænkt “nu skal jeg snyde denne køber”, hvilket i mit hoved virker ret umuligt. Så jeg tog skridtet videre og klagede til politimesteren i Århus over politiets beslutning om ikke at hjælpe mig, da jeg for det første selvfølgelig gerne vil have mine penge tilbage, men også fordi, at der bør være en straf for sælgeren for en sådan handling, og sidst men bestemt ikke mindst for at beskytte andre mod det samme i fremtiden.

 

Jeg så tilfældigvis en politibil på gaden i Århus, så jeg gik hen og spurgte de to betjente, hvordan jeg kunne få i politimesteren i Århus, hvortil de spurgte hvorfor jeg ville vide det. Jeg forklarede dem sagen i korte træk, og at jeg ville sende en klage. De svarede, at det havde han for travlt til, og så rullede de vinduet op. Så jeg måtte selv finde ud af det.

 

Politimesteren vurderede, at politiet ikke behøvede gøre mere. Det viser sig,at alle klager over politiet bliver behandlet internt, og 98,5% af alle klager derfor bliver afgjort til politiets egen fordel.

 

Jeg indså, at der ikke var mere at gøre på den front, så jeg gik endnu et skridt videre og kontaktede Statsadvokaten og klagede over politiets behandling af min sag. De vurderede så efter nogle måneder, at politiet skulle fortsætte sagen, hvilket de så gjorde – for en kort bemærkning, hvorefter de igen vurderede, at der ikke var mere at gøre.

Læs også
 Det er politiets fornemste opgave at beskytte truede personer – ikke at lukke munden på dem

 

Kan det virkelig passe?
Politiet har sælgerens navn og adresse, og han er i øvrigt kendt af dem. Det er ikke første gang, han laver disse svindelnumre på Den Blå Avis. Jeg kan ikke se problemet i at få afsluttet sagen. Jeg har også haft kontakt til nogle af sælgerens familiemedlemmer, men jeg har endnu ikke set pengene.

 

Kan det virkelig passe, at internetsvindel er så nemt?

 

Jeg ved, at der er rigtig mange derude, som ikke er klar over de forskellige regler og risici både ved internethandel og bankoverførsler. Og kan det virkelig passe, at politiet vil gøre så lidt i sagen, især når de ved, hvem sælgeren er? Det kræver jo ikke det store arbejde for dem. Og kan det virkelig også passe, at man er nødt til at ty til selvtægt for at få løst et sådant problem?

 

Jeg ved også, at jeg langt fra er den eneste, som har været udsat for dette. Det sker hyppigt igennem Den Blå Avis. Jeg er klar over, at der er nogle forholdsregler man kan tage, men man kan aldrig vide sig helt sikker.

 

Jeg ved ikke længere, hvad jeg skal gøre. Jeg har til dags dato stadig ikke set skyggen af mine penge eller fået noget som helst hjælp noget sted fra.

 

Mark Biccard

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…