Det ligner porno – men det er en kirke

Kalkmaleri i Sanderum Kirke

Dalum, Hjallese, Sanderum, Ravnebjerg og Dyrup: Fem meget forskellige kirker i landsbyer syd for Odense er emnet for Nationalmuseets nyeste udgivelse i bogværket Danmarks Kirker. Stenen til den ældste af dem blev lagt i 1100-tallet, mens den nyeste er fra 1985.

 

“På den måde kan man med den nye udgivelse tage turen helt tilbage fra den senromanske klosterkirke i 1200-tallet op til 1980’ernes moderne kirkebyggeri, som tager hensyn til både mødelokaler og fuldt hus til jul. Kirkerne er meget klare i de perioder, de formidler, og giver derfor et godt indblik i, hvordan kirken har været formet forskelligt fra middelalderen og frem til i dag,” fortæller Martin W. Jürgensen, som er redaktør på Danmarks Kirker på Nationalmuseet. 

 

“Dalum og Sanderum viser dansk middelalder og renæssance på en meget fornem måde og indeholder nogle monumenter, som hver især fortæller utroligt meget. Og så har vi Ravnebjerg, som flot blander historicisme og skønvirke, og Hjallese og Dyrup, som begge er bud på den moderne arkitekturs fortolkning af kirkebygningen. Så der gemmer sig nogle rigtig fine oplevelser for besøgende og kirkeinteresserede,” siger han.

 

Arkitekt-dynasti
Den nye udgivelse giver også et lokalhistorisk indblik i en fynsk familie: “Tre af kirkerne har nemlig en forbindelse til Lehn Petersen-slægten, der fungerede som kongelige bygningsinspektører på Fyn igennem stort set hele det 20. århundrede,” fortæller David B. Kaaring, som også er redaktør på Danmarks Kirker: 

 

“Ravnebjerg kirke er tegnet af den første arkitekt i familien, Jens Vilhelm Petersen, i 1902. Sønnen Knud Lehn Petersen restaurerede middelalderkirken Dalum i 1926-29, og hans søn, Ebbe Lehn Petersen, tegnede Hjallese kirke i 1982. Det er simpelthen et ”arkitekt-dynasti”, vi møder her,” siger han.

 

Spor efter nonner 
Især Dalum Kirke er spændende, fortæller Martin W. Jürgensen. Dels på grund af dens arkitektur, som spejler sig i nogle af de kirker, man kender fra Odense by fra den tid, og dels på grund af dens historie som katolsk klosterkirke.

 

“Det er fornem arkitektur, og samtidig er der også mange spor efter, hvordan nonnerne brugte kirken: Hvor de sad og spor efter det forhøjede podie, eller pulpitur, som de bevægede sig på, da de skulle være adskilt fra både præst og menighed, siger han og tilføjer, at nonnerne fik lov til at blive boende i klosteret, indtil den sidste af dem døde. Hvilket først skete i 1580 – 44 år efter reformationen.”

 

Indeni er Dalum Kirke kendetegnet ved en tidlig istandsættelse i midten af 1600-tallet, hvor den lokale lensmand fik lov til at indrette et gravkapel til sin familie. I den forbindelse fik han lavet en masse udsmykninger i kirken, herunder et spektakulært gravgitter og en ny altertavle og prædikestol, der alt sammen blev udført af træskærer Anders Mortensen, fortæller David B. Kaaring:

 

“De solgte simpelthen den gamle prædikestol til Sanderum Kirke, selvom den kun var 15 år gammel på det tidspunkt. Den var nemlig i renæssancestil og må have stukket ud i det nye barokindre,” siger han.

 

Forvarsel om en gigant 
Udover at have fået Dalums aflagte prædikestol er Sanderum Kirke kendetegnet ved sine spektakulære seværdigheder. Den er udsmykket med meget flotte kalkmalerier fra middelalderen, blandt andet en dramatisk scene af det altopslugende helvedesgab. Den har også en altertavle af Claus Berg, som var en af de mest betydningsfulde billedskærere på Fyn og faktisk i hele Nordeuropa i tiden op mod reformationen, fortæller David B. Kaaring.

 

“Claus Berg lavede altertavlen cirka 1515-1520 og altså samtidig med, at han arbejdede på den gigantiske altertavle, der nu står i Odense Domkirke. Hvad angår både motiverne og udførelsen af reliefferne, kan Sanderum-tavlen ses som et forvarsel om dette mesterværk.”

 

Fakta: Danmarks Kirker 28-29 om kirkerne i Odense Amt 

Læs også
Modig frihedskæmper: Ella von Cappeln lokkede SS-officer med røde roser – og skød ham

· Danmarks Kirkers udgivelse om kirkerne syd for Odense er udsendt af Nationalmuseet med støtte fra Kulturministeriet, Kirkeministeriet, Carlsbergfondet, Ny Carlsbergfondet og Augustinus Fonden.

 

· Bogen beskriver syv kirker i landsbyer syd for Odense, herunder Dalum, Hjallese, Sanderum, Ravnebjerg og Dyrup.

 

· Bogen kan købes på Nationalmuseets Museumsbutiks hjemmeside eller på Syddansk Universitetsforlag. Du kan også bede din lokale boghandler om at bestille et eksemplar til dig.

 

Fakta: Danmarks Kirker

· Danmarks Kirker er Nationalmuseets store grundlæggende værk om de danske kirker. Sidste år havde bogværket 80 års jubilæum: Første bind udkom nemlig i 1933. Siden dengang er kirkerne i Østdanmark og i store dele af Jylland og Fyn blevet beskrevet.

 

· I september 2013 blev alle udgivelser tilgængelige online. Digitaliseringen af Danmarks Kirker giver mulighed for, at du kan læse om samtlige cirka 1550 kirker, kirkesale, kapeller og kirkegårde, som indtil nu er blevet beskrevet i Danmarks Kirker.

 

· For tiden udgiver Danmarks Kirker bøger om kirkerne i de gamle amter Vejle, Ringkøbing, Svendborg og Odense.

Læs også
Kulturhistorie: Risikoen ved at læse Bodega Blues er en overvældende tørst og en uovervindelig lyst til at besøge de steder, forfatteren beskriver så levende og farverigt

 

Kilde og foto: Nationalmuseet

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…