Så voldelig kan en by i Skandinavien være – nu vokser antallet af terrorister også

Collage

300 kilometer nord for København ligger Gøteborg, der med sine knap 550.000 indbyggere er Skandinaviens femtestørste by.

 

Men byen er mere end en storby med smuk skærgårdsnatur. Gøteborg er også et mekka for rekruttering af ekstreme muslimer til at føre krig i Syrien og Irak, afslører den svenske avis Gøteborg-Posten.

 

Avisen har mødt en svensk IS-kriger. 25-årige Amer. Han var blandt de første svenskere, der tog ned for at kæmpe som hellig kriger i Syrien. (Gøteborg-Posten)

 

Det svenske sikkerhedspoliti, Säpo, oplyser, at 85 svenskere er taget til Syrien og Irak for at kæmpe. Men ifølge Amer, der er et dæknavn, er han selv en af op mod 200 folk fra Gøteborg, der er taget til Mellemøsten for at kæmpe med islamiske grupper. (Gøteborg-Posten)

 

Det står i Koranen

Amer siger, at han har haft en normal opvækst i Gøteborg. Selvom han kommer fra en religiøs arabisk familie, var det først for fire år siden han selv begyndte at praktisere islam. Han begyndte at komme i en almindelig moske og her tog han Koranens ord til sig.

 

Han er helt overbevist om, at det, han gør, er det rette og han er ikke bange for at dø i kamp. Det er en sag mellem ham og Allah, siger han og han påpeger, at det er en profeti, som er ved at blive opfyldt.

 

”Det som rent faktisk sker, er uundgåeligt. Det står i Koranen. Først skulle muslimerne lide alvorlige nederlag. Vesten ville vinde. Men siden løber vesten tør for penge, muslimerne rejser sig og vinder den største sejr,” siger Amer til Gøteborg-Posten.

 

Da Amer så billeder fra Syrien på tv, besluttede han sig for at tage af sted. Han er netop kommet hjem efter 1½ år ved fronten.

 

Pressesekretær hos Säpo Fredrik Milder siger, at der er forskellige årsager til at nogle tager afsted for at kæmpe som jihad-krigere i Syrien.

 

”Nogle ser det som en religiøs pligt. Andre har en ideologisk overbevisning om, at de skal ned og kæmpe mod uretfærdighed. I mange andre tilfælde er der tale om fremmedgjorte personer, som ser turen som et eventyr, der giver livet mening.” (Gøteborg-Posten)

Læs også
Likvideringen af 31-årig kvindelig læge i Malmø: Hun fik det dræbende skud, da hun lå på jorden – en medgerningsmand er anholdt

 

Amer hævder, at der ikke er nogle, der rekrutterer krigere.

 

”Der er ingen, der rekrutterer nogen. Hvis du skal slutte dig til kampen, er det fordi du er kaldet af Gud. Det ved du selv, ingen andre kan fortælle dig det, siger han til Gøteborg-Posten.

 

 

Tidligere på året mødte Aftenposten faren til en anden IS-kriger, den 21-årige Abu Bakr, der også er vokset op i en religiøs familie i Gøteborg.

 

For to år siden tog han til Syrien for at kæmpe som jihad-kriger. Hans engelske kone fulgte med på rejsen.

 

Faren ser ikke noget problem i, at sønnen kæmper med IS.  Han støtter sønnens kamp for kvinder og børn, som han siger.

 

Læs også
Sverige asyl-amok: Har alene i år uddelt langt over tredive tusinde statsborgerskaber og modtaget et hav af asylansøgere

“Vi savner ham, men vi vil støtte ham til det sidste minut af vores liv, han er vores barn. Og hvis han dør, han ender i paradis, ” sagde Bakr’s far. (Aftenposten)

 

Abu Bakr er ikke hans rigtige navn. Det er et, han har taget efter en berømt figur i den tidlige islams historie. Han er kendt som det muslimske kalifats første kalif. (Avpixlat)

 

Mange radikaliserede

Gøteborg har et stykke tid været en af de farligste svenske byer at bo i. Byen lider af “segregationsproblemer”. Andelen af udenlandsk fødte lå i 2012 på 33,9 procent af byens borgere, og byen er plaget af voldsom kriminalitet.  (DKA 4.3.14)

 

De svenske jihad-krigere kommer fra områder i Gøteborg, som er socialt belastede og hvor der bor mange indvandrere. Mange kommer fra bydele som Hammarkullen, Angered og Bergsjön. I Angered bor der 50.000 mennesker og omkring 80 procent af dem er indvandrere. (KD 29.10)

 

En islamforsker, Rickard Lagervall, der er ph. d. i islamiske studier på center for religionsvidenskab og teologi ved Lunds universitet, forklarer til Kristeligt Dagblad, at der i de bydele er radikaliserede miljøer, som har etablerede kontakter med IS-afdelinger i Mellemøsten.

 

“Der findes ikke ét svar på, hvorfor der er så mange fra Gøteborg, der tager til Syrien og Irak, men helt centralt er det, at der i Gøteborg er en historisk baggrund for det, hvor mange også tidligere drog til Somalia og kæmpede for den ekstreme gruppe al-Shabaab,” siger han til Kristeligt Dagblad. (KD 29.10)

Læs også
Efter drab og eksplosioner: Kriminaliteten fra Malmø er ved at brede sig til Danmark, lyder det fra svensk politichef

 

Ifølge Lagervall, så har muslimske foreninger i Gøteborg forsøgt, at gøre myndighederne opmærksomme på problemerne med de radikaliserede miljøer og forsøgt at få hjælp til at bekæmpe dem, men uden held.

 

Nu har de svenske politikere så nedsat en kommission, der ledes af Mona Sahlin den tidligere leder af Socialdemokraterne, som skal se nærmere på problemet med voldelig ekstremisme og lave en samarbejdsplan. Hun skal aflevere konklusionerne foråret 2016. Men ifølge Lagervall er problemet langsigtet. (KD 29.10)

 

Politisk korrekthed

Det er ikke første gang, at den svenske politiske korrekthed er med til at blokere for effektfuld handling.

 

Magnus Ranstorp, der er ph. d. i internationale relationer og er terrorforsker hos det svenske forsvarsakademi mener, at netop frygten for at virke racistisk har været en hæmsko for at udpege muslimske miljøer som arnesteder for islamisk terror og IS-krigere.

 

“Problemet er, at man i Sverige ikke vil tale om islamistisk terror, men kun om højre-og venstreekstremisme. Det svenske samfund kan ikke håndtere spørgsmålet, fordi vi er vant til konsensus, hvor alle får ret. Derfor er vi sårbare over for terror,” siger han til Kristeligt Dagblad (KD 29.10)

 

Læs også
Voldelige elever har taget magten i svenske skoler – “lærerne tør knap nok gå forbi dem på trapperne”

Ghettoer og parallelsamfund

Ranstorp peger på, at netop er den adskillelse, der finder sted mellem samfundet og indvandrertætte bebyggelser som Angered, Hammarkullen og Bergsjön, der er årsag til fremvæksten af ekstremistiske miljøer og rekruttering.

 

“I Angered er årsagen en kombination af flere ting. Ét er, at man har enormt mange indvandrere samlet på ét sted. Men det handler også om, at myndighederne ikke er nærværende. Og det gør, at miljøet er domineret af klanbander – kriminelle familier, der ifølge mange lokale reelt styrer bydelen,” siger han og fortsætter

 

“Klanerne ligger som et tæppe over det øvrige samfund, hvilket gør, at de ikkeradikale muslimer har svært ved at gøre modstand. Man har skoler, hvor der hver dag smides elever ud, og hvor rektor skifter for hvert år,” siger Magnus Ranstorp. (KD 29.10)

 

Boligområderne Hammarkullen og Bergsjön optræder på den liste, som det svenske rigspoliti for nylig udsendte, som kortlagde, hvor kriminelle bander har overtaget i Sverige. (DKA 28.10)

 

De mange jihad-krigere er højprioritet for sikkerhedspolitiet i Sverige på grund af de terrortrusler, som de hjemvendte udgør.

 

Samtidig forsøger Gøteborg Kommune så hurtigt som muligt at få kortlagt, hvorfor det netop er unge mænd fra Gøteborg, der er overrepræsenteret, når det gælder deltagelse i jihad-kampe i Mellemøsten. (Gøteborg-Posten)

Læs også
Den stramme asylpolitik stiller Danmark i en langt bedre situation end Sverige

 

Terrortruslen vokser i Norge

Situationen i Gøteborg er ikke en enlig svale.

 

Efterretningsvæsnet i Norgen, PST, offentliggjorde i går en opdatering af trusselsniveauet. Det er en rapport med dystre udsigter.

 

“Inden for de næste 12 måneder er det sandsynligt, at der vil blive truet med og forsøgt udført terrorangreb,” skriver PST.

 

Ifølge PST er det især personer inden for militær, politi og toppoliti, der kan være udsatte.

 

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/politiets-sikkerhetstjeneste-pst/forsker-om-terrortrusselen-kan-oppfattes-som-vi-har-gaatt-til-krig/a/23329481/

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…