Bliver Europa det nye Japan? Noget tyder i hvert fald på det. Japan har haft dårlige tider siden 80’erne. Det har betydet lav vækst og recession i rigtig mange år. Selvom Japan stadig er en af de store økonomier i verden, så er Japans indflydelse blevet meget mindre med årene.
Stilstandens krise
Det samme kan ske for Europa. Vi har nu haft lav vækst i 5-6 år, og intet tyder på, at det ændrer sig i det kommende år. Selvom Finanskrisen stort set er overstået, så er Europa gået ind i en ny krise – stilstandens krise. Den krise der opstår, når man bare ikke er god nok.
Europa savner reformer og visioner for, hvor kontinentet skal hen. Tyskland er stadig det solide vækstlokomotiv, og de øvrige lande vil også gerne skubbe på, men der mangler noget, der kan få toget op i fart.
Danamark i saksen
Som en lille åben økonomi sidder Danmark i saksen og er helt afhængig af partnerne i de øvrige EU-lande. Uden vækst i Europa, ingen vækst i Danmark.
Det gør ondt at miste arbejdspladser – særligt de gode gamle arbejdspladser i industrien. Men det er desværre kun begyndelsen, hvis vi ikke gennemfører reformer. I denne sammenhæng er arbejdsmarkedet særligt vigtigt. For det er hér niveauet for lønninger og udgifter fastsættes og dermed konkurrencekraft for virksomhederne defineres.
Håb på reformer
Men det vil gøre ekstra ondt, hvis vi får Japanske tilstande i Europa. Det skyldes, at Europa og Danmark med et Japan-scenarium vil miste betydning og købekraft i verden. Den vil forsvinde, når andre lande – her særligt sydamerikanske og Asiatiske lande – vil overhale os indenom.
Det vil betyde, at du skal arbejde længere og bruge mindre – på den hårde måde. Selvom renten i Danmark er lav – og det er jo godt for den almindelige danske husejer – så er det faktisk dårligt for dig i længden. Du kan nemlig ikke få et ordentlig afkast på din formue efter skat og inflation. Du risikerer endda, at dit realafkast bliver negativt i et Japan-scenarium. Det er ikke godt – det er faktisk det værste, der kan ske.
Håb derfor på, at der kommer reformer i EU og i Danmark, så hurtigt som muligt.
Med venlig hilsen
Kim Valentin
Kim Valentin skriver hver uge om skat, pension og privatøkonomi i ugebrevet FinansNyt. Send mig FinansNyt helt gratis