Skal jeg betale for el, som jeg ikke har brugt?

Advokat Søren Vasegaard Andreasen, Jensen Advokatfirma, besvarer spørgsmål om lov og ret. Har du et spørgsmål, du ønsker besvaret, kan du sende det til [email protected] Udvalgte spørgsmål vil i anonymiseret form blive besvaret her i avisen.

 

Spørgsmål:

Den 1. august 2013 fraflyttede jeg min lejlighed i Århus, hvor jeg har boet de seneste 3 år for at flytte til Viborg.

 

Her i april har jeg så modtaget en flytteopgørelse fra el-selskabet, som kræver at jeg betaler for el-forbruget frem til marts 2014.

 

Jeg har ringet til el-selskabet, men de fastholder, at jeg skal betale, fordi jeg ikke har meldt flytning. Men jeg meldte flytning både til Folkeregistret og posten, så jeg kan ikke se hvorfor jeg skal betale for el, som jeg ikke har brugt.

 

Svar:

Når du får leveret el, så indgår du en aftale med el-selskabet om, at de skal levere el til dig. Betaling sker efter nogle faste takster.

 

At du har meldt flytning til Folkeregistret og Post Danmark medfører ikke nødvendigvis, at el-selskabet får besked om, at du er fraflyttet.

 

De fleste el-selskaber har flere hundredetusinde kunder og har ikke kapacitet til at holde styr på, hvem af deres kunder der flytter. Og selv hvis el-selskabet fandt ud af, at du var flyttet, så betyder det ikke nødvendigvis, at du ikke fortsat skal have leveret el på adressen, f.eks. hvis du har udlejet eller fremlejet din lejlighed, og lavet en aftale med lejer om, at betaling for el er inkluderet i lejen.

 

Hvis ikke el-måleren blev aflæst, da du fraflyttede, så kan el-selskabet ikke beregne, hvad du skal betale for el, og hvad den nye beboer skal betale.

 

I det tilfælde er el-selskabet derfor berettiget til at sende hele regningen til dig på det tidspunkt, hvor måleren næste gang bliver aflæst. Og i værste fald kan der gå flere år, inden el-måleren bliver aflæst. Der er helt fast retspraksis for, at forbrugeren skal betale i disse situationer.

 

Læs også
Hæfte med “Vores dejligste julesange” og et eventyr af H. C Andersen

 

De intelligente el-målere som er ved at blive sat op landet over vil med tiden løse problemet, da man på dem kan aflæse forbruget præcist på den enkelte dag, men det hjælper imidlertid ikke dig.

 

Det er muligt, at du kan lave en aftale med den nye beboer, om at I på en eller anden måde deler regningen mellem jer. Dette kan evt. ske ud fra et overslag over, hvor meget strøm du må forventes at have brugt selv ud af den samlede regning.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…