‘Retfærdighed’ i dagens Danmark: Bliver straffet for at afsløre butikstyve

Privat

Da indehaveren af JGB Marine i Nakskov, John Brockmann, i oktober sidste modtog et bødeforlæg fra Datatilsynet på 5.000 kroner troede han ikke sine egne øjne.

 

”Hvad er det for et signal at sende. Kom og stjæl og bedrag som du vil, bagefter straffer vi dem, der afslører dig,” sagde John Brockmann dengang til Den Korte Avis.

 

Bødeforlægget skyldtes, at John Brockmann i sin kamp mod rumænere, der jævnligt stjal i hans forretning, til sidste valgte at offentliggøre videooptagelser fra forretningens overvågningskameraer.

 

En krænkelse af rumænernes ret til at stjæle anonymt

Optagelserne, der blev offentliggjort i Ekstra Bladet og i Den Korte Avis, viste, hvordan fire rumænere og en otte-årig pige stjal fiskegrej og gemte det i lommer og i frakkeærmer og bagefter forlod forretningen uden at betale.

 

Datatilsynet mente, at offentliggørelsen af videoen var en krænkelse af privatlivets fred, hvilket her kun kan forstås som rumænernes ret til at stjæle anonymt, og takserede som nævnt John Brockmanns forbrydelse til en bøde på 5.000 kroner.

 

Dengang nægtede John Brockmann at betale. Han ville have sagen afgjort ved retten.

 

”Hvis det nu skal være strafbart at gøre opmærksom på ulovligheder, så hører alt simpelthen op,” sagde John Brockmann dengang til Den Korte Avis.

 

Nu har retten talt, og alt er hørt op

Sagen blev i går behandlet ved retten i Nykøbing Falster, og John Brockmann måtte sande, at det er strafbart at gøre opmærksom på ulovligheder.

 

Retten gav Datatilsynet medhold i, at John Brockmann havde begået en kriminel handling ved at offentliggøre videooptagelserne af de rumænske tyveknægte og dermed krænke deres krav om anonymitet, medens de stjæler med arme og ben.

 

Læs også
To litauiske mænd troede, de bare kunne køre over den danske grænse i deres BMW – men de kendte ikke de danske toldere

Politiet ville ikke gøre noget

I retten forklarede John Brockmann ifølge Ekstra Bladet, at han var frustreret over at blive bestjålet, uden at politiet viste nogen større interesse for hans anmeldelser.

 

”Jeg mente, at det var vigtigt at indvie befolkningen i, at vi har et problem med østeuropæiske tyvebander og at vise, hvordan de opererer,” forklarede John Brockmann ifølge Ekstrabladet i retten og fortsatte:

 

”Jeg så en pige på otte år blive oplært som tyv i min forretning. Hvis det havde været en dansk pige, ville hun sandsynligvis omgående være blevet tvangsfjernet. Det var vigtigt at fortælle befolkningen.”

 

Kaffe og sandkage plus en løftet pegefinger

Ligeledes forklarede John Brockmann i retten i Nykøbing Falster, at befolkningen også burde have kendskab til, hvordan politiet reagerer over for østeuropæiske tyveknægte.

 

”Det var også væsentligt for mig at gøre opmærksom på, at politiet nøjedes med at tage de østeuropæiske tyveknægte med ind på stationen, give dem en kop kaffe og et stykke sandkage, for så bagefter at sige: ”Det må I skam ikke gøre igen.”

 

Læs også
To rumænere begik 100 indbrud i Nordjylland

De tyverier, John Brockmann offentliggjorde videoer af, blev begået langfredag den 29. marts sidste år.

 

John Brockmann ringede dengang til politiet, som i første omgang imidlertid ikke viste interesse for sagen.

 

Først efter at nogle af Brockmanns venner havde ringet til ham og fortalt, at rumænerne nu stod nede ved havnen og fiskede med det grej, de lige havde stjålet i hans forretning, tog politiet affære og anholdt og sigtede dem for tyveri.

 

For rumænerne, som ikke blev udvist, da de jo var EU-borgere og forbrydelsen for lille til udvisning, endte sagen med en bøde på 2.000 kroner, medens den for den bestjålne John Brockmann endte med en bøde på 5.000 kroner

 

Overvejer at dreje nøglen om

Efter domsafsigelsen i går fortalte John Brockmann, at tyverierne og indbruddene i hans forretning efterhånden har nået et omfang, hvor det er tvivlsomt, om han i det hele taget har råd til at forsætte.

 

”Efter 11 – 12 indbrud og tyverier for mere end 100.000 kroner, er mine forsikringer plus selve sikringen af butikken blevet så høje, at jeg ikke længere har råd til at blive ved,” sagde han til Ekstra Bladet.

Læs også
Hvis udlændinge fortæller dig, at du har en plet på dit tøj, så skal du virkelig passe på

 

En 20 – 30 tyveknægte om ugen

John Brochmann har tidligere fortalt til Den Korte Avis, at det på et tidpunkt ikke var unormalt, at han på en uge havde 20 – 30 rumænere rendende i forretningen, uden at de købte noget.

 

Ikke desto mindre kunne han efter hvert besøg konstatere, at der var blevet ”solgt” både fritidstøj, fritidssko og fiskegrej.

 

Det var den trafik, John Brockmann forsøgte at stoppe ved at offentliggøre optagelser fra forretningens overvågningskameraer i Ekstra Bladet og Den Korte Avis, og som altså nu har kostet ham en bøde på 5.000 kroner

 

I dag må han desværre nok erkende, hvad han den 7. oktober sidste år sagde til Den Korte Avis:

 

”Folk, der ikke er her for andet end blot at stjæle og røve, har efterhånden flere rettigheder end os andre. Udenlandske forbrydere er snart mere velkomne end landets egne borgere.”

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…