Natten til i går, første juledag, eksploderede endnu en bombe i indvandretætte bydel Rosengården i Malmø. Politiet har nu anholdt en 15-årig dreng som mistænkt for at stå bag. Ifølge Stockholms Politi er han af anden etnisk herkomst end svensk.
Bombesprængningen sent juleaften var den fjerde inden for blot en uge, men det er ikke kun i Rosengården og i Malmø generelt, der er problemer med kriminalitet.
Også i de svenske småbyer oplever man efterhånden en uoverskuelig kriminalitet, og nu siger beboerne i den skånske by Tyringe med små 5.000 indbyggere stop.
De har mistet tålmodigheden med politiet, fordi de oplever, at de intet foretager sig. Og nu opretter de i lighed med to andre skånske byer deres eget borgerværn under slogang’et ”Tryg i Tyringe”, skriver avisen Skånskan
Mikael blev overfaldet og har gjort noget
Initiativtageren er 32-årige Mikael Persson. Han har syv gange i løbet af i år haft indbrud og indbrudsforsøg, og så sent som natten til søndag den 18. december blev han overfaldet af fire mænd i 30-40 års alderen.
”De gav mig et slag i baghovedet, og så lå jeg på jorden. De sparkede og slog. De forsøgte at røve min mobil og tegnebog. Min redning var, at nogle hunde begyndte at gø, og så stak de af. Jeg så, at de blev samlet op af en grå Volvo,” fortæller Mikael til Skånskan.
De talte ikke svensk men en “slags østsprog”.
Da han efter overfaldet var nået frem til sit hjem, besvimede han og blev kørt på hospitalet, hvor man konstaterede, at intet var brækket.
Mikael: Politiet foretager sig intet
Tyringe er især plaget af indbrud i biler og private hjem, men politiet gør intet, fortæller Mikael.
”Alt er meldt til politiet, men der sker intet. Indbrud bliver ikke opklaret, og vi kan ikke fortsætte på den måde. Vi må forebygge kriminaliteten, og det gøres bedst ved, at vi samarbejder i lokalsamfundet,” siger Mikael til Skånskan og fortsætter:
”Derfor har jeg inspireret af, hvad de har gjort i Bjärnum og Vittsjø (To skånske småbyer med henholdsvis små 3.000 og små 2.000 indbyggere, red.) og startet foreningen ”Tryg i Tyringe”.
Alarmtelefon og patruljering
Mikael oplyser, at det rent praktisk vil fungere på den måde, at der vil blive oprettet et telefonnummer, der besvares døgnet rundt, og som folk kan ringe til, hvis de har problemer eller observerer noget mistænkeligt.
Desuden vil der blive oprettet en patruljetjeneste, der om aftenen og natten igennem samt i helligdagene kører rundt i byen.
”Alle papirer er endnu ikke klare, men først på året 2015 går vi i gang, og på Facebook har vi allerede en gruppe med omkring hundrede medlemmer. Der er en stor vilje til at gøre noget, og jeg ved, at hele byen er engageret,” fortæller Mikael til Skånskan.
https://www.facebook.com/groups/510132832460551/
Han oplyser, at både private og forretningsdrivende allerede har givet tilsagn om økonomisk støtte til foreningens aktiviteter.
http://www.skanskan.se/article/20141223/HASSLEHOLM/141229857/1163/-/han-fick-nogefter-misshandeln-
Borgerværn dukke op flere steder i Sverige, skriver Avpixlat. Flere flytter i boligområder med hegn og vagter – de såkaldte “gated communitys”. Men dem, der ikke har råd til det, begynder i stigende grad at oprette borgerværn – selv om de på den måde kommer til at gøre noget af det arbejde, som politiet burde udføre.