Når unge tager noter, bruger de fleste pc eller iPad – men det bliver man dummere af

I et moderne undervisningslokale bliver det stadig sjældnere at se elever og studerende tage noter med kuglepen og papir. Det foregår primært på computer (pc), iPad (tablet) og smartphone.

 

Men det er en uheldig udvikling, hvis man skal tro amerikanske psykologer fra eliteuniversitetet Princeton.

 

De har lavet et forsøg, hvis resultat er offentliggjort i tidsskriftet Psychological Science. I artiklen slår de fast, at man tilsyneladende både forstår og husker det, man har hørt, bedre, hvis man skriver det ned i hånden.

 

Sagt meget kontant: Man bliver dummere af at erstatte håndskrevne noter med pc eller iPad.

 

Sådan er det vel at mærke, selv om man faktisk bruger de digitale hjælpemidler til at tage noter og ikke til at drøne rundt på Facebook i timerne.

 

Forsøget

Forsøget var baseret på 65 studerende, som overværede forelæsninger på en skærm forsynet med enten kuglepen eller pc.

 

En halv time senere blev de stillet en række spørgsmål, der skulle vise, hvad de huskede og forstod af det, de havde hørt.

 

Det viste sig, at de, der brugte computer, klarede sig væsentligt dårligere. De huskede mindre, og de fangede mindre af pointerne i det, de havde hørt. Det gjorde ikke nogen særlig forskel, om de fik mulighed for at genlæse deres noter.

 

De, som brugte pc, havde ellers tager dobbelt så mange noter. Problemet var bare, at de var langt mere tilbøjelige til ”bevidstløst” at referere forelæsningen.

 

De, der skrev i hånden, fik en mere personlig forståelse af, hvad de havde hørt, og havde derfor også lettere ved at huske det.

Læs også
Fascinerende facts, du med garanti ikke kender

 

En advarsel

Resultatet er noget af en advarsel i en tid, hvor den digitale kommunikation ellers breder sig mere og mere og ofte dyrkes ukritisk.

 

Man søger og søger på Internettet. Man skriver og skriver noter på pc’en. Men jo mere man spurter rundt på den måde, jo dårligere bliver man åbenbart til at forstå og fastholde informationer.

 

Den slags advarsler får dog næppe den store virkning. Dyrkelsen af den digitale teknik er blevet selvkørende. De unge er opslugt af den. Og de, der skal lære dem noget, vil gerne vise, at de er med fremme i den teknologiske udvikling.

 

Man skal styre dem

Men har man da ikke en masse gavn af pc, iPad og smartphone? Selvfølgelig har man det. De giver kolossale muligheder, som vi ikke har haft før.

 

Vel at mærke, hvis vi styrer dem og nøjes med at bruge dem på måder, der fremmer forståelsen.

Læs også
To slående eksempler fra den aktuelle debat viser, hvordan medierne gør os dummere, end vi behøvede at være

 

Hvis vi bare lader os trække af sted af dem, svækkes vores evne til personlig tilegnelse. Så vælter vi os i informationer, der gør os dummere, end vi behøvede at være.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…