Midt under operaen opdagede sangerne en tilhyllet kvinde på forreste række – det udløste et stort drama

Colourbox

Opéra Bastille, en kulturel stolthed i Paris, opførte Verdis opera ”La Traviata”. Midt under anden akt opdagede en sanger, at en kvinde på forreste række sad iført islamisk niqab, hvor ansigtet er tildækket bortset fra øjnene.

 

Derefter erklærede flere af sangerne, at de ville afbryde forestillingen, hvis hun ikke enten forlod salen eller fjernede sit slør.

 

I Frankrig er der en udbredt modvilje mod tilsløring af kvinder. Der er forbud mod at bære burka og niqab på offentlige steder. Og nogle af sangerne nægtede altså at acceptere, at dette forbud blev overtrådt af kvinden.

 

Regeringen vil skærpe loven

I pausen efter anden akt henvendte operaens vicedirektør sig derfor til hende og bad hende om enten at fjerne sit slør eller forlade stedet. Kvindens mandlige ledsager bad hende så om at rejse sig, og de forlod bygningen.

 

Der var tale om turister fra en af Golf-staterne. De var tilsyneladende ikke klar over den franske lovgivning.

 

Strengt taget var situationen også lidt uklar i forhold til lovgivningen.

 

Personale i offentlige bygninger kan formene kvinder i burka eller niqab adgang til disse bygninger – for eksempel operaen.

 

Men når de først er kommet ind, kan man kun bede dem om at fjerne sløret eller gå deres vej. Man kan ikke tvinge dem. Det kan kun politiet.

 

Kvinden og hendes ledsager var smuttet ind, uden at personalet havde opdaget det. Men der blev altså ikke brug for en større debat om, hvad loven egentlig siger.

 

Den socialistiske franske regering vil nu skærpe loven, så der ikke er nogen tvivl om, at man kan insistere på, at en tilhyllet kvinde skal forlade en offentlig bygning.

Læs også
Malmø Operaens La Traviata: Helt igennem merveilleux

 

Hjerteblod for mange franskmænd

Generelt har Frankrig et forbud mod burka og niqab i offentligheden. Men på gader og veje er det alene op til politiet at håndhæve forbuddet. Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol har i øvrigt slået fast, at forbuddet ikke strider mod menneskerettighederne.

 

Samtidig har Frankrig et forbud mod religiøse symboler i skolerne. Det betyder først og fremmest, at muslimske piger og skolelærerinder ikke kan bære tørklæde i skolen. Det diskuteres, om dette forbud skal udvides til de højere læreanstalter.

 

Frankrig har Europas største muslimske befolkning på over fem millioner mennesker. Bag den stærkt kritiske franske holdning til tilsløring af kvinder ligger to stærke grundholdninger i det franske samfund:

 

Den ene er, at man skal værne om den verdslige stat. Man vil ikke have religiøse skel til at præge, hvad der foregår i de offentlige institutioner – fra skoler til operaer.

 

Den anden holdning hviler på de berømte principper om ”frihed, lighed og broderskab”. Man mener ikke, at frihed, lighed og broderskab er til stede, når nogle kvinder er fuldstændig lukket af fra omverdenen af en burka eller en niqab.

 

Læs også
Boganmeldelse: Nyd andres smerte – gå i Operaen

For mange franskmænd er disse to holdninger virkelig hjerteblod. Så meget, at operasangere uden tøven er parat til at afbryde forestillingen, hvis de bliver krænket.

 

Det er folk, der tager deres egne demokratiske principper og idealer uhyre alvorligt.

 

(Kilder: AFP, The Local, Daily Mail)

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…