Mexicaner-sagen: Castros spion i København

Den 1. april 1977 blev en ung mexicaner ved navn Jaime Okusono Martinez arresteret i København. PET mistænkte ham for spionage til fordel for Fidel Castros Cuba. Han færdedes i det venstreorienterede miljø og boede i et kollektiv i Bagsværd.

 

Anholdelsen og truslen om udvisning skabte et ramaskrig.

 

Der blev samlet 24.000 underskrifter ind mod fængslingen.

 

Der blev lavet protestdemonstrationer med tusindvis af mennesker.

 

Der blev indspillet plader, hvor Troels Trier, Arne Würgler, Niels Skousen og andre fra musikbranchen sang til fordel for ham.

 

I Information førte man kampagne for Jaime. Forfatteren Jan Guillou kom til København og talte hans sag. Suzanne Brøgger skrev protestbrev og Johannes Møllehave digtede mod justitsminister Orla Møller (S), der havde beordret Jaime udvist.

 

Mexicaner-sagen, som den blev kaldt, blev en af 1970’ernes største politiske sager og medførte en offentlig debat om udlændinges retsforhold. Jaimes sag førte i sidste ende til vedtagelsen af udlændingeloven fra 1983, som blev forkætret, fordi den i mange vælgeres øjne tillod en stor indvandring.

 

Besættelse af ambassade i Stockholm

Op gennem 1960’erne og 1970’erne havde Sovjetunionen og landets forbundsfæller som bl.a. Cuba en tro på, at revolutionen ville sejre.

 

Fidel Castro udsendte revolutionshelten Che Guevara til Latinamerika og senere sendte Cuba tropper til Afrika.

 

Sovjetunionen samarbejdede tæt med Cuba i den aggressive udenrigspolitik og ingen kunne forudse, at kommunismen ville opgive ånden i 1989.

Læs også
Modig frihedskæmper: Ella von Cappeln lokkede SS-officer med røde roser – og skød ham

 

Europa var præget af opgør med revolutionære grupper.

 

I Italien huserede Den Røde Brigade, i Tyskland bla. Rote Armee Fraktion, i Frankrig Action Directe og i Danmark Blekingegadebanden.

 

Jaimes baggrund

Jaime var født i Mexico i byen Monterey. Hans far var mexicaner og mor japaner. Jaime blev uddannet som ingeniør og dukkede i 1970 op i først Tyskland og siden Danmark, hvor han blev gift med en dansk pige og dermed automatisk fik statsborgerskab.  Jaime  blev en del af ungdomsbevægelsen i Danmark, og han slog han sig ned i et kollektiv i Bagsværd på Sæbjørnsvej.

 

Nogle år senere dukkede hans bror Tomas op i Sverige, og han blev gift i Sverige med en ung kvinde ved navn Elle-Kari Höjeberg. Parret havde forbindelse med andre latinamerikanere, der var kommet fra Cuba til Sverige.

 

Flere af disse latinamerikanere havde forbindelse til en tysk terrorist i Sverige ved navn Norbert Kröcher, der havde fået den ide at få de tyske terrorister frigivet ved en aktion. Planen var at kidnappe integrationsminister Anna-Greta Leijon, og Kröchers bande ville efter kidnapningen  anbringe hende i en lille træboks og kræve terroristerne løsladt.

 

Læs også
Kulturhistorie: Risikoen ved at læse Bodega Blues er en overvældende tørst og en uovervindelig lyst til at besøge de steder, forfatteren beskriver så levende og farverigt

Så langt kom han aldrig, for det svenske sikkerhedspoliti havde haft mistanke til Kröcher og folkene omkring ham og tjenesten anholdt ham 1. april 1977 inden kidnapningsaktionen blev sat i værk.

 

Jaime Martinez

 

På sporet af Jaime

Samtidig med svenske efterretningstjeneste slog til mod Kröcher og hans venner anholdt PET Jaime i Danmark. Det viste sig, at Jaime havde en række dækadresser, at han ofte ringede til. Foruden Jamie blev tre af hans danske venner fra Sæbjørnsvej ligeledes  fængslet og sigtet for spionage til fordel for Cuba efter den milde spionparagraf.

 

PETs  vurdering, som blev sendt til Justitsministeriet, lød som følger:

 

“I december 1975 besluttede det cubanske kommunistparti at opstille en Europa-Brigade. Denne skulle rekrutteres fra Latinamerika og Cuba og medlemmerne af bevægelsen skulle indsluses til Vesteuropa som politiske flygtninge.  Brigaden skulle have til opgave at infiltrere, agitere og opbygge en organisation, som kunne bistå de europæiske kommunistiske partier og “befrielsesbevægelser”.”

 

“Jaime er åbenbart veltrænet i konspirativ teknik. Han har haft en ledende funktion, også i forholdet til sine stockholmske kontakter i forbindelse med indslusningen af latinamerikanske terrorister til Vesteuropa. Operation Europa finansieres af den cubanske efterretningstjeneste DGI. Den har til formål  på længere sigt at undergrave de vesteuropæiske stater samt at yde direkte støtte til lokale subversive og voldelige revolutionære bevægelser.”

 

Læs også
”I Jægersborg står der et orgel”

Kampagnen for Jaime

Men selv om PET følte sig overbevist om Jaimes skyld, så var venstrefløjen sikker på, at han var ganske uskyldig og at PET og justitsminister Orla Møller var ude i et ondsindet forsøg på at sværte Cuba og venstrefløjen til.

 

Den nyansatte journalist på Information Peter Wivel søsatte en kampagne for at bevise, at Jaime var ganske uskyldig og i Sverige havde forfatteren Jan Guillou et vist held med ligeledes at påstå, at de fængslede var uskyldige og hele historien om træboksen og kidnapningen var opspind for at tilsværte venstrefløjen.

 

Kampagnen blev en succes. Modstanden mod udvisning af Jaime bredte sig til det politiske miljø og Orla Møller, der var justitsminister i Anker Jørgensens regering, kom snart i en alvorlig politisk krise. Han forsøgte at appellere til offentligheden og sagde bl.a.: “”Vi burde egentlig føle angst. Vi burde – i stedet for at fremføre kritik af udvisningen – få nogle sammentrækninger i mavemusklerne af angst, når vi får at vide, at Jaime Okusono-Martinez havde forbindelse med terrorister, der udøver en virksomhed som den, der i disse dage opskræmmer hele Vesttyskland.”

 

 Demonstration mod udvisning af Jaime Martinez. Foto: Jacob Maarbjerg

Udvisning og forsvinden

I sidste ende lykkedes det Orla Møller at få Jaime udvist. Han blev fløjet til Mexico, mens hans bror og andre latinamerikanere fra Sverige landede på Cuba. Derefter forsvinder sporet af Jaime.

 

Jaimes danske hjælpere, Leif Christensen, Gunna Højgaard og Susanne Mølmark,  forblev sigtet indtil Jaimes udvisning, men derefter hævede politiet sigtelserne. Men i dag vil de ikke medvirke til at finde Jaime.

Læs også
Christian 2. (1481-1559) – Bisgaards bog er et fornemt eksempel på historisk formidling, når den er bedst

 

De revolutionære 1970’ere kan i dag virke som en uendelig fjern tid og blot tanken om, at Fidel Castro havde planer om et spion- og terrornetværk i Europa og derfor sandsynligvis havde plantet en af lederne i København, vil måske få smilene frem hos nutidens ungdom.

 

Det er der ingen grund til, for det drejede sig om liv og død.

 

Orla Møller mødte i vid udstrækning en uforstående presse, der ikke forstod, hvilken fare Vesteuropa svævede i. Venstrefløjen var i offensiven og rekrutterede sangere, forfattere, jurister og journalister i dets kampagne.

 

Hvor Jaime blev af er stadig et mysterium.

 

Bogen er udgivet som e-bog på Berlingske Forlag

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…