Det gælder blandt andet en tilføjelse om, at de ansatte, når de laver mad, skal tage hensyn til kultur og religion hos de ældre, skriver Kristeligt Dagblad.
“I Sundhedsudvalget sørger vi for at skabe ligestilling for alle. Uanset om det handler om at være vegetar, have sukkersyge eller tilhøre en trosretning, der gør at man har et specielt forhold til mad,” siger Jeanette Sagan, der er formand for udvalget (V). (Kristeligt-Dagblad)
Rebild Kommune er langt fra den eneste. I Allerød, Morsø, Gentofte og Assens Kommuner står det allerede nu i madpolitikken, at der skal vises respekt og tages hensyn til religiøse og kulturelle forhold, skriver avisen.
Fremtidssikring
Argumentet er, at madpolitikken skal fremtidssikres på grund af de mange indvandrere og deres efterkommere.
Argumentet om en fremtidssikring understøttes af en fremskrivning fra Danmarks Statistik, som sidste år viste, at mindst 25.000 ældre borgere over 60 år har rødder i Mellemøsten, Asien eller Afrika. I 2030 vil antallet med ikke-vestlig baggrund være godt 74.000.
I realiteten handler tilpasningen først og fremmest om en tilpasning til muslimer.
En betydelig del af det stigende antal ældre med indvandrerbaggrund er muslimer. Og mange muslimer spiser ikke svinekød. Desuden er det udbredt blandt muslimer, at det kød, de spiser, skal være halal-slagtet. Det betyder, at dyret får halsen skåret over og forbløder. Samtidig skal der læses islamiske bønner over dyret, hvor en imam siger “Allah er størst”.
Der er også en tilpasning på vej i mange daginstitutioner i flere kommuner, skriver Kristeligt Dagblad.
“Misforstået hensyntagen”
Madpolitikker, hvor der tages religiøse og kulturelle hensyn, kan dog være udtryk for “en misforstået hensyntagen”, mener Jens Kvist, sognepræst i Aabenraa ifølge Kristeligt Dagblad.
“Selvfølgelig skal kommuner ikke servere svinekød for muslimer, men omvendt skal de ansatte ikke undlade, fordi der er muslimer på et plejehjem, at lave frikadeller og røde pølser,” siger han.
“Vi skal turde stå ved dem, vi er, og ved vores tradition. Det betyder ikke, at man skal tvinge muslimer til at spise flæskesteg. På den anden side skal vi generelt ikke indrette os efter muslimers religiøse skikke. Man skal ikke gøre så meget knæfald for islam, at der kun bliver serveret halalkød på plejehjem,” siger Jens Kvist til avisen.