Uroen i Irak er den største trussel mod de seneste måneders fest på aktiemarkedet lige nu. Eskalerer uroen, vil olieprisen fortsætte op, og det vil være gift for både aktier og virksomhedsobligationer.
Olieprisen er allerede begyndt at kravle opad, og det har kastet skygger hen over de ellers så sommerglade finansmarkeder, der den seneste uge har haft svært ved at finde ud af, hvilket ben de skal stå på.
Forstætter olieprisen med at stige, vil det være en kæp i hjulet for den spirende vækst, og det vil ramme både aktier og virksomhedsobligationer, især de mere spekulative, hårdt. Til gengæld vil det styrke energiaktierne.
Effekten på renten er mindre ligetil. I lande med stor energiimport vil det sandsynligvis presse renten op, mens det herhjemme sandsynligvis vil presse renten ned, da vores status som ”sikker havn” får de internationale investorer til at flokkes om de danske obligationer, når usikkerheden på finansmarkederne stiger.
Hvorfor påvirker uroen i Irak finansmarkederne så voldsomt?
Finansmarkederne har kun fokus på uroen i Irak, fordi det kan have betydning for den globale energiforsyning.
Når olieproduktionen forstyrres, stiger olieprisen, og det virker som en skat på forbrugere og virksomheder. Det svækker den globale efterspørgsel og vækst, og derfor presses aktiekurserne ned – især i lande med stort behov for energiimport, som for eksempel mange asiatiske og sydeuropæiske lande.
Irak er OPEC’s næststørste producent og producerer 3,3-3,4 millioner tønder olie om dagen, svarende til ca. 10 procent af OPEC’s samlede produktion og godt fire procent af den daglige globale efterspørgsel.
Saudi Arabien er et af de eneste OPEC-lande med ledig kapacitet svarende til ca. 2,5-2,8 millioner tønder. Så hvis uroen får produktionen i Irak til at gå helt i stå, vil det med det samme påvirke udbuds/efterspørgselssituationen på energimarkederne og presse energipriserne op.
Hvad skal du holde øje med?
Iraks vigtigste oliefelter- og anlæg ligger mod nord i kurdisk område (0,3 millioner tønder) og især i det østlige og sydlige Irak, og disse områder er endnu ikke påvirket af uroen. Så længe ISIS-gruppen, der står bag uroen, holdes herfra, bør effekten på energipriserne og dermed finansmarkederne være begrænsede – men begynder de at komme tættere på, kan det hurtigt ændre sig.
Når det af mange eksperter vurderes som sandsynligt, at ISIS ikke kommer i nærheden af disse vigtige olieanlæg, skyldes det en stærk kurdisk hær mod nord, en irakisk hær der er ved at samle sig mod syd, samt hjælp til den irakiske hær fra USA og Iran for at sikre, at ISIS ikke breder sig.