Lis Bomhoff blev født i 1912.
I går onsdag den 4. juni 2014 blev hun, Elisabeth Bomhoff, blev bisat fra Gentofte Kirke. ”Lis” Bomhoff var aktiv modstandskvinde 1943-1944, men det var ikke noget hun ville tale om de første 50 år efter befrielsen.
Blomsterne på kisten var blå, røde og hvide, Frihedsbevægelsens farver
Gav husly til “Flammen”
Hun var i den villa på Strandvejen i Charlottenlund den 18. oktober 1944, hvor ”Flammen” måtte tage sin giftpille. Efterfølgende blev hun anholdt af Det tyske Sikkerhedspoliti og ført til Shellhuset sammen med sin daværende mand Helmer Bomhoff, svigerfaderen Gunnar Bomhoff samt villaenes ejer Erik Elliot Nyegaard.
Elisabeth Bomhoff 1944, som tysk fange
Efter afhøringer, bl.a. af Gestapochef Karl Heinz Hoffmann, tilbragte hun resten af besættelsestiden i tysk fangeskab i Frøslevlejren. Hoffmann, der satte meget pris på kvindeligt selskab, forsøgte uden held at komme på god talefod med den charmerende anholdte. Hans tilbød bl.a. lyserød champagne.
Som man ser i filmen ”Flammen og Citronen” boede Flammen i en villa i Hjortekær tæt op ad Dyrehaven. Det var Lis og Helmer Bomhoff, der gav husly til den efterlyste modstandsmand. Mange illegale møder blev også holdt i deres nyerhvervede villa på vejen ”Langs Hegnet”.
Villaen Langs Hegnet 28B i Hjortekær ved Lyngby, hvor Flammen opholdt sig i 1944 hos familien Bomhoff. Bent Faurschou Hviid ”Flammen” havde indrettet sig i et kælderværelse, der lå under vinkeldagligstuen.
Ikke tale om fortiden
Først i slutningen af halvfemserne begyndte Lis Bomhoff at fortælle om dengang. Hun havde sammen med sin første mand danseinstituttet Preben Nielsen. Efter krigen havde hun en eksklusiv forretning ved Østerport Station, og i en periode var hun chefsekretær for en bilimportør.
Lis Bomhoff har givet mange interviews samt deltaget i foredrag og debatter. Filminstruktør Ole Christian Madsen og hans team havde et tæt samarbejde med Lis Bomhoff i forbindelse med filmen ”Flammen og Citronen”. Filmen afviger på flere punkter fra de faktiske forhold, men det skyldes ikke mangel på viden om, hvad der virkelig skete.
Da filmen ”Flammen og Citronen” havde premiere den 25. marts 2008 i Imperial-biografen, var hun en af æresgæsterne. Kronprinsparret spurgte hende interesseret om indholdet i filmen og hendes mening. I filmen er det Charlotte Rathnov, der er ”Lis Bomhoff”.
Lis Mellemgaard (1924) i samtale med ”Eigil”, Povl Falk-Jensen (1920). Lis Mellemgaard, dengang Liss Wognsen, var aktiv i Holger Danske og i maj 1945 var hun stationeret med sit kompagni få hundrede meter fra kirken på Gentofte Hotel. Begge har skrevet om deres oplevelser under besættelsen, hvor de var aktive i Holger Danske
Forfatteren Peter Øvig Knudsen har skrevet meget om besættelsestiden. Som det vil fremgå af en kommende omtale af hans nyeste bog, har det ikke været problemfrit for ham at skaffe oplysninger til bøgerne. Povl Falk-Jensen er af de mange, der efter et langt interview afbrød forbindelsen til forfatteren. Det bevirkede bl.a., at Povl Falk-Jensens egen beretning blev udgivet på Frihedsmuseets Venners Forlag.
Gentofte Kirke
Lis Bomhoff boede i det nordlige Gentofte meget symbolsk midt mellem de to steder, hvor Flammen og Citronen døde i oktober 1944.
Familie, venner, bekendte og kammerater fra ”dengang” var med til at sige det sidste farvel i Gentofte Kirke.