Løkke har masser af skyts til et politisk comeback

Det står fast, at Lars Løkkes bilagssag her og nu har en politisk virkning. Men det er usikkert, hvor stor denne virkning er.

 

Venstre er klart svækket. Men når det gælder forholdet mellem rød og blå blok viser tidens meningsmålinger meget forskellige resultater.

 

Se bare i går, hvor der kom to målinger, der var gennemført i næsten den samme periode. Den ene viste stort set dødt løb mellem blokkene (Megafon/TV2 og Politiken). Den anden viste et fortsat forspring til blå blok på 23 mandater! (YouGov/metroxpress)

 

De meget varierende meningsmålinger betyder også, at det er særdeles svært at vurdere, om der bliver udskrevet valg efter sommer. Helle Thorning vil selvfølgelig kun gøre det, hvis rød bloks målinger ser pæne ud.

 

Balladen omkring Lars Løkke har også for en tid skubbet de store politiske spørgsmål i baggrunden i medierne og i vælgernes bevidsthed.

 

Især har Løkkes krise og dramaet i Venstre gjort det svært for blå blok at trænge igennem med politiske budskaber. Det meste er gået op i habitter. Rød blok og Thorning har trods alt kunnet passe butikken på mere normal vis og afprøve de temaer, der skal bruges ved valget.

 

Spørgsmålet er nu, hvad der sker, når dansk politik igen bliver en kamp på budskaber og argumenter.

 

Vi får se. Men én ting kan man allerede nu slå fast:

 

Lars Løkke har masser af skyts til et politisk comeback.

 

Nulvækst og nedskæringer under Thorning

Som Den Korte Avis skrev i går, er Løkkes absolut tungeste våben i forhold til vælgerne, at Thorning er på vej mod nye løftebrud.

Læs også
Løkke holdt mærkeligt pressemøde om SV-samarbejde – nu har han udløst voldsomt opgør blandt sine egne

 

Forud for sidste valg lovede hun en kraftig forøgelse af det offentlige forbrug med store velfærdsforbedringer. De gyldne løfter skulle finansieres af høje skatter.

 

Men da hun så kom til, fik den økonomiske virkelighed hende til at løbe fra løfterne.

 

I perioden 2011-13, hvor de røde har regeret, har det faktisk været offentlig nulvækst i Danmark. Samtidig er der røget 17.000 stillinger i kommunerne, hvoraf en stor del var beskæftiget med velfærd.

 

Løkke kan slå på, at det samme vil ske igen, omend i mindre målestok, hvis Thorning vinder næste valg.

 

Tvunget af virkeligheden og Vestager

Thorning har to hovedbudskaber:

 

Læs også
Det er åbenbart, at Løkke ved meget lidt om islam. Det er lige så åbenbart, at han ikke har tænkt sig at rette op på det

Det ene er, at Venstre ønsker nulvækst og skattelettelser, mens regeringen vil udbygge velfærden ved en vis forøgelse af det offentlige forbrug.

 

Det andet er, at det nu begynder at gå fremad for dansk økonomi, og at det blandt andet skyldes regeringens ansvarlige politik.

 

Men Løkke kan svare, at regeringens politik rent faktisk har bygget på nulvækst forbundet med mindre personale og effektiviseringer i den kommunale velfærdssektor. Og at denne kurs efter al sandsynlighed vil fortsætte valget.

 

Det vil Thorning igen blive tvunget til af den økonomiske virkelighed og af De Radikale.

 

Private arbejdspladser

Løkke kan henvise til, at den økonomiske virkelighed ikke ser så lovende ud, som Thorning gør den til. Danmark står til langt ud i fremtiden at få en lav vækst sammenlignet med de fleste andre vestlige lande.

 

Tal fra Finansministeriet viser, at nulvækst og skattelettelser kan skabe mere vækst og flere arbejdspladser end den politik, som Thorning går til valg på.

Læs også
Løkke har to store problemer – og de bliver formentlig kun værre efter regeringsrokaden

 

Nok vil nulvæksten give færre arbejdspladser i det offentlige, men det vil mere end opvejes af, at der skabes flere private arbejdspladser. Og det er de private arbejdspladser vi skal leve af.

 

Hvis Thorning vinder valget, vil hun også indse dette … og begå endnu et løftebrud. Sådan kan Løkkes advarsel lyde.

 

Energiafgifter

En vigtig del af denne debat vil i den kommende tid dreje sig om energiafgifter. Især den såkaldte PSO-afgift, der finansierer offentlige tilskud til vedvarende energi.

 

Denne afgift er steget eksplosivt på det seneste, og der er udsigt til nye voldsomme stigninger frem mod 2020.

 

Det hænger sammen med, at man af politiske grunde vil holde virksomhedernes og forbrugernes energipriser på et højt niveau. Og da energipriserne på markedet er faldet markant, hæver man i stedet afgifterne for at holde det samlede niveau uændret.

 

Læs også
Video fra Sverige: Muslimske piger tvinges til at gå ind bagerst i bussen, drengene skal have de forreste pladser

Men det går ud over danske virksomheders konkurrenceevne. For konkurrenterne i udlandet scorer gevinsten på de lavere markedspriser, mens danske virksomheder går glip af denne gevinst på grund af energiafgifterne. Derfor vil blå blok have afgifterne ned.

 

Skattelettelser i bunden

De vil også have afgifterne ned, fordi de mener, at de almindelige forbrugere betaler for meget. I det hele taget vil blå blok ikke kun køre på konkurrenceevne og arbejdspladser. De vil også tale meget om at lette husholdningernes budgetter ved skattelettelser.

 

Her har Venstre og Dansk Folkeparti valgt at prioritere skattelettelser i bunden. Dermed lægger de op til et opgør med regeringen om, hvad der er mest socialt: store offentlige udgifter og høj skat eller mindre offentlige udgifter og skattelettelser til folk med beskeden indkomst.

 

Banen står klar til valgkamp. Nu kommer der fuldt tryk på det politiske opgør efter Løkkes personsag.

 

Her kan Løkke få væsentligt bedre greb om spillet, end han har haft i bilagssagerne.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…