To af Gestapos guldopkøbere mødtes i Dyrehaven, og der lød et skud …

Eremitageslottet

Medens feltmarskal Montgomery lørdag den 12. maj 1945 under stor jubel var på vej gennem København, blev der begået et mord i Dyrehaven nord for København.

 

Umiddelbart efter befrielsen var der mange dræbte og sårede hver dag i København, men begivenheden i Dyrehaven var ikke et vådeskud eller resultat af tyske sympatisørers sidste krampetrækninger.

 

Opgøret

De to mænd, Meyer og Emmik, der mødtes ved Eremitageslottet, havde begge været guldopkøbere for Gestapo.

 

”Ingeniør” Paul Waldemar Meyer, der havde haft kontor hos Gestapo, havde bedt sin gamle kompagnon tandlæge Alf Jens Emmik om et møde.

 

Meyer er dansk statsborger, født i Letland i 1914. Emmik er født 1915 i København. Begge gift og nybagte fædre.

 

Meyer og Emmik havde optrådt som frihedskæmpere lige efter befrielsen. De havde bl.a. skaffet armbind, hjelme, maskinpistoler og en tysk bil. Sammen med to 20-årige piger var de kørt rundt i København, hvor de lod sig tiljuble.

 

Uheldigvis for Meyer var han blevet anmeldt til Modstandsbevægelsen, og han var klar over, at man måtte gå under jorden og senere forsvinde. Lidt ærgerligt for ham. Han havde få dage før Befrielsen købt skræddersyede habitter og frakker for mange tusinde kroner. Samtidig havde han efter eget udsagn samlet en formue på ca. ¾ mill. (nutidskr.).

 

Meyer blev anholdt i Nordsjælland den 8. maj 1945, men Emmik fik ham løsladt under påskud af, at Meyer havde været anbragt hos tyskerne som hemmelig agent for modstandsbevægelsen.

 

Et af de tip Modstandsbevægelsen havde fået om Meyer var kommet fra værnemageren og sortbørshandleren Rudolf Nicolai. Nicolai havde altid ”spillet sine kort”, så han var dækket ind til alle sider. Heldet var dog ikke med ham nogle år senere. Den 22. april 1948 blev skudt på en fiskekutter i Køge Bugt.

 

Den 12. maj 1945 talte Meyer og Emmik sammen et kvarters tid. Mødet foregik ca.300 meter fra Eremitageslottet. Pludselig skød Emmik Paul Meyer flere gange i ryggen. Flere overværede nedskydningen, men det lykkedes Emmik at forsvinde. Han blev fundet tre dage efter af det genindsatte politi.

Læs også
Kulturhistorie: Risikoen ved at læse Bodega Blues er en overvældende tørst og en uovervindelig lyst til at besøge de steder, forfatteren beskriver så levende og farverigt

 

Bortforklaring

Tandlæge Alf Emmik forklarede politiet, at han havde forsøgt at anholde Paul Meyer, men denne havde sat sig til modværge. I første omgang accepterede politiet forklaringen og henlagde sagen som en ”krigshandling” udført af Modstandsbevægelsen.

 

Mandskab fra Modstandsbevægelsen havde ransaget Meyers lejlighed i Valby, hvor de fandt en del belastende papirer. Meyer havde sendt sin hustru og børnene i sikkerhed i Nordsjælland, bl.a. fordi Modstandsbevægelsen havde forsøgt at likvidere Meyer i lejligheden i Valby.

 

Først senere fandt politiet ud af, hvordan forbindelsen havde været mellem Meyer og Emmik.

 

Afsløringen

I slutningen af 1945 begyndte politiet igen at interessere sig for Alf Emmik, bl.a. på grund af en ældre hælerisag. Emmik blev dømt og fængslet for dette forhold. Da han var kommet ud af fængslet i 1946 opstod næste problem for den tidligere tandlæge.

 

Paul Meyers enke ønskede sin mands livsforsikringer udbetalt, men selskaberne ville først undersøge om betingelserne i forsikringsaftalerne var overholdt.

Læs også
”I Jægersborg står der et orgel”

 

I forbindelse med de undersøgelser af Meyers aktiviteter under besættelsen, stod det klart, at der havde været et meget tæt samarbejde mellem Meyer, Emmik og andre der handlede med guld til Gestapo.

 

Alf Emmik fik et praj om, at sagen fra Dyrehaven ville blive genoptaget. Det ville han ikke vente på. Hans eget pas var inddraget, men han stjal sin onkels pas og forsvandt hastigt ud af landet.

 

(Mordet i Dyrehaven indgår i Ole Chr. Madsens Tv-serie ”Edderkoppen” fra 2000, hvor hovedpersonen i øvrigt hedder ”Zemich”).

 

Fortsættelse følger …

 

Paul Waldemar Meyer. Født i Litauen 1914, dansk statsborger. Arbejdet for Gestapo og Tysk Sikkerhedstjeneste m.v. Skudt 12. maj 1945 i Dyrehaven nord for København.

 

Læs også
Christian 2. (1481-1559) – Bisgaards bog er et fornemt eksempel på historisk formidling, når den er bedst

30. december 1944. Kort udsnit af Vagtværnets rapport. Det tyske hjælpepoliti HIPO var også kommet til gerningsstedet og de forlangte at Vagtværnet skulle forsvinde. Inden havde Meyer dog nået at fortælle Vagtværnet, at han arbejdede for tyskerne og at han er 30 år, dansk statsborger og født i Litauen. Efter endnu et likvideringsforsøg i april 1945 var hustruen og børnene sendt i sikkerhed i Karlebo i Nordsjælland.

 

Reservepolitibetjent Herluf Rasmussen (1920-2013), der var leder af en illegal politigruppe, forsøgte den 30. december 1944 at likvidere ”Ingeniør” Paul Meyer. Meyer blev såret og han blev indlagt på Det tyske ”Kriegslazarett” på Nyelandsvej. Den 12. maj 1945 blev Herluf Rasmussen tilkaldt for at identificerede Paul Meyer, der via Rigshospitalet var indbragt til Retsmedicinsk Institut.

 

Paul Meyer skjulte sig fra den 8. maj 1945 efter anvisning fra Alf Emmik på Mattssons Rideskole, Bellevuevej i Klampenborg lige bag Bellevue Teater.

 

Sydvest for Eremitageslottet holdt Meyer og Emmik deres møde lørdag den 12. maj 1945 lidt over kl. 12. I.flg. Emmiks senere forklaring ville han anholde Meyer, men denne satte sig til modværge igen i.flg. Emmiks forklaring. To modstandsfolk, der var kommet samtidig med Emmik, fulgte begivenhederne på afstand. Meyer døde ikke, da Emmik skød ham i ryggen. Emmik bad de to om at gøre det af med Meyer. Det nægtede de, hvorefter Emmik skød sin tidligere nære samarbejdspartner i hovedet.

 

Læs også
Bogen anbefales enhver, som gerne vil forstå baggrunden for nogle af de aktuelle problemer i EU
Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…