Fremtrædende britisk biskop: Når prins Charles skal krones, bør ceremonien indledes med oplæsning fra Koranen

Det har vakt opsigt i Storbritannien, at en nøgleperson i den engelske kirke nu foreslår, at Koranen skal involveres i den kommende kroning af prins Charles. Oplæsning fra Koranen bør indlede ceremonien.

 

Forslaget kommer fra den tidligere biskop af Oxford, der nu sidder som medlem af Overhuset under navnet Lord Harries of Pentregarth. Han er stadig aktiv i kirken som assisterende biskop.

 

Ifølge Lord Harries ville noget sådant være ”en kreativ handling for at vise imødekommenhed”, sådan at muslimer kan føle sig ”omfavnet” af nationen.

 

Biskoppen hører til på den anglikanske kirkes mest multikulturelle fløj. Hans bemærkninger faldt under en debat i Overhuset.

 

Han sagde, at han var sikker på, at Charles’ kroning ville give ledere af ikke-kristne religioner mulighed for at give den ny konge deres velsignelse.

 

Prins Charles er efter alt at dømme enig

Det kan han meget vel få ret i. Prins Charles har gennem mange år tilkendegivet, at han ønskede at sidestille religionerne, og at han ville have en multireligiøs kroning.

 

I dag kaldes den britiske monark for ”Troens Forsvarer” (”Defender of the Faith”) – hvor troen er den kristne tro. Men allerede for mere end 20 år siden tilkendegav Charles, at han foretrak at blive kaldt ”Forsvarer af tro” (”Defender of Faith”).

 

Formentlig mener prins Charles ligesom Lord Harries, at det muslimske trossamfund ikke bare skal være repræsenteret ved kroningen. Det skal have en rolle i ceremonien, der kan sammenlignes med den, Church of England (den anglikanske kirke) har.

 

Kristen kritik

Men Lord Harries’ bemærkninger har udløst protester i kredse både inden for og uden for kirken. Andrea Minichiello Williams, der er leder af gruppen Christian Concern, siger:

 

”På et tidspunkt, hvor vi beskæftiger os meget med, hvad britiske værdier går ud på, kan vi ikke have værdier i et tomrum. Britiske værdier har rod i den kristne arv. Vi kan ikke foregive, at alle religioner er sidestillede eller har samme betydning for vores nation.” (Daily Mail)

 

Gensidighed?

Uden for kirken siger en fremtrædende intellektuel, Douglas Murray, der sidder i redaktionen for Spectator, at der i givet fald i det mindste skulle være gensidighed i tingene:

 

”Hvis der skulle være oplæsning fra Koranen ved kroningen, så skulle der jo også være den gensidighed, at moskeer i det britiske kongerige skulle have bønner for kongen og de væbnede styrker.”

 

Murray ved, at det muslimske trossamfund ikke ville acceptere at bede for de britiske væbnede styrker. Mange muslimer ser det britiske forsvar som muslimernes fjende. De identificerer sig mere med muslimer i andre lande end med ikke-muslimske britiske borgere. Islam går forud for nationen.

 

Det er netop hans pointe: Hvordan kan man sidestille islam med kristendommen inden for den britiske nation, hvis man i det muslimske trossamfund ikke vil give opbakning til de væbnede styrker, der skal forsvare nationen?

 

Men den slags kontante spørgsmål stiller Prins Charles og den tidligere biskop af Oxford ikke. De vil hellere tale floromvundent om ”en kreativ handling for at vise imødekommenhed”.

Del på Facebook