I Japan har man i flere år kendt til, at teenagere lukker sig inde på deres værelser og fravælger skole, venner og sociale fællesskaber. De lever så at sige på deres værelser alle døgnets 24 timer.
Dette kaldes Hikikomori- syndromet og betyder selvfængsling eller selvindelukkelse.
Og nu har fænomenet bredt sig til Danmark. Antallet af danske unge med angst, der lukker sig inde, er stigende. Op mod flere hundrede unge med angst anslås ifølge Center for Autisme at fængsle sig selv på deres værelser. (TV2 Lorry)
”Det er altså helt klart stigende og de bliver også yngre dem som isolerer sig. Der er rigtig mange krav til at man skal være fleksibel, og man skal være social, og man skal kunne mange ting på en gang. Og det er tit der, hvor vores unge har det rigtig, rigtig svært,” siger Lulle Scheel, specialkonsulent Center for Autisme til TV2 Lorry.
Selvfængslingssyndromet går ud over skolegangen
Basen Skole og Ungdomsuddannelser oplever en stigning i antallet af elever og studerende, der har levet på deres værelser uden social kontakt i mange måneder og indimellem år. Nogle af de unge har diagnoser såsom Aspergers syndrom, angst, depression, social fobi, OCD og nogle har ikke nogen diagnose, men har blot meldt sig ud. (Basen)
For eksempel Amanda Juhl Silberg, der er elev på Basen, som spærrede sig selv inde i et år i familiens hus i Hillerød, da hun var 14 år. Hun havde følt sig mobbet i skolen.
”Jeg følte ikke der var noget galt med det på tidspunkt. Jeg følte bare, at jeg ikke gad være medlem af samfundet mere. Og jeg bare kunne være derhjemme også kunne jeg finde noget arbejdsrelateret via nettet eller et eller andet,” fortæller hun til TV2 Lorry.
Det kan også være unge som 12-årige Pernille, der ligger det meste af tiden i sin seng på sit værelse på Østerbro. Hun er ikke fysisk syg, hun er diagnosticeret med Aspergers syndrom og angst. Det omgivne samfund, hendes mor og alle omkring hende, mener selvfølgelig hun skal i skole. Men faktum er, at Pernille ikke har været i skole fra april 2013 til marts 2014. Hun har været på sit værelse, set film, været på computeren, og hun har sovet meget om dagen og været vågen om natten. (Basen)
Eller Pelle på 17 år, der lider af angst og har været hjemme på sit værelse i de sidste halvandet år. Pelle gik i den samme klasse i folkeskolen i 10 år. Han skulle derefter på gymnasiet. Men første dag i gymnasiet oplevede Pelle, at der var alt for mange mennesker, og han kunne slet ikke klare alt det sociale. Han gik hjem og kom ikke igen. (Basen)
Får de unge tilbage i samfundet
Basen har derfor tilrettelagt et særligt behandlingstilbud til unge mellem 16 og 25 år, der lider af Hikikomori – selvfængsling.
I stedet for at komme på Basen, så kommer lærere og behandlere fra Basen hjem til de unge, hvor tilliden langsomt opbygges.
”Og nogle gange så foregår det igennem en dør til en start. Det kan også foregå ved at man sms’er. Det kan også foregå ved at man mailer. Det kan også foregå ved at man sender sedler under dørtrinnet til en start. Til at få etableret en spæd kontakt om at vi er her,” forklarer forstander på Basen Mette Tellerup Larsen til TV2 Lorry om de første følsomme møder.
Basen oplever, at de langsomt og med små skridt lykkes med at bringe de unge ud af ensomheden og til at deltage i en hverdag med undervisning på Basen. Også selvom det kun er at komme i skole 2 gange 3 timer på en uge, for det kan være en stor succes, hvis man som 15-årig det sidste halvandet år ikke har været udenfor en dør.
Ifølge Basen er der mange hypoteser om årsagen til at unge selvfængsler sig. Et pres på de unge om at have det perfekte ungdomsliv med 1000 venner på facebook, en fantastisk krop, 12-taller på række, masser af penge. Sådanne pres kan være medvirkende til at nogle unge bukker under og melder sig ud.
Det kan også være usikre forældre, der ønsker børnene det bedste og derfor fjerner alt, der kan gøre bange og ondt i stedet gør børnene en bjørnetjeneste, idet børnene ikke lærer at håndtere ubehagelige følelser som angst, frygt og vrede.