Vi danskere er blevet rigere, og vi er blevet mere forvænte og dovne. Vi er også blevet mindre nøjsomme, og vi smider penge væk på ting vi egentlig ikke har brug for. Vi ser det gang på gang slået stort op i medierne – og der er desværre noget om snakken.
Ja – der er naturligvis forskel på folk – ikke to familier er ens, men sandsynligvis passer nogle af ovenstående formaninger på dig. Vi er ramt af indkøbsbacillen, og har svært ved at sige nej til et godt tilbud på to pakker smør, selvom vi kun har brug for én.
Fedme og privatøkonomi
Trangen til at samle forråd ligger dybt i den menneskelig psyke, og vi er tilbøjelige til at købe mere, end vi har brug for. Studier af menneskelig adfærd har vist, at vore hjerner fungerer sådan, at vi oplever fysisk og psykisk velvære, når vi samler forråd. Det er en del af vores naturlige adfærd.
Men du kan ændre det, hvis du vil. Det handler om at være bevidst om dine valg og om at ændre vaner.
Spiser du mere, end du har brug for og bevæger dig mindre, så bliver du fed. Det er det samme sker med din privatøkonomi, hvis ikke vedligeholder den og køber mere, end du har brug for.
Den gode nyhed er, at det er relativt nemt at ændre på. Det eneste du skal gøre er at bruge mindre tid i forretninger og bruge tiden på at gennemgå dine indkøbs- og forbrugsvaner i stedet.
Hold privatøkonomien i form
Din privatøkonomi skal slankes og motioneres med jævne mellemrum. Motionerer du ikke med fx løb, så holder du ikke formen, og hvis du ikke slanker dig ind i mellem, så er der fare for, at du bliver fed. Både form og økonomi kræver, at du jævnligt bruger tid på det, ellers går det ned ad bakke.
Undersøgelser viser, at du kan skære omkring 15 % fedt væk i en helt almindelig økonomi, hvis du løbende bruger tid på at kontrollere alle poster. 15% i en almindelig økonomi svarer til omkring 40-60.000 kr. om året.
Hvor meget skal du arbejde for at tjene dét beløb efter skat? Det kan godt betale sig at gå på en privatøkonomisk slankekur, uanset om du har brug for pengene lige her og nu.
Vil du vide, hvor meget du har til forbrug, så benyt et budgetskema til at beregne dit rådighedsbeløb.
Med venlig hilsen
Kim Valentin
Kim Valentin skriver hver uge om budget, pension og privatøkonomi i ugebrevet FinansNyt. Få FinansNyt helt gratis