En særpræget oplevelse som deltager i TV-program om flygtninge

Privatfoto

Et TV-program sendte Michael Nedersøe og fire andre til Afghanistan for at opleve flygtninges vilkår. TV-selskabets skjulte dagsorden var åbenbart, at han for åben skærm skulle ændre sin holdning til flygtningepolitik. Men det gik ikke efter planen.

 

En særpræget oplevelse som deltager i TV-program om flygtninge

I foråret 2012 så jeg på Morten Messerschmidts facebook profil, at Koncern TV søgte deltagere med markante holdninger på flygtninge-/indvandrerområdet.

 

Koncern TV skulle lave et TV-program i flere afsnit om, hvordan det var at være flygtning fra sit hjemland. Derfor skulle deltagerne sendes ud på en rejse, som om de var flygtninge. Turen skulle enten starte i Etiopien, Congo eller Afghanistan, men det ville man først få oplyst på vores sikkerhedskursus på Sjælsmark kasserne. Det blev så Afghanistan.

 

Jeg har fået fortalt, at der var 5.000 ansøgere, 60, der gik videre til casting, og så os 5, der var så heldige at komme med på denne spændende tur til Afghanistan.  Jeg tror selv, at de valgte mig, fordi jeg er medlem af Dansk Folkeparti.

 

Oplægget til turen var, at vi skulle leve som flygtninge, så jeg var ude og købe vandrebukser, svedtransporterende T-shirts osv.  Det endte dog med, at vi kun levede som flygtninge i to dage ud af den måned, vi var på farten. Resten af tiden foregik det sådan, at vi om dagen var ude og se nogle trælse ting, og om aftenen boede og spiste vi på fine hoteller.

 

Et flop

Jeg meldte mig jo til turen, fordi jeg godt ville bidrage til denne vigtige debat, men desværre endte et af de dyreste programmer, TV2 har fået produceret, som et flop, så den eneste debat, der kom ud af det, var en tur i Go’ aften Danmark.

 

Jeg tror selv, at floppet til dels skyldtes, at TV2 blev ved med at ændre sendetider på programmet (fire afsnit med en pause og tre forskellige sendetidspunkter), men også at Koncern TV havde en skjult dagsorden. Den gik ud på, at man skulle få os til at ændre mening ved at vise os nogle rigtig ubehagelige ting ved livet som flygtning.

 

Det fik vi så at mærke, når vi besøgte en familie på flugt eller en flygtningelejr ved den syriske grænse eller et hospital i Tyrkiet, hvor vi traf en ung mand, der var ramt af en af Assads bomber.

 

Men det blev klart for mig, at programmet direkte var manipuleret flere steder – for rigtig at få budskabet frem om, hvor forfærdeligt flygtninge havde det, og hvor vigtigt det var, at de kunne komme til Danmark.

 

Læs også
Hvornår går borgerlige politikere i flæsket på de politiserende røde journalister?

Overdrev faren

For eksempel blev tre i gruppen sat i en gummibåd fra Tyrkiet til Samos, men de måtte opgive efter et par timers sejlads. I programmet gjorde man så meget ud af at fortælle, at dette var flygtningenes rute til Europa, og at den var så hård, at danskerne til sidst måtte give op.

 

Men dagen efter fortalte en udsendt dansker, der arbejder med disse ting, en anden historie: Den rute, som programmet havde valgt, var alt for lang og farlig til, at flygtninge ville tage sådan en tur i en gummibåd uden motor. Den udtalelse bragte man selvfølgelig ikke i programmet.

 

Ledende spørgsmål

Dagsordenen indbefattede også et hav ledende spørgsmål, som måske kunne få det til at se ud, som om at vi havde ændret mening.

 

Dette blev bekræftet af en af tilrettelæggerne, der efter en diskussion om, hvorfor han blev ved med at stille det samme spørgsmål fem gange, udtalte: ”Jamen Michael, jeg er jo fandens advokat, og du er jo medlem af Dansk Folkeparti og har styr på dine tal og statistikker, og derfor prøver jeg til”. Jeg svarede ham, at han bare kunne spørge mig om noget relevant i stedet for at lægge ordene i munden på mig, og så skulle jeg nok svare.

 

Min holdning blev bekræftet

Til trods for nogle af de uoverensstemmelser, der har været i forbindelse med programmet (flere steder er programmet direkte manipuleret), så ville jeg ikke være denne oplevelse foruden, og det skal også nævnes, at jeg på intet tidspunkt i løbet af den måned, vi var af sted, ændrede mening.

Læs også
TV2 afslører politiskandale – men holder hånden over Mette Frederiksens rolle

 

Tværtimod så fik jeg bekræftet, at når mennesker rejser flere tusinde kilometer, så gør de det ikke for at finde sikkerhed, men for at forbedre deres levevilkår. Det er selvfølgelig ikke sjovt at se mennesker, der er fattige, men fattigdom skal ikke udløse asyl og dertilhørende opholdstilladelse i Danmark.

 

Danmark skal i stedet hjælpe i nærområderne, da man ville hjælpe langt flere for de samme midler, og samtidig ville Danmark være en stor del af integrationsproblemerne foruden.

 

Stort set alle de afghanere, vi snakkede med på turen, bakkede op om princippet med hjælp i nærområderne. Hvad enten det var i flygtningelejren i Kabul eller hos nogle af de deporterede flygtninge, vi mødte ved den iranske grænse. Begrundelsen for dette var, at man ikke rejste fra Afghanistan af frygt, men på grund af penge.

 

Ikke lige det, TV-selskabet havde forestillet sig

Det er vist en anden version, der bliver fortalt af dem, der når Center Sandholm, som vi også var oppe og besøge.

 

Her har jeg også en historie fra en Røde Kors medarbejder, der fortalte om et pengespild på mellem 200 – 300 mill. kr. årligt inden for asylområdet. Desværre fik vi det ikke på film, for da Lars og jeg spurgte ind til det imens der var kamera på, så brød den daglige leder ind og sagde, at det måtte vi ikke snakke om, da det hørte under udlændingestyrelsen.

 

Læs også
TV2 gik over stregen i forhold til Dansk Folkeparti, men trækker nu tilsyneladende i land

Vi var også ude og snakke med et par toldgeneraler i Grækenland. På grænsen til Tyrkiet mødte vi en af dem. Han anslog, at 97-98 % var økonomiflygtninge og de resterende 2-3 % var reelle flygtninge.

 

I Patras var det toldgeneralens vurdering, at Schengen samarbejdet bærer en stor del, af skylden for de massive flygtningestrømme der kommer til Europa. Han begrundede det med, at den dag man fandt ud af, at man blot skulle igennem Grækenland og så var der fri valg på alle hylderne, ja den dag eksploderede det nærmest og det anslås at der alene i Athen er en mill. ilegale flygtninge

 

Jeg fik alt i alt meget ud af turen. Men nok ikke lige det, de havde forestillet sig på Koncern TV.

 

 

http://koncern.dk/tv/dokumentarserier/357-send-dem-hjem

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…