Eksperter: Det er lige så farligt at give hånd som at ryge

I de senere år er der kommet en større bevidsthed om smitte via hænderne. Mange hospitaler i Danmark og andre lande har af samme grund indskærpet deres sundhedspersonale at være omhyggelige med håndhygiejne.

 

Men nu tager en gruppe forskere fra det kendte universitet UCLA i Los Angeles skridtet videre. Det sker i en artikel i Journal of the American Medical Association. De foreslår, at man helt afskaffer håndtrykket!

 

Som forbud mod at ryge på offentlige steder

Deres forslag gælder i første omgang specielt læger. De påpeger, at læger uforvarende kan bære smitte fra den ene patient til den anden.

 

For at understrege problemets alvor drager de en parallel til rygning: At afskaffe lægers håndtryk kan sammenlignes med forbud mod at ryge på offentlige steder. At give hånd og sende røg ud i lokalet er nogenlunde lige farligt.

 

Forskerne henviser til de store problemer med infektioner under indlæggelse på hospitaler. Og de gør opmærksom på, at indsatsen for bedre håndhygiejne indtil videre ikke har givet tilstrækkelige resultater.

 

Alternativer til håndtrykket

Derfor vil de gerne have håndtrykket væk. I artiklen kaster de sig ligefrem ud overvejelser om, hvordan man kunne erstatte håndtrykket med mindre smittebærende hilsner.

 

De kommer turen rundt i andre kulturers måde at hilse på:

 

Man kunne bukke, som man gør det i Fjernøsten.

 

Man kunne samle håndfladerne foran ansigtet eller brystet i den såkaldte Namaste-gestus (wai-gestus i Thailand).

 

Læs også
Kampen mod islamisering må ikke ende som symbolpolitik

Man kunne bruge den muslimske salaam-gestus med højre håndflade placeret over hjertet (noget for De Radikale?).

 

Eller man kunne simpelt hen nøjes med at vinke lidt til hinanden.

 

Vi andre smitter jo også hinanden med håndtryk

Forskerne fra UCLA har utvivlsomt fat i et vigtigt problem. Det er selvfølgelig særlig stort, når det drejer sig om læger og sygeplejersker, der er i håndkontakt med mange patienter.

 

Men smittefaren eksisterer jo også i forbindelse med håndtryk mellem alle os andre.

 

Hver for sig kan vi gøre noget ved det ved at være bedre til at vaske hænder. Både for at forhindre, at vi smitter andre, og for at for at forhindre smitte af os selv ved at fjerne eventuelle smittebærende mikroorganismer efter et håndtryk.

 

Det er dog ingen sikker løsning. Man når jævnligt at blive smittet, inden man får vasket eller sprittet smittebærerne af.

Læs også
Politikere siger nej til at kræve håndtryk for at blive dansk statsborger – de afslører deres uvidenhed om islam

 

Naivt forslag

Men forskernes forslag om at erstatte håndtrykket med mere eller mindre eksotiske hilsner ude fra den store verden, er ret naivt. Måden at hilse på er dybt forankret i kultur og sædvaner.

 

Og man vil altså ikke se Jette og Mads Knudsen stå og hilse med samlede håndflader foran ansigtet, når de møder Kate og Flemming Skovgaard i den lokale Brugs. Ej heller vil man se dr. Schmidt på klinikken gøre det.

 

Så ville der nok være mere perspektiv i at prøve at bryde det tabu, der er omkring smitte.

 

Man kunne tale åbent om smittefaren

I mange tilfælde kunne man jo godt sige til andre: ”Ved du hvad, jeg vil ikke give hånd, fordi jeg muligvis er blevet smittet med noget.” Eller omvendt: ”Ved du hvad, jeg kan høre, at du er meget hæs, så for en sikkerheds skyld lader jeg være med at give hånd.”

 

Det sidste betragtes stadig som uhøfligt, men det kunne jo være, at man efterhånden kom til at betragte det som en naturlig ting.

Læs også
Det er foragt for Danmark, når man ikke vil give hånd

 

Det første ville netop være høfligt og hensynsfuldt over for andre mennesker. Men der er en tendens til, at man lukker øjnene for, at man selv kan smitte andre – måske fordi det giver besvær at indrømme det, eller fordi man gerne vil fortrænge det.

 

Glem det

På lidt længere sigt kunne det så også være, at det med håndtryk blev tonet ned til fordel for et nik og en løftet hånd eller et vink.

Og forskerne kan have ret i, at læger helt burde lade være at give hånd – og at vi andre burde vænne os til det.

 

Men Namaste-gestus eller salaam-gestus eller hvad det nu hedder – glem det!

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…