Det er dit taljemål, som fortæller dig alt om din vægt og det farlige mavefedt

Arkiv

BMI (Body Mass Index) har i mange år været brugt som indikator på den enkeltes vægt. Målet anvendes af WHO og danske sundhedsmyndigheder. BMI måler forholdet mellem højde og vægt og udregnes ved at tage vægten i kilo divideret med (højde i meter x højde i meter).

 

Resultatet afkodes som følger:

 

BMI under 18,5: Undervægtig

BMI mellem 18,5 og 25: Normalvægtig

BMI mellem 25 og 30: Overvægtig

BMI over 30: Svært overvægtig

 

Indtil nu har man således konkluderet, at havde man et BMI mellem 18,5 og 25, så var man normalvægtig.

 

Ud med badevægten

Men dette mål opfanger ikke, om man har farligt fedt omkring organerne. Mange studier har vist, at det er fedtet omkring maven – æbleformen, der give sundhedsproblemer. Ikke fedtet på baller og lår – pæreformen.

 

BMI-målet tager nemlig kun højde og vægt og tager således ikke højde for forholdet mellem muskler og fedt eller hvor på kroppen fedtet sidder. (Politiken 24.5 /DKA 17.5.13)

 

Derfor kan du godt være slank og have et normalvægtigt BMI, men have for meget fedt omkring organerne. Dette fænomen kaldes tyndfedme. Personer, der er tyndfede er således slanke, har et BMI under 25, men en høj fedtprocent, der skyldes en inaktiv livsstil.

 

Omvendt kan BMI-målet af samme årsag signalere, at en mand med stor muskelmasse er overvægtig på papiret, men i virkelighed er vel proportioneret. (Politiken 24.5)

 

Læs også
Kvinder sætter fokus på cannabis som medicin

Ind med taljemålet

Du bør derfor lægge din badevægt og BMI-målet på hylden og i stedet ty til taljemålet, der måler antal centimeter omkring taljen.

 

Dette giver et mere retvisende billede af vægt og eventuel overvægt, idet målet foretages der, hvor mavefedtet sidder frem for at være en forholdsberegning mellem højde og vægt.

 

Grundreglen er, at taljemålet ikke må være større end det halve af din højde. Hvis det er større, så har du altså for meget fedt omkring organerne. Er du eksempelvis 170 cm høj, så må dit taljemål ikke være mere end 85 cm. Du måler taljen korrekt ved at placere målebåndet i en vandret linje 2 cm over din navlehøjde.

 

WHO anbefaler dog, at kvinder max må have et taljemål på 80 cm og mænd max 94 cm. (Hjerteforeningen)

 

Du kan med fordel bruge talje-højde-målet, som tager højde for forskellige kropsbygninger og kropshøjde. Dette måler fedtet på maven i forhold til højden ved at taljemålet divideres med højden. Det kan således bruges af både overvægtige og tyndfede mennesker. Udgangspunktet er, at talje-højde-målet skal være under 0,5. (Politiken 24.5/ Motion Online)

 

Hold øje med bugfedtet

Læs også
Holdningskorrigerende tøj har til hensigt at afhjælpe smerter i ryggen

Det er en rigtig god ide at holde øje med hvor meget fedt du har på maven.

 

Fedt på maven sætter sig omkring organerne, hvilket skaber en kronisk betændelsestilstand, hvilket øger risikoen for hjertekarsygdomme og type 2 diabetes (Politiken 24.5)

 

For meget mavefedt er også med til at øge produktionen af insulin, som kan føre til kræft i tyktarmen (Kræftens Bekæmpelse). Generelt øger overvægt markant risikoen for en række andre kræftsygdomme blandt andet brystkræft, livmoderkræft, men også i spiserøret, nyrerne og bugspytkirtlen.

 

Ifølge Hjerteforeningen har mere end hver 4. dansker et taljemål, som er højere end det anbefalede. (Hjerteforeningen)

 

Og tal fra Sundhedsstyrelsens nationale sundhedsprofil 2010 viser, at hele 47 procent af den danske befolkning er overvægtige med et BMI over 25, og omkring 13 procent har et BMI på mere 30 og er således svært overvægtige. (Sundhedsstyrelsen)

 

Skru ned for den usunde livsstil 

Forskning har vist at mavefedtet hænger sammen med den livsstil, der føres.

Læs også
Fitnesscenteret er for alle

 

Følgende faktorer øger således tendensen til at fedtet sætter sig på maven: Fysisk inaktivitet, stort sukkerindtag, raffinerede kornprodukter, stærk spiritus, lavt indtag af fuldkorn, frugt, grønt og protein, kronisk stress og rygning. (Samvirke)

 

Ved at ændre på disse faktorer, kan du således mindske fedtet på maven.

 

Du kan måle dit BMI og talje-højdemål her

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…