“Det er gris eller ingenting” – sådan lyder beskeden til muslimske forældre fra en borgmester

Colourbox

De danske institutioner, som har fjernet  frikadeller på menuen har noget at lære om det sekulære samfund af borgmesteren i den franske kommune Sargé-lès-le Mans i departemntet Sarthe sydvest for Paris.

 

Borgmester Marcel Mortreau har nemlig resolveret, at der  må serveres svinekød i de kommunale skolers kantiner og ikke nok med det. De dage, hvor der er svinekød på menuen, skal der ikke tilbydes alternative retter.

 

”Det er gris eller ingenting”, siger Marcel Mortreau.

 

Der skal ikke tages specielle hensyn til børn, der ikke kan lide svinekød, eller som  har forældre, der af religiøse eller kulturelle årsager betragter kød fra dette dyr som urent, siger  han.

 

Den sekulære stat

For Marcel Mortreau handler det om et grundlæggende princip for demokratiske retsstater: Den sekulære stat, som betyder at staten er neutral og at den ikke er under indflydelse af religion.

 

”Frankrig er en verdslig nation i kraft af en lov fra 1905, som adskilte stat og kirke” ,erklærer  borgmesteren. Som også vinder forståelse hos mange af sine bysbørn for argumentet om, at det er godt for budgettet, at der ikke skal bekostes ekstra retter til de elever, som ikke vil eller må spise traditionel fransk mad.

 

”Borgmesteren er ikke forpligtet til at efterkomme måltider som er udtryk for religiøse særkrav. Det er sekularismens princip”, sagde Mortreau til Europe 1 radio. (The Local)

 

Han tilføjer yderligere, at svinekød er en traditionel spise i Frankrig, og de mennesker, som frivilligt vælger at bosætte sig i Frankrig, kan ikke forlange, at Frankrig skal ændre sine vaner af hensyn til dem.

 

Borgmesterens udspil har som forventeligt afstedkommet en voldsom polemik, og talsmænd for forældre betegner beslutningen som både utålelig og provokerende.

 

Men faktisk er kommunen i  Le Mans-området ikke alene om denne regel for  menuer i skolekantiner. Og både jurister og landspolitikere erkender, at borgmester Mortreaus standpnkt er fuldt lovligt.

Læs også
Muslimer kræver nye pasregler – muslimske kvinder må ikke vise deres ører

 

 

Kilder: Leparisien, The local

http://www.leparisien.fr/societe/dans-les-cantines-de-sarge-les-le-mans-c-est-porc-ou-rien-09-12-2014-4360329.php

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…