Den søde tid kommer nærmere

Collage

Vin- og kogebøger er bogforlagenes bebudelse af, at den søde juletid er i anmarch.

 

Det er svært at forstå, at der fortsat er kreativitet til fornyelse, men det lykkes alligevel hvert år.

 

Et godt eksempel er den engelske vinekspert Hugh Johnsons vinårbog – Vin 2015 –, som udgives på Politikens Forlag, og som er en yndet mandelgave hos vinnydere. Den giver et øjebliksbillede af vinens forunderlige verden med vurderinger af mere end 6000 vine og fortæller om mere end 35 vinlande – herunder Danmark. Med sit pocketbogsformat og 320 sider til 140 kr. er den en uvurderlig ledsager på jagten efter kup på vinhylderne.

 

Hvidvin

 

Viña Concha y Toro, 2012 Devil’s Collection, Casillero del Diablo Reserva, Valle de Casablanca, Chile – Normalpris 99,95 kr. – Tilbud 299 kr. for 6 flasker i Kvickly.

 

En frisk og smagfuld vin, som er stukket sammen af hvidvinsdruerne Gewürztraminer, Chardonnay og Sauvignon Blanc. Duften er en indbydende blanding af ananas, citrus, fersken og kaprifolier, og i munden opleves smag af grapefrugt og stikkelsbær efterfulgt af en behagelig syre og en lang finish. Kan med succes serveres sammen med fiskemandens skaldyrsanretning.

 

Importør: Coop, Albertslund. www.coop.dk

 

Vinarija Stobi, 2013 Chardonnay, Tikves, Gradsko, Makedonien – Normalpris 79,95 kr. – Tilbud: 3 flasker for 149 kr. i SuperBest.

 

Makedonien er i dag en selvstændig republik med Grækenland som nabo mod syd og Bulgarien mod øst, og ligesom i de andre tidligere Sovjetdominerede lande stræber man mod at få del i dækningen af de vesteuropæiske forbrugeres tørst. Det er lykkedes flot med denne Chardonnay-udgave, som dufter og smager lækkert af tropiske frugter og citrus. Et godt import-initiativ, som behager smagsløgene.

 

Læs også
Lækre vine til Indian Summer

Importør: GOBIvin, Valby. www.gobivin.dk

 

Rødvin

 

Azienda Agricola Stefano Accordini, 2012 Acinaticó, Valpolicella Ripasso DOC, Classico Superiore, Veneto, Italien – Normalpris 149 kr. – Tilbudspris 89,99 kr. ved køb af 6 flasker.

 

Valpolicella er et vinområde i Veneto øst for Gardasøen, og navnet betyder ”dalen med de mange kældre”. Ripasso-vine som denne flotte udgave, der er et smagsmæssigt fund med fylde og dybde, er fremstillet ved, at ung vin i februar blandes med drueskind og bundfald af tørrede druer, som har været brugt til at lave kraftige Amaroner på. Acinatico er ophøjet nydelse.

 

Importør: Jysk Vin – det gode glas, Randers. www.jyskvin.dk

 

Læs også
Vinen til den gode grillmad

Cantine Due Palme, 2013 Serre Susumaniello, Salento IGP, Apulien, Italien – Normalpris 129 kr. – Tilbudspris 83 kr. ved køb af 6 flasker.

 

Susumaniello er en lokal drue i området omkring Brindisi i Syditalien. Den er så yppig med sin produktion, at den også går under navnet ”belæsset som et æsel”. (Se billedet). Farven er purpurrød med blåligt skær, og duft og smag er en eksplosion af kirsebær og hindbær med mineralske noter. Der er flot balance mellem sødme og syre.

 

Importør: Andrup Vine, Esbjerg. www.andrupvin.dk.

 

Bodegas Peñafiel, 2008 Miros de Ribera Reserva, Ribera del Duero, Spanien – Normalpris 185 kr. – Tilbudspris 135 kr. ved køb af 6 flasker.

 

Vinen er i absolut topklasse med saft og kraft, der gemmer sig i en fløjlsagtig elegance. Druerne håndplukkes fra vinstokke, der er mindst 40 år gamle, og lagringen foregår 24 måneder i franske egetræsfade. Den er eminent som følgesvend til festmåltider med oksesteg, lam eller fasan.

 

Importør: Vinens Verden, Odense S. www.wine.dk

Læs også
Vinen til de nye studenter

 

Casas del Bosque, 2013 Pinot Noir Reserve, Casablanca Valley D.O., Chile – Normalpris 129,95 kr. – Tilbudspris 49,95 kr. ved køb af 12 flasker.

 

Her har vi virkelig et virkeligt kup. Vinen er fra et lille vinbrug, der har specialiseret sig i fremstilling af vine på Pinot Noir og Sauvignon Blanc druer. Frisk og livlig og med smag af både vilde skovjordbær og hindbær fornemmes en total nydelse, der forhøjes af en meget lang eftersmag.

 

Importør: Philipson Wine, Kokkedal. www.philipsonwine.com

 

Hayes Ranch (Wente Vineyards), 2011 In The Saddle, Livermore, Californien, USA – Normalpris 89,75 kr. – Tilbudspris 69,75 kr. ved køb af 6 flasker.

 

Vinen er fremstillet på Cabernet Sauvignon og Petit Verdot druer og er rig på duft af kirsebær, solbær og brombær samt en smule røget eg, således som en rigtig amerikaner skal. Vingården, der i 2010 blev udnævnt til Årets bedste i USA, indgår i Wente-dynastiet og ligger tæt på havet i San Francisco Bay, hvor druerne nyder godt af den kølige natteluft og varme dagtemperaturer.

Læs også
Rosévinene venter på sommervarmen

 

Importør: Skjold Burne, Brøndby. www.skjold-burne.dk

 

Leone de Castris, 2010 Salice Salentino Riserva DOC, Apulien, Italien – Normalpris 129 kr. – Tilbudspris 79 kr. ved køb af 6 flasker.

 

Vinhuset har dyrket vin siden 1665 og er stadig i grevefamiliens eje. Der produceres 2,5 millioner flasker om året, og det er ikke noget særsyn på Støvlehælen, men bemærkelsesværdigt er en meget høj gennemsnitskvalitet, der både rummer koncentration og elegance i vinen – sammenfald, man ikke er forvænt med fra de kanter. Den er sat sammen af 90 % Negroamaro og 10 % Malvasia Nera druer. Serveres til bedre pastaretter.

 

Importør: Gallovini, Vejle. www.gallovini.dk

 

Château de France, 2012 Château Coquillas, Pessac-Leognan AOC, Graves, Bordeaux, Frankrig – Normalpris 169 kr. – Tilbudspris 129 kr. ved køb af 6 flasker.

Læs også
Vin til Store Bededagsferien

 

De lækre vine fra Graves hører efterhånden til sjældenhederne hos de danske vinimportører, så når chancen byder sig, bør man slå til. Vinen er sammensat af 50 % Cabernet Sauvignon og 50 % Merlot, og hvis man som jeg kan lide de tørre Bordeaux-vine, så er Coquillas lige sagen. Den har det hele til at kunne tilfredsstille selv den mest kræsne.

 

Importør: Vinslottet – oplevelser på flaske, Greve. www.vinslottet.nu

 

Château de la Gaffelière, 2012 Les Hauts 1er Grand Cru Classé, Saint-Émilion AOC, Bordeaux, Frankrig – Normalpris 199,95 – Tilbudspris 139 kr.

 

En lækker sag fra et populært vinområde, der producerer et væld af flotte vine, hvor denne ligger i øvre kvartil. Før produktionen sættes i gang, sker der en dobbeltsortering af de håndplukkede druer, hvilket resulterer i en vin med ekstraordinært høje aromaer af frugter og mineraler og en tæt og fløjlsdomineret struktur med elegance. En vin, man bør have smagt én gang i livet.

 

Importør: Theis Vine, Skovlunde. www.theis-vine.dk

 

Bodegas Convento de Las Claras, 2012 Tinto Fino, Ribera del Duero D.O., Valladolid, Spanien – Normalpris 149 kr. – Tilbudspris 99 kr. ved køb af 6 flasker.

 

Vinen, der har kræfter som en olm tyr, er fremstillet på 100 pct. Tempranillo-druer, som har vokset på 30-90 årige stokke. Fra glasset strømmer intens duft af brombær, hindbær og lakrids, og i munden føles den voluminøs med en behagelig syre sluttende i en lang krydret og frugtagtig eftersmag. Et fornemt spansk produkt.

 

Importør: D’Wine, Aalborg. www.d-wine.dk.

 

Domaine de Beaumalric, 2013 Ventoux Rouge AVC, Beaumes de Venise, Rhône, Frankrig – Normalpris 119 kr. – Tilbudspris 69 kr. ved køb af 6 flasker.

 

Vingården på 30 hektarer har marker fordelt på seks kontrollerede og biologiske certificerede voksesteder – AOC’er –, der er fordelt på Vacqueyras, Muscat de Beaumes de Venise, Beaumes de Venise, Côtes du Rhône, Ventoux og Vin de Pays. Vinen her er en elegant og fyldig udgave komponeret af 80 % Grenache, 15 % Syrah og 5 % Carignan, som alle vil bede om et ekstra glas af.

 

Importør: Propperiet, Brædstrup. www.propperiet.dk

 

Bodegas Aragonesas, 2013 Coto de Hayas, Campo de Borja D.O., Aragon, Spanien – Normalpris 69,75 kr. – Tilbudspris 50 kr. ved køb af 12 flasker.

 

Vinen er fra et ukendt område med en lille, men spændende produktion. Den er sammensat af 70 % Garnacha og 30 % Syrah og er med frugt og sødme som sine fætre i Rhône-dalen meget drikkevenlig. Brugt som ledsager gør den gule ærter, medister og kogt flæsk til den rene svir.

 

Importør: Bichel Vine, Hjortshøj. www.bichel.dk

 

Herdade dos Grous, 2012 Tinto, Alentejo, Portugal – Kampagnepris 89,95 kr. hos nemlig.com.

 

Her har vinen til den portugiske nationalret Bacalau – klipfisk –, som findes i utallige smagfulde udgaver. Vinområdet Alentejo ligger ca. 50 km nord for Algarve, og her har Herdade dos Grous blandet druetyperne Aragonez (35 %), Alicante Bouschet (30 %), Touriga Nacional (20 %) og Syrah (15 %) til en fantastisk vin med harmoni og balance. Den kan også bruges til kogt røget skinke med stuvet spinat.

 

Importør: Amka, Randers. www.amka.dk 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…