De unge vil gerne en ny alkoholkultur, men mange oplever at blive presset til at drikke

Foto: Colourbox

Det er helt i orden at takke nej til alkohol, mener 96 pct. af de unge i alderen 15-25 år. Alligevel oplever halvdelen af dem drikkepres, når de fester med vennerne, viser en ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden om unges alkoholvaner.

 

– Det er glædeligt, at de unge bakker op om en sundere alkoholkultur, siger projektchef Peter Dalum.

 

Danske unge hælder for meget alkohol indenbords, når de fester. Det mener i hvert fald 52 pct. af de 15-25-årige, der har medvirket i en undersøgelse, som Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden står bag.

 

Mens de unges alkoholforbrug de senere år har givet nationen en meget lidt flatterende rekord som europamestre i druk, tyder meget nu på, at de unge er klar til at sænke promillen. Hele 96 pct. af de adspurgte svarer nemlig, at det er helt i orden at takke nej til alkohol, og det resultat vækker begejstring hos Peter Dalum, der er projektchef for Kræftens Bekæmpelses og TrygFondens nye alkoholkampagne ’Fuld af liv’.

 

– Vores mål er at sætte spot på de gevinster, der er ved at drikke mindre og at vise, at der kan være andre veje til fællesskab og fest end store mængder alkohol. Så det er glædeligt, at de unge bakker op om en sundere alkoholkultur, siger Peter Dalum.

 

21-årige Caroline Bundgaard, der har klummen Tankeskrald.dk, kan også nikke genkendende til den positive udvikling.

 

– Jeg stoppede helt med at drikke alkohol halvvejs inde i 1.g, og så bliver man jo hurtigt kendt som hende den kedelige. Men der er altså sket en ændring de sidste par år. Lige pludselig er det egentlig meget sejt at være på vandvognen. Jeg tror, det skyldes det øgede sundhedsfokus i medierne og blogsfæren, siger hun.

 

Mindre cool at drikke om kap

I Danmark har 37 pct. af de 15-16-årige drukket sig fulde mindst én gang i løbet af den seneste måned. Det er mere end i noget andet europæisk land, hvor det tilsvarende gennemsnitlige tal er 17 pct. Men selvom danske unge ligger højest på fuldskabsbarometeret i Europa, viser flere undersøgelser, en nedadgående tendens:

 

– Det er ikke længere cool at være så fuld, at man ikke kan huske, hvem man har talt med eller hvor cyklen står parkeret. Når tusindvis af unge har set og liket vores kampagnefilm ’Gaven’, er det et tegn på, at flere og flere unge vender ryggen til en kultur, hvor man presser hinanden og drikker om kap, siger Mette Meldgaard, områdechef for sundhed i TrygFonden.

 

Træerne vokser dog ikke ind i himlen, for undersøgelsen viser, at 45 pct. af de unge har oplevet drikkepres, når de går i byen med vennerne.

Læs også
Danmark har markant fremgang i overlevelse efter kræft

 

Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden har i undersøgelsen ‘Unges alkoholvaner i Danmark 2014’ kortlagt alkoholvanerne blandt 2.000 danske unge i alderen 15-25 år forud for ’Fuld af liv’-kampagnen.

 

Femårig kampagne

Kampagnen ’Fuld af liv’ skal i løbet af de kommende fem år få unge til at udsætte deres alkoholdebut og drikke mindre alkohol. Der er tale om en bredspektret kampagne, som spænder fra kampagner på sociale medier og undervisningsmaterialer til forskning og samarbejde med kommunerne.

 

Kræft og alkohol

Alkohol er kræftfremkaldende og figurerer på WHO’s liste over stoffer, der med sikkerhed kan fremkalde kræft.  ndtagelse af alkohol er forbundet med over 60 forskellige sygdomme, ulykker og over 4.000 årlige dødsfald.

 

Hvert år rammes mindst 1.800 mennesker i Danmark af en alkoholrelateret kræftsygdom. Det svarer til ca. fem procent af alle kræfttilfælde. Alkoholrelateret kræft rammer typisk de organer, som alkoholen er i kontakt med. Det vil sige mundhulen, svælget, struben, spirerøret, leveren og tyk- og endetarmen. Derudover øger alkohol også risikoen for brystkræft hos kvinder.

 

Læs mere på www.fuldafliv.dk.

Læs også
Ny forskning: Blodprøve kan forudsige tilbagefald af kræft

 

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…