En kvinde med langt blondt hår går gennem et universitetsområde i Cairo – og så sker der voldsomme ting

En ung blond kvinde kommer gående ind på et stort universitetsområde i Cairo iført en langærmet bluse og jeans og med udslået hår. Straks bliver hun omgivet af en horde af mænd, der overfuser hende, pifter og hyler som ulve, mens hun forsøger at komme væk fra dem.

 

Optrinnet blev optaget og kan ses i videoen længere nede.

 

Ifølge en kilde på stedet, der er med i en gruppe mod sexchikane, forsøger nogle af mændene også at flå tøjet af hende, hvilket ikke kan ses på videoen.

 

Kvindens egen skyld

Mændene var angiveligt jurastuderende og tilhørte dermed de bedrestillede lag i det egyptiske samfund. Men der er mildt sagt ikke nogen dannelse at spore hos dem. De mener tilsyneladende, at de er i deres gode ret til at udøve grov chikane mod en kvinde, der ikke går tilhyllet.

 

Dekanen for det juridiske fakultet gik bagefter ud med en irettesættelse … af kvinden. Det var hendes påklædning, der havde ført til episoden, sagde han.

 

Efter en del kritik gik dekanen dog på retræte og afviste på Twitter, at han havde bebrejdet den kvindelige student for optrinnet. ”Jeg forsikrer, at det ikke er sandt, og jeg undskylder for denne misforståelse, og jeg gentager, at de pågældende (der chikanerede pigen) vil blive straffet strengt.”

 

En kvinderettighedsforkæmper krævede til gengæld på Twitter, at dekanen skulle afsættes, og at der straks skulle iværksættes en undersøgelse af forløbet.

 

Tørklæde

Med den grove forulempelse af kvinden sendte de mandlige studerende en klar besked til kvinder: En kvinde, der ikke er passende tilhyllet efter traditionelle islamiske forskrifter, er uren og uværdig, og mænd kan behandle hende, som det passer dem – og lade deres drifter få frit løb.

 

De fleste af universitetets kvindelige studerende har rettet ind efter dette. De undgår tøj, der fremhæver kroppen, og mange bærer det traditionelle islamiske tørklæde.

 

Læs også
Slik-koncern hylder det islamiske tørklæde i reklamer – imens gør modige kvinder oprør mod det

Det store flertal af egyptiske kvinder går i dag med tørklæde (eller niqab). Sådan har det ikke altid været. Går man tilbage i tiden, for eksempel til 1970’erne, gik langt de fleste af dem med ansigtet og håret frit.  Dette afspejler den islamisering, der er sket af normerne i det egyptiske samfund.

 

Voldsom sexchikane

Ifølge et FN-studie har stort set alle egyptiske kvinder oplevet chikane – altså også dem, der hyller sig ind.

 

I forbindelse med demonstrationerne på Tahrir-pladsen, dengang man talte om ”det arabiske forår”, fandt der meget grove sexovergreb sted på nogle af de kvinder, der var til stede. Flere måtte på hospitalet – i det værste tilfælde blev der brugt en kniv mod en kvindes kønsorganer.

 

Den blonde kvinde, der måske havde farvet sit hår eller bar paryk, vil nok ikke føle trang til at gentage sin optræden som en fri kvinde på universitetets område.

 

Özlem Cekic

SF-politikeren Özlem Cekic har argumenteret for, at det islamiske tørklæde ikke skal betragtes som noget kvindeundertrykkende. Mange kvinder vælger helt frivilligt at tage det på, siger hun.

 

Læs også
Aldrig i livet – kvindelige studieværter skal ikke bære islamisk tørklæde på TV

Mon ikke kvinden i videoen vil vælge at tage tørklæde på en anden god gang, hvis hun skulle have brug for at færdes på universitetets område. Sådan helt frivilligt.

 

(kilde: Daily Mail)

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…