Blev Hamas-talsmand overfaldet af egne borgere? Stor usikkerhed, fordi medierne ikke kan rapportere frit fra Gaza

Sami Abu Zuhri (timesofisrael)

Den israelske hjemmeside israelnationalnews.com refererer palæstinensiske kilder for, at Hamas’ talsmand Sami Abu Zuhri er blevet overfaldet af beboere i Gaza. Det skulle være sket i nærheden af Shifa Hospitalet.

 

Ifølge denne beretning rettede beboerne deres vrede mod Abu Zuhri, fordi Hamas har bragt dem i en fortvivlende situation med mange døde blandt familiemedlemmer og ødelagte hjem.

 

Frygten for Hamas

Historien skal tages med forbehold. Hjemmesiden er knyttet til den israelske bosætterbevægelse og dermed ikke just uvildig. Og der foreligger ikke nogen bekræftelse af historien fra andre medier, herunder udenlandske.

 

På den anden side kan man ikke bare regne med, at de udenlandske medier ville have fortalt om begivenheden, hvis den havde fundet sted. Der er efterhånden kommet flere beretninger om, at Hamas forsøger at skræmme journalisterne til tavshed.

 

Der synes heller ikke at være nogen tvivl om, at beboere i Gaza, der er kritiske over for Hamas, ikke tør tale åbent til udenlandske journalister.

 

Danske korrespondenter burde i langt højere grad have understreget, at man ikke nødvendigvis kan fæste lid til de udtalelser, som indhentes fra folk på gaden. Man skulle have gjort klart, at det kan have fatale konsekvenser for dem at være ærlige.

 

De indiske TV-folks afsløring

I går bragte Den Korte Avis en video-reportage fra det indiske TV-selskab NDTV (vi bringer den igen i dagens avis). Her viser man i tekst og billeder, hvordan Hamas opstillede en raket i et tæt bebygget boligkvarter og derefter fyrede den af mod Israel.

 

Man havde åbenbart ikke noget problem med, at det kunne koste mange civile liv, hvis Israel svarede igen. Man tog de civile som gidsler og brugte dem som menneskelige skjolde mod Israel.

 

NDTV var bekendt med trusler fra Hamas mod udenlandske journalister, der berettede kritisk om organisationen. Derfor ventede TV-stationen med at offentliggøre sin afslørende reportage, til dens folk var ude af Gaza.

 

Læs også
USA støtter Israel mod EU

Gengældelse fra Hamas

Der er andre eksempler på frygten for Hamas’ reaktioner.

 

Da den italienske journalist Gabriele Barbati var vendt tilbage fra Gaza til Italien, skrev han en besked på Twitter om, at drab på 10 mennesker i en flygtningelejr, som Israel havde fået skylden for, i virkeligheden skyldtes en vildfaren raket fra Hamas.

 

Barbati gjorde opmærksom på, at han nu kunne skrive dette, fordi han var i sikkerhed for ”gengældelse fra Hamas”.

 

En journalist fra den store amerikanske avis Wall Street Journal leverede på Twitter dokumentation for, at Hamas’ ledelse brugte Shifa-hospitalet som et kommandocenter og dermed gjorde patienter og personale til gidsler og menneskelige skjolde.

 

Det udløste en voldsom reaktion fra Hamas, der stemplede ham som en mand, ”der løj for Israel” – en beskyldning, som er alt andet end ufarlig for en journalist, der færdes i Gaza. Det fik journalisten til at fjerne sin Twitter-besked.

 

New York Times

Læs også
Regeringsforhandlingerne er ramt af store problemer – men Journalistisk Venstreparti prøver at hjælpe ’deres’ Mette

En særlig historie drejer sig om en anden stor og prestigefyldt amerikansk avis, nemlig New York Times.

 

Den blev kritiseret for sine meget ensidige fotos fra Gaza, der stort set alle handlede om døde eller sårede palæstinensiske børn. Der var ikke nogen billeder af Hamas-krigere, der fyrede raketter af fra skoler, moskeer eller hospitaler.

 

Var New York Times’ billedvalg udtryk for, at avisen lod sig kue af Hamas? Eller skyldtes det politisk korrekte anti-israelske holdninger?

 

Ingen af delene, forsikrer avisens ledelse. Det skyldtes bare, at avisens fotografer ikke havde leveret billeder af den fornødne kvalitet af disse aktiviteter. Jaså? New York Times råder i Gaza over fremragende, prisbelønnede fotografer.

 

Kritisk sans

Det ligner i høj grad selvcensur. Og det kan tænkes, at den manglende medieomtale af et eventuelt overfald på Hamas-talsmanden Abu Zuhri har samme årsag.

 

Vi ved det ikke. Men der er grund til at følge mediedækningen fra Gaza med den kritiske sans i fuldt beredskab.

Læs også
Tre tidligere udenrigsministrer advarer mod Trumps plan for fred – men fortidens Mellemøstpolitik var dødsensfarlig
Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…