Vi vil leje vores hus ud

Advokat Søren Vasegaard Andreasen, Jensen Advokatfirma, besvarer spørgsmål om lov og ret. Har du et spørgsmål, du ønsker besvaret, kan du sende det til [email protected]. Udvalgte spørgsmål vil i anonymiseret form blive besvaret her i avisen.

 

Hvordan beregnes huslejen?

 

Spørgsmål:

 

Vi har i længere tid forsøgt at sælge vores hus, men uden held. Vi har derfor besluttet os for at udleje huset i foreløbigt 2 år, inden vi igen vil forsøge at sælge det.

 

Men hvordan fastsætter vi den rigtige husleje? Vi vil selvfølgelig gerne have mest muligt, men vi ønsker også glade lejere, og vi vil ikke risikere, at lejerne senere kræver huslejen sat ned. Hvordan sikrer vi os bedst muligt?

 

 

Svar:

 

For private lejemål er der tre overordnede regelsæt for fastsættelse af husleje.

  1. Den omkostningsbestemte leje
  2. Det lejedes værdi
  3. Markedslejen

Den omkostningsbestemte leje medfører normalt den laveste husleje, og gælder kun fuldt ud for ejendomme med mere end 6 lejemål, som ligger i visse (men ikke alle) kommuner. Det lejedes værdi giver sædvanligvis en højere leje og er udgangspunktet i alle øvrige ejendomme bygget før 1992. Ejendomme opført efter 1992 følger reglerne om markedslejen (fri lejefastsættelse). Hertil komme så en række undtagelser afhængig bl.a. af ejendommens størrelse og om den er blevet renoveret.

 

www.lejeret.com har jeg lavet en vejledning, der på 1 minut viser, efter hvilke regler huslejen lovligt kan fastsættes i netop jeres ejendom. Hvor høj huslejen maksimalt må være, er der derimod ingen der på forhånd kan svare på. Det er alene Huslejenævnet og domstolene, der kan afgøre det.

 

Mod betaling af 3.500 kr. til Huslejenævnet kan man nu få en forhåndsgodkendelse af lejen. På den måde undgår I risikoen for, at lejer senere kan forlange huslejen sat ned. Det eneste problem er, at det tager tid at få forhåndsgodkendelsen, så hvis I har planer om at underskrive lejekontrakten snart, så kan I formentlig ikke vente på at forhåndsgodkendelsen kommer først.

 

Læs også
Nu begynder indvandrerbander at opkræve deres egen ekstra husleje fra folk, der bor i deres område

Har du spørgsmål eller brug for hjælp i forbindelse med, at udarbejdelse af lejekontrakter eller andre spørgsmål om lejeloven, så kontakt Advokat Søren Vasegaard Andreasen (L), Jensen Advokatfirma på telefon 76 80 16 90 og hør nærmere.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…