Vestagers dobbeltspil løber ud af kontrol

Den radikale leder Margrethe Vestager kommer forslået ud af sit partis landsmøde.

 

Hun kaldte selv landsmødet ”broget” og præget af ”hårde diskussioner”. Og hun blev da heller ikke fejret af forsamlingen, som hun er vant til.

 

De radikale delegerede var vrede over forløbet omkring øremærket barselsorlov til mænd.

 

De var vrede over, at Vestager ikke kæmpede mere for at fastholde denne ordning som regeringens politik. Og de var vrede over, at hun bagefter stak en dolk i ryggen på Helle Thorning med bemærkningen om, Socialdemokraterne var skyld i et ”ægte løftebrud”.

 

Sådan behandler man ikke en nær samarbejdspartner, mente mange.

 

De delegerede straffede deres partileder ved at vedtage en resolution, der gør det til radikal politik at arbejde for den øremærkede barsel, hvis regeringens nye bonusordning ikke virker.

 

Det var ikke tilfældige fodfejl, der gav den radikale leder så store problemer i egne rækker. Problemet stikker dybere:

 

Vestager forsøger at spille politisk dobbeltspil, og det er ved at løbe ud af kontrol for hende.

 

Vestagers kølige analyse

Da regeringen skulle træffe sin beslutning om øremærket barsel til mænd, stod kampen især mellem  Socialdemokraterne, der ville opgive forslaget, og SF, der sloges indædt for det. De Radikale med Vestager i spidsen forholdt sig ret passivt.

 

Vestager er ikke selv særlig begejstret for tanken om øremærket orlov til mændene. Men det var ikke kun det, der fik hende til at holde igen.

 

Hun var bevidst om, at forslaget kunne give Socialdemokraterne problemer. Og hun er klar over, at Socialdemokraternes problemer er hele regeringens problemer, herunder De Radikales.

 

Regeringens store vanskeligheder hos vælgerne skyldes først og fremmest, at Socialdemokraterne har mistet mange vælgere hen over midten til de borgerlige.

 

Og regeringens chancer ved næste valg afhænger først og fremmest af, om Socialdemokraterne kan genvinde mange af disse vælgere.

 

Derfor var det Vestagers kølige analyse, at man ikke skulle presse Socialdemokraterne til en barselsordning, som kunne give dem endnu mere smæk hos vælgerne.

 

Dette var den ene side af hendes dobbeltspil.

 

Vestagers panik

Men umiddelbart efter skulle hun møde de radikale delegerede på landsmødet. Og her havde hun brug for en melding, der kunne tage toppen af deres vrede over det faldne barselsforslag.

 

Det var den anden side af hendes dobbeltspil.

 

Men her gik der – under den altid kølige overflade – panik i hende. Hun begik en kæmpebrøler ved at beskylde Thorning for løftebrud – endda ”ægte løftebrud”.

 

Det er det grimmeste ord, man kan bruge om en statsminister, der fra starten fik slået benene væk under sig af beskyldninger for løftebrud.

 

Dermed gjorde Vestager kun ondt værre. Hun svækkede sin autoritet i egne rækker, og hun gjorde atmosfæren i regeringen endnu mere giftig.

 

Balladen omkring Vestagers udtalelser betyder jo, at det bliver endnu sværere for Thorning at hente de nødvendige stemmer tilbage fra de borgerlige.

 

Dermed skal Thorning anstrenge sig endnu mere for at komme midtervælgerne i møde. Og det gør kun situationen endnu mere kompliceret for toppen hos De Radikale og SF.

 

Nu kommer Thornings behov først

I regeringens første tid var det Margrethe Vestager, der svingede taktstokken. Det kunne hun gøre, fordi de to andre partier var fuldstændig afhængige af de radikale stemmer.

 

Men nu trænger et andet mønster sig frem: De Radikale og SF bliver i stigende grad nødt til at indrette sig efter Socialdemokraternes behov. De er nemlig fuldstændig afhængige af, at det lykkes Socialdemokraterne at hente stemmer tilbage fra de borgerlige.

 

MargretheVestagers dominerende position i regeringens første to år skabte store problemer for toppen hos både Socialdemokraterne og SF.

 

De mærkede frustrationerne i egne rækker. Og de forsøgte at spille dobbeltspil, hvor de på den ene side bøjede af for De Radikale og på den anden side søgte at forhindre, at vreden hos deres egne blev for voldsom.

 

Nu smager Margrethe Vestager samme medicin. Nu skal hun ud i samme dobbeltspil.

 

Hun er nødt til at hjælpe Socialdemokraterne med at blive stivet af hos midtervælgerne. Men hun skal også forhindre mytteri fra sine egne.

 

Det var denne svære øvelse, som kiksede godt og grundigt for hende på det radikale landsmøde.

 

Nye tider for Vestager

Og det bliver ikke lettere fremover.

 

Som valget nærmer sig, bliver Vestager nødt til at leve med stadig flere udspil fra Thornings side, der især er rettet mod arbejdervælgerne på midten.

 

Man har allerede set det med opblødningen i dagpengene og med Thornings kamp for svinekød i institutioner.

 

Der vil komme flere socialdemokratiske meldinger, som De Radikale ikke vil være glade for. Det kan være i den økonomiske politik, det kan være i udlændingepolitikken eller andre dele af værdipolitikken.

 

Det radikale landsmøde var et varsel om, hvor svært dobbeltspillet kan blive.

 

Det er nye tider for Margrethe Vestager.

Del på Facebook