Kommunerne har gennem de senere år ansat stribevis af såkaldte rollemodeller. Deres opgave er at holde unge indvandrere ude af kriminalitet og væk fra banderne. Nogle af dem har selv en kriminel fortid. Det skulle gøre det nemmere for dem at hjælpe børn og unge ud af de problemer, de selv sender til.
De skal altså være et forbillede for de unge og vise dem vejen ud af kriminalitet.
Men har de i virkeligheden har den stik modsatte virkning?
Flere af “rollemodellerne” viser sig nemlig at være aktive kriminelle og havner bag tremmer.
”Det svarer til, at man sætter ræven til at passe høns,” siger chefen for politiets særlige bandeenhed på Sjælland, Kim Kliver. (BT)
Subbi Hassan
I går skrev vi om den 32-årige statsløse palæstinenser, Subhi Hassan, der mandag ved retten i Glostrup blev varetægtsfængslet frem til 20. september sigtet for knivoverfald og trusler med pistol. Han var ved sin anholdelse ansat som leder af ungdomsklubben U-Turn i Høje-Taastrup Kommune.
Her skulle han som rollemodel og klubleder med sit gode eksempel som en tidligere kriminel, der var kommet på ret køl, stå som et forbillede, der skulle holde unge indvandrere ude af kriminalitet og bandevirksomhed.
Rollemodel blev taget med kokain og en skarpladt pistol
Under den store banderazzia den 12. marts i år, hvor 42 adresser blev ransaget, gik en anden kommunalt ansatte rollemodel taget på fersk gerning.
Det var Khaled Hussain, med palæstinensisk baggrund, der ikke gik ram forbi.
Under ransagningen på hans adresse fandt politiet 19,9 gram kokain og en skarpladt pistol af mærket Zastava. Et jugoslavisk våben, som i lighed med andre østeuropæiske våben er meget anvendt af banderne.
Khaled Hussein, der var ansat til at få unge bandemedlemmer i Hørsholm og Fredensborg ud af bandekriminalitet og på ret køl, blev den 6. juni i år idømt 15 måneders fængsel. (BT)
”Og det er ikke tilfældigt, at vi ender hos ham,” sagde politiinspektør Michael Hellensberg dengang til avisen.
Bandelederen Lille A var ansat som rollemodel hos Københavns Kommune
Det berygtede bandemedlem fra Blågårds Plads, Abde Benarabe, bedre kendt som Lille A, blev i 1999 ansat af Købehavns Kommune.
Han var kontaktperson for to drenge. Desuden var han gademedarbejder ved projektet ”Gadepulsen”, der er et værested for utilpassede unge med indvandrebaggrund.
Ansættelsen af Lille A varede frem til 2004, hvor pressen fik nys om ansættelsesforholdet og begyndte at skrive om det.
Blandt andet afslørede BT, at den kommunalt ansatte gademedarbejder, der skulle arbejde for at integrere unge indvandrere, var aktiv i den islamiske organisation Hizb ut-Tahir, der vil indføre sharialoven i Danmark.
Politiet: ikke usædvanligt at kommunalt ansatte rollemodeller selv er kriminelle
I en kommentar til sagen om den kommunalt ansatte rollemodel, der under razziaen i marts blev taget med narko og våben, sagde chefen for politiets særlige bandeenhed på Sjælland, Task Force Øst, Kim Kliver, at det ikke var en enlig svale. (BT)
”Jeg kan huske tilsvarende sager, hvor vi har anholdt folk, der var ansat i kommuner som klubmedarbejdere eller gademedarbejdere, der skulle hjælpe unge ud af bandemiljøet, men som selv endte med at blive dømt,” sagde politichefen.
Kim Kliver tør ikke sige noget om, hvorvidt der er tale om et generelt problem, men han fastslår, at:
”Det svarer til, at man sætter ræven til at passe høns.”
Dansk Folkeparti: nu skal der styr på det her
Efter artiklen i gårsdagens avis om Høje-Taastrups højt opreklamerede rollemodel, der viste sig at være en dybt kriminel voldsmand, vil Dansk Folkeparti nu have styr på brugen af rollemodeller.
”Vi ser en bekymrende tendens til, at alt for mange såkaldte rollemodeller falder tilbage i kriminalitet eller reelt aldrig har forladt det,” siger Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, til Den Korte Avis og fortsætter:
”Det tyder på, at mange kommuner er for naive, ja måske for desperate i deres jagt på den gode historie om en måske tidligere kriminel, der har set lyset og nu fortryder.”
Man får en høj løn og mulighed for at rekruttere til banderne
Peter Skaarup frygter, at der er gået mode i at give den som rollemodel.
”Man får en høj fast løn af kommunerne, højere status og i værste fald mulighed for at rekruttere frit blandt ubefæstede unge sjæle,” fastslår Dansk Folkepartis retsordfører og fortsætter:
”Jeg vil derfor rejse sagen over for justitsminister Morten Bødskov (S) for at få ham til at redegøre for, hvor meget eller snarere, hvor lidt styr der er på brugen af de såkaldte rollemodeller i det forebyggende kriminalitetsarbejde.”
Peter Skaarup oplyser, at han ligeledes vil bede justitsministeren redegøre for antallet af dømte kommunale rollemodeller.