Et radikalt oprør mod Vestager er begyndt

Uffe Elbæks farvel til Det Radikale Venstre gør regeringens grundlag lidt mere usikkert. Men den har stadig flertal uden om ham, så der er foreløbig ingen dramatik.

 

Elbæk er heller ikke en mand, som kan blive en politisk ledestjerne for andre utilfredse radikale. Han færdes i sin egen verden af velmenende roderi uden den store indflydelse.

 

Alligevel har den radikale leder MargretheVestager grund til at være foruroliget over hans afgang. Han er nemlig et symptom på en utilfredshed, som er meget bredere hos De Radikale. En utilfredshed, der senest viste sig på partiets landsmøde i weekenden.

 

Et radikalt oprør mod Vestager er begyndt.

 

Elbæks begrundelser

I sin afskedssalut på facebook nævnte Elbæk de sager, som især ligger bag hans beslutning:

 

Nedskydningen af den øremærkede barsel til mænd var ifølge ham dråben, der fik bægeret til at flyde over. Men der har været andre ting, som har bragt ham i kog:

 

Han var imod offentlighedsloven, der på nogle punkter begrænser offentlighedens adgang til regeringens papirer.

 

Han mente, at den danske regering skulle støtte den amerikanske ”whistleblower” Edward Snowden og sågar tilbyde ham asyl.

 

Og så var han stærkt utilfreds med, at finansminister Bjarne Corydon omtalte fremtidens velfærdsstat som ”konkurrencestaten”.

 

Økonomi-radikale og værdi-radikale

Læs også
Video fra Sverige: Muslimske piger tvinges til at gå ind bagerst i bussen, drengene skal have de forreste pladser

Meningerne går lidt på kryds og tværs hos De Radikale. Men Elbæk rammer en stemning i dele af partiet, som vokser i styrke.

 

Man kan sige det således: Han vil have, at partiet skal være mindre økonomi-radikalt og mere værdi-radikalt.

 

Klassiske socialliberale og kulturradikale værdier skal sætte et stærkere præg på partiets politik. Hensynet til økonomisk vækst og effektiv samfundsstyring skal være mindre dominerende.

 

Dette er i modstrid med MargretheVestager, der har arbejdet målrettet på at styrke den økonomi-radikale profil, hvor vægten ligger på økonomiske reformer.

 

De værdi-radikale er ivrige efter at bruge staten til at holde hånden under folk og samtidig opdrage på dem. De dyrker den formynderiske og beskyttende stat. De økonomi-radikale har bestemt en rem af samme hud, men de er mere indstillede på det personlige ansvar.

 

De konkrete sager

Den modsætning slog igennem i forhold til den øremærkede barselsorlov.

Læs også
Video: Alternativet stormer frem – det skal nok få styr på indvandring, kriminalitet og alt det andet

 

Her bøjede Vestager sig ikke bare for Socialdemokraterne. Hun var personligt heller ikke specielt lun på tanken om at øremærke. Hun hældede til, at familierne måtte træffe deres eget valg.

 

Vestager har heller ikke noget problem med at tale om konkurrencestaten og dermed pille ved traditionelle radikale ideer om den beskyttende stat. ”Sådan er det jo.”

 

Samtidig ser hun ikke offentlighedsloven som en krænkelse af ytringsfriheden, men som et redskab til at gøre de politiske beslutninger og statens styring mere effektive.

 

Vestagers drejning af partiet

Generelt har MargretheVestager ikke udvist det store personlige engagement i klassisk radikal værdipolitik. Når hun skal kommentere på den slags, bliver det ofte ekstremt kortfattet. Fra sundhedsafgifter til udlændingepolitik.

 

Hun er mere opsat på at reformere økonomien og appellere til de vælgergrupper, der går op i personlig frihed, professionel kreativitet og økonomisk succes.

 

Læs også
SIDSTE NYT: Den formodede gerningsmand til terrorangreb på seks franske soldater er blevet skudt i sin mørke BMW og anholdt

Ved sidste valg havde De Radikale da også succes i forhold til disse vælgergrupper. Men siden er det gået ned ad bakke.

 

Nok er partiet ikke styrdykket i meningsmålingerne som Socialdemokraterne og SF. Men man ligger gennemgående lidt under valgresultatet. Og så er man altså medlem af en regering, som vælgerne vender ryggen.

 

Topstyring

Det forstærker de værdi-radikales frustrationer over Vestagers linje. Og det bliver yderligere forværret af, at Vestager som leder ikke giver megen plads til afvigende meninger.

 

Derfor kommer der nu protester mod den økonomi-radikale dominans og mod topstyringen i partiet.

 

Protesterne kommer vel at mærke ikke bare fra en bajads som Uffe Elbæk. På weekendens landsmøde kom der skarp kritik af ledelsens håndtering af den øremærkede barsel fra blandt andet Lone Dybkjær, tidligere minister og højtprofileret medlem.

 

Kan blive værre

Læs også
Skandale: 50 familier i indvandrerghettoen Tingbjerg modtager hver for 600.000 kroner i sociale ydelser om året

MargretheVestager skal ikke regne med at få det lettere i den kommende tid, tværtimod.

 

Proppen er røget af flasken, kritikken af hendes ledelse er kommet ud i det åbne. Det vil opmuntre flere til at give deres besyv med.

 

Problemet ville være overkommeligt for Vestager, hvis partiet og regeringen klarede sig godt. Men partiet står i stampe, og regeringen taber og taber.

 

For Vestager bliver situationen yderligere forværret af, at hun er nødt til at tage særlige hensyn til det vaklende Socialdemokrati. For det er især dem, der skal generobre de midtervælgere, der afgør næste valg.

 

Så den radikale ledelse kan blive tvunget til at give nye værdipolitiske indrømmelser til Socialdemokraterne efter barselsorloven.

 

Det kunne for eksempel være i udlændingepolitikken, hvor Socialdemokraterne er hårdt trængt af Dansk Folkeparti og har brug for at fremstå som strammere.

 

Læs også
Et aktuelt eksempel demonstrerer, hvordan de etablerede medier producerer falske nyheder på stribe

Sker det, vil det radikale oprør mod Vestager tage til i styrke.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…