Muslimske kvinder kræver særlige hensyn i svømmehaller – men blæser på hensynet til andre

Det har vakt stor frustration blandt personalet i Helsingør Svømmehal, at muslimske kvinder ikke vil gå i bad, og at de bader fuldt påklædt. Det strider mod alle regler for hygiejne. Men kvinderne vil ikke vise sig uden tøj på trods af, at det drejer sig om hold, hvor der ingen mænd er til stede.

 

De særlige åbningstider for muslimske kvinder har man kendt til i flere år. Men sagen i Helsingør Svømmehal markerer et ny skridt i presset for, at offentlige institutioner skal indrette sig efter muslimers krav.

 

Koranens regler

Ifølge Koranen er der meget strenge regler for kvinders adfærd og især deres kontakt med mænd. Det ville være helt utænkeligt for mange af dem at vise sig i badedragt, hvis der er mænd til stede. Ved stranden har de tøj på, og de går ikke i svømmehal.

 

I takt med, at der i en del kommuner er en voksende andel af muslimer, har man af hensyn til de muslimske kvinder indført særlige tidspunkter i svømmehallerne, hvor der kun er kvinder.

 

Den muslimske ”lange badedragt”, burkinien, er også blevet mere udbredt i danske svømmehaller. Den kan blandt andet ses og købes på nettet: http://www.modestlyactive.com/ (”Ærbart aktiv” som siden betegnende nok hedder).

 

Helsingør Kommune

I Helsingør Kommune har man for første gang holdt svømmehallen åben søndag aften kun for kvinder. Livredderne er også kvinder.

 

Til gengæld har man taget det som en selvfølge, at de muslimske kvinder ville følge svømmehallens regler. Men det vil mange af dem ikke, og det har givet en voldsom debat.

 

Mellem 50 og 80 kvinder, har deltaget i de særlige hold for kvinder, der sluttede søndag aften.

 

Svømmer i træningsdragt

Alligevel har kvinderne ikke overholdt de helt grundlæggende regler for hygiejne i en svømmehal. De har nægtet at vise sig uden tøj eller i badedragt – selv om der altså ikke var mænd til stede.

Læs også
En far skulle til svømning med sin 2-årige datter – men så var der nogle muslimske kvinder…

 

Det betyder, at de ikke vil gå i bad, inden de går i svømmehallen. Og de hopper i vandet fuldt påklædt. For eksempel bader de i træningsdragt eller andet hverdagstøj.

 

Når de ikke bruger den muslimske badedragt, burkinien, kan det være fordi de ikke vil betale de omkring 600-700 kroner, den koster.

 

Men det afspejler også en optrapning at det pres, der er, for at holde muslimer fri af danske normer og regler. Sådan at de som befolkningsgruppe får deres egne særlige rettigheder, som betyder, at de ikke skal indordne sig under danske regler.

I princippet bliver det begrundet med, hvad islam og Koranen påbyder. Men som eksemplet med almindeligt tøj i Helsingør Svømmehal viser, kan det også blive brugt til bare at gøre, som det passer én. Muslimske kvinder kræver særlige hensyn – men blæser på hensynet til andre, for eksempel når det gælder hygiejne. Samfundssindet mangler.

 

Voldsomme konflikter

Svømmehallens leder, Kristian Stokholm siger, det har givet konflikter, når livredderne hele tiden har skullet kæmpe for at få kvinderne til ikke at gå i vandet med tøj på.

 

Livredderne arbejder som frivillige søndag aften, men det er tvivlsom, om de vil fortsætte, når kvinderne ikke vil overholde de mest grundlæggende regler for renlighed.

Læs også
To ministre ville hjælpe muslimske kvinder – så belærte kvinderne dem om, at islamisk lov står over dansk lov

 

Danske normer

Kristian Stokholm mener, at kvinderne har svært ved at forstå danske regler og normer.

 

Men det er forkert, siger pædagog Hara Dvinge, som i mange år har arbejdet med børn og unge i områder med mange muslimer.

 

”De forstår selvfølgelig udmærket disse regler. Men de vil og må ikke rette sig efter dem. Jeg har oplevet helt små piger, som ikke turde tage deres tøj af og gå i bad, fordi de var bange for konsekvenserne”.

 

Det stikker dybt i dem på grund af deres opdragelse. Og skulle de være fristet af at gøre noget andet – som en del af dem er – så ved de, at der vil blive sladret og at de kan blive straffet hårdt af familien.”

 

”Men min erfaring er, at der ikke er nogen vej uden om at stå fast på den måde, vi gør tingene. Og et elementært krav er selvfølgelig, at de skal ind under bruseren og have en særlig badedragt på i svømmebassinet”, siger Hara Dvinge.

 

Læs også
Islamister får lov til at bruge offentlig svømmehal til svømning kun for mænd i lange gevandter

Sådan gør andre svømmehaller

I Lalandia er der ”nultolerance”. Andre steder som i Gellerupbadet i Aarhus er det tilladt for kvinderne at bade med tøj på. (Ekstra Bladet) Dermed giver man den besked til andre, som ikke bryder sig om den manglende hygiejne, at de må holde sig væk.

 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…