Egentlig skal jeg købe julegaver – men der er lige noget, jeg selv har lyst til

I måneden op til jul bruger en gennemsnitlig husstand et par tusinde kroner mere på indkøb af madvarer m.m.. Ikke alle penge i julemåneden bruges udelukkende på madvarer, knas og fine dekorationer.

 

Også luksusforkælelse som fx massage hitter – til sig selv i den travle tid – og i form af gavekort under træet. Der bruges næsten ni gange så mange kroner på massage i julemåneden som i resten af året – måske for at kunne holde dampen oppe i juleræset?

 

Julen er ellers en tid, hvor der ikke umiddelbart bliver brugt så mange penge på personlig pleje. Faktisk bruger de danske husstande kun cirka halvt så mange kroner på skønhedspleje sammenlignet med årets øvrige måneder.

 

Dog ses en lille stigning hos herrefrisørerne.

 

Det er nok snarere på madvarer, de madglade danskere bruger de fleste penge – og så på gaverne naturligvis.

 

Traditioner skal holdes…
Danskernes jul er stadig traditionel. Salget af gæs og ænder topper, og vi bruger fx tre gange så mange penge på rødkålen op til jul som i resten af året. Og den frosne grønkål femdobler sit salg i julemåneden. Andre klassikere ses på julefrokost-bordet – flæskestegen og rullestegen er et ”must” – men de helt store vindere her er sylte, syltede grisetæer og så selvfølgelig silden!

 

Og så er der lige mandelen, som selvfølgelig skal puttes i enten risengrøden eller ris a la manden! Til glæde for både store og små.

 

Før jul ser det ud til, at danskerne stadigvæk bruger oceaner af tid på at kreere alverdens hjemmelavet konfekt og bagværk. Maverne skal fyldes med de søde sager – og til disse råvarer bruger man op til mindst det dobbelte af, hvad man gør resten af året.

 

Der er dog også dem, der midt i slikperioden vælger den lidt mere sunde model. Salget af appelsiner og lignende stiger to en halv gang i julemåneden, mens salget af andre frugttyper falder dramatisk i julemåneden. Dog undtaget – naturligvis – nødder, dadler, figner og svesker…

 

Så en god, gammeldaws og noget fed jul er stadig danskernes foretrukne.

 

Skål – og glædelig jul…
Det er ikke kun snaps, der står på indkøbslisten op til jul. Som en ny tendens, bruger husstandene hele syv gange så mange kroner på alkoholfri vin i december end i årets øvrige måneder. Måske fordi bilen skal bruges til hjemtransporten?

 

Ellers betyder jul og drikkevarer til fx julefrokosten den iskolde snaps, portvin, sherry og madeira. Også vodkaen er på vej ind på julefrokost-bordet, så måske vi er ved også her at danne en helt ny jule-trend der?

Læs også
Danskerne låner som aldrig før

 

På ølfronten ses salg af flere special-øl, end ellers – og vi holder også her fast i traditionerne og køber flere stærke øl, hvidtøl, skibsøl og maltøl.
Sådan blev det igen jul i de små danske hjem… Glædelig jul!

 

Kilde: Danmarks Statistiks juleopgørelse er en specialkørsel baseret på Forbrugsundersøgelsen. Juleopgørelsen er baseret på et mere spinkelt datagrundlag end den traditionelle forbrugsundersøgelse.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…