Løsladte fanger amok: overfalder fængselsbetjente i fritiden

Arkivfoto: Colourbox

I landets fængsler og arresthuse er truende adfærd, skældsord og håndgemæng ofte en del af hverdagen for de ansatte i Kriminalforsorgens institutioner.

 

En hverdag, der nu i stigende grad også begynder at forfølge dem, når de har fri og har smidt uniformen.

 

Det kan fængselsbetjent Nick Olufsen skrive under på, efter at han blev direkte overfaldet, medens han var ude og handle.

 

Var på indkøb med sin niece

Overfaldet fandt sted, da han sammen med sin niece var på indkøb i det lokale supermarked i Aarhus.

 

”Jeg står og lægger varer i kurven, da jeg bliver antastet af en tidligere indsat,” fortæller Nick Olufsen til fagbladet Fængselsfunktionæren.

 

Niels Olufsen forklarer, hvordan han først prøver at skubbe fyren væk og gøre ham det begribeligt, at han er ude og handle med sin niece, og at dette hverken er tiden eller stedet.

 

”Men det fatter han ikke. Han er både fuld og skæv og dum. Kæresten råber, at han skal stoppe, men han følger efter os og står og venter uden for butikken. Sådan med knytnæverne i position klar til at slås.”

 

Får fire-fem knytnæveslag i hoevedet

Nick Olufsen har ikke lyst til at deltage i et slagsmål, medens hans niece ser på, så han forsøger at parere de slag, den tidligere indsatte sætter ind.

 

”Men det ender med, at jeg får fire-fem knytnæveslag i hovedet og råber til en kvinde, som står og ser på, at hun skal ringe efter politiet. Det får ham til at køle ned og fordufte,” fortæller Nick Olufsen.

 

Læs også
Fange med indvandrerbaggrund forsøgte at slå fængselsbetjente ihjel på en usædvanlig og uhyggelig måde

Blev passet op af tre mand under juleindkøb

For en anden fængselsbetjent, som ønsker at være anonym, var det ligeledes under en indkøbstur, at han blev passet op.

 

Han fortæller, at han var på juleindkøb på Fisketorvet i København med sin ét-årige søn i barnevogn, da han bliver passet op af en tidligere indsat og hans to kammerater.

 

”Han kommer hen og spørger ’Hvordan går det?’ Jeg genkender ham ikke med det samme, men så husker jeg ham fra en nattevagt i Vestre Fængsel. Han ville ikke visiteres, så jeg måtte tilkalde to kollegaer. Det var der fra han genkendte mig,” fortæller fængselsbetjenten.

 

Han forsøger at ignorere de tre mænd og går videre, men de følger efter ham.

 

”De siger de værste ting til mig. At de vil tæske mig, afklæde mig og det, der er værre. De siger, at jeg er heldig, jeg har min søn med, for ellers var jeg ikke sluppet så let.”

 

Hårdere indsatte i fængslerne

Læs også
“Bare en tur med Ryan Air, så er man i tyveri-heaven.” Læs her om den store stigning af udlændinge i danske fængsler

Disse og andre lignende episoder bekymrer Fængselsforbundets afdelingsformand for Arresthusene Midt – og Nordjylland, Robert Demeny.

 

Han mener, at problemet skyldes hårdere indsatte i fængslerne, hvor miljøet er blevet væsentligt mere pågående og truende end tidligere.

 

”Det værst tænkelig er, hvis frygten for chikane eller overfald uden for arbejdstiden breder sig. Det sker jo gudskelov sjældent, men der kan være nogle, som går og bliver bange af at høre sådan nogle historier. Det kan lamme folk og i værste fald gå ud over deres embedsførelse,” siger han til fagbladet Fængselsfunktionæren.

 

Formanden: chikanerier skal straffes hårdere

Fængselsforbundets formand, Kim Østerbye, er også foruroliget over de tiltagende chikanerier, trusler og enkelte overfald på fængselsbetjente i deres fritid.

 

”Politiforbundet har rejst krav om at skærpe lovgivningen, når betjente bliver chikaneret i deres fritid. Det forsalg skal selvfølgelig gælde alle offentligt ansatte, som arbejder med denne risiko,” siger Kim Østerbye til Fængselsfunktionæren.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…