Løkkes hovedmodstander er ikke længere Thorning

En meningsmåling har spurgt folk, hvordan Lars Løkke efter deres mening håndterede sit pressemøde i søndags. De fleste af dem, der havde en mening, syntes, at han håndterede det godt.

 

Men samtidig mente de fleste, at Løkkes troværdighed havde det ringere efter pressemødet end før. (Gallup/BT)

 

Det lyder måske mærkeligt, men det hænger sådan set godt sammen.

 

Når Løkkes troværdighed var ringere efter pressemødet, skyldtes det efter al sandsynlighed, at pressemødet skabte massiv opmærksomhed omkring hans fejl. Det vejede tungere end det, at han håndterede pressemødet godt.

 

Og det er ikke slut med pressemødet. For Løkke bliver den kommende tid i høj grad en kamp om, hvor vælgernes opmærksomhed retter sig hen.

 

I den kamp er det ikke længere Helle Thorning, der er hans hovedmodstander. Det er journalisterne.

 

Journalisterne

Journalisterne prøver at presse så meget ud af Løkkes rejsesag som muligt. Der gøres store anstrengelser for at finde nye måder at holde den varm på.

 

For det første er den slags persondramaer godt stof. TV2 News havde givetvis flere seere til Løkkes pressemøde end til andre arrangementer af den slags en søndag eftermiddag.

 

For det andet ligger journalisterne politisk klart til venstre for vælgerne som helhed. Omkring 80 procent af dem stemmer til venstre.

 

En del journalister håndterer dette ganske professionelt, så deres politiske holdninger ikke mærkes, når de arbejder. Andre har lidt sværere ved at styre sig.

Læs også
Løkke holdt mærkeligt pressemøde om SV-samarbejde – nu har han udløst voldsomt opgør blandt sine egne

 

Der er en særlig drive og indædthed over disse journalister, når de skal berette om blå politikeres problemer.

 

Et enkelt eksempel:

 

Under VK-regeringen var der et hav af tv-indslag om ”nedskæringer” på velfærden og protester. Selv om kendsgerningen var, at velfærdsudgifterne eksploderede. Under den røde regering har der været langt færre indslag om nedskæringer, selv om der strengt taget har været flere af dem.

 

Løkkes bekendelser var nødvendige

Og nu får den altså alt, hvad den kan trække med Løkkes luksusrejser.

 

Selv om denne opmærksomhed rammer Løkke, var pressemødet med dets undskyldninger en nødvendighed for ham.

 

Læs også
Det er åbenbart, at Løkke ved meget lidt om islam. Det er lige så åbenbart, at han ikke har tænkt sig at rette op på det

Hans selvkritik og udlevering af alt giver ham større mulighed for at korte sagen af. Hvis han havde været lukket og afvisende, havde det givet anledning til ny negativ opmærksomhed.

 

Samtidig skal denne selvkritik forhindre, at rejsesagen overskygger det politiske frem mod næste valg. Den giver et bedre udgangspunkt for igen at komme til at tale om noget politik.

 

Politisk fører Løkke stadig

Løkke kan konstatere, at han her og nu bliver ramt hårdt for sine personlige fejl, men at vælgerne stadig politisk hælder til hans side.

 

En anden meningsmåling viser således, at vælgernes dom over hans person er hård. Thorning overhaler ham nu om den foretrukne statsminister, og hun distancerer ham fuldstændig i en måling om troværdighed. (Megafon/TV2)

 

Men den samme måling viser et klart forspring til partierne i blå blok, selv om det er blevet lidt mindre. Politisk er vælgerne altså fortsat mere blå end røde.

 

Forskellen mellem Thorning og Løkke

Læs også
Løkke har to store problemer – og de bliver formentlig kun værre efter regeringsrokaden

Her er der en afgørende forskel på den troværdighedskrise, Thorning hidtil har været i, og så den, der nu rammer Løkke:

 

Thorning blevet straffet af vælgerne, fordi de følte, at hun havde snydt dem ved at føre en helt anden politik, end den hun havde lovet. Løkke bliver ikke straffet for sin politik, men for sine personlige fejl.

 

Det er i sig selv alvorligt, fordi personlig tillid til lederen betyder meget i moderne politik. Men det bliver selvfølgelig ekstra alvorligt, hvis medierne hele tiden fastholder opmærksomheden på hans personlige fejl og gør det svært for ham at tale politik.

 

Så det helt afgørende spørgsmål frem mod valget bliver: Vil journalisterne køre hårdt på den vinkel, at hans personlige fejl skader troværdigheden i hans politik?

 

Løkkes valgtemaer

Løkke og Venstres centrale valgtemaer bliver, at det skal kunne betale sig bedre at arbejde, og at virksomhedernes omkostninger skal lettes for at få skabt flere arbejdspladser.

 

Det er budskaber, som ser ud til at være godt modtaget hos midtervælgerne. Der er en øget bevidsthed om, at den danske konkurrenceevne må forbedres, og at det offentlige skal holde igen for at give plads til at styrke de private virksomheder.

Læs også
Video fra Sverige: Muslimske piger tvinges til at gå ind bagerst i bussen, drengene skal have de forreste pladser

 

Men mange danskere er stadig usikre i deres holdning til at stramme i den offentlige sektor, når det bliver mere konkret, og de bryder sig ikke om nulvækst.

 

Kobling mellem politik og personlige fejl

Det er emner, som under alle omstændigheder ville være følsomme for Løkke – med beskæringer i for eksempel kontanthjælp og effektiviseringer i den offentlige sektor.

 

Og de kan blive særlig følsomme, hvis der hele tiden bliver koblet mellem Venstres forslag til den slags stramninger og så Løkkes personlige eksempel på luksusforbrug.

 

Rød blok vil selvfølgelig forsøge at spille på dette. Men det bliver først for alvor farligt for Løkke, hvis journalisterne spiller med. Ved at gøre luksusrejserne til en endeløs føljeton.

 

Løkkes hovedmodstander er ikke Thorning, men journalisterne.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…