Forbrugertillid med pil opad

Sommerens privatøkonomiske forbrug viser forbedring og større tillid til fremtiden end før finanskrisen. Men der skal sættes ind på flere områder for at det varer ved.

 

Efter en endeløs række af måneder med skiftevis positive og negative meldinger på danskerne syn på fremtiden, så ser det endelig ud til at der er kommet lidt luft omkring privatforbruget. Danmarks Statistiks sidste tal på forbrugertilliden viser, at danskerne generelt ser lysere på at bruge penge i år end sidste år på samme tidspunkt. Tallene er normalt en god indikator på at væksten i Danmark kan være på vej op. Og DET har vi brug for.

 

Ingen tegn på vækst i privatforbruget

Tilliden er dog baseret mere på Danmarks økonomi end en forventning om at bruge/investere mere på dem selv. De sidste tal består nemlig både af plusser og minusser – og der er stadig ikke tegn på, at der trykkes på speederen i privatøkonomien, men mere at foden er lettet fra bremsen. Og det skaber jo ikke vækst i privatforbruget.

 

Privatforbruget er helt afgørende for en permanent vækst i Danmark, og det er afgørende for at vi kommer ud af finanskrisens skygge. Men der er vi altså ikke endnu. Der er også stadig virksomheder, som går konkurs, og der fyres stadig i både industri- og servicevirksomheder. Beskæftigelsen er derfor fortsat under pres, og der er fortsat trusler på privatøkonomien herfra. Men danskerne forventer også her en bedring, viser tallene.

 

Forbedr vilkårene for private virksomheder

For at konjunkturvilkårene skal blive så gode, at vi kan kalde det en ekspansionsperiode (begyndende højkonjunktur), skal der ske en positiv udvikling i produktionen i de private virksomheder. Det vil medføre flere beskæftigede. Og så vil ”trusselsbilledet” på privatøkonomien ændre sig markant, og danskerne som de sidste fem år har sparet flere penge op end meget længe, kan begynde at tænke lidt længere frem i tiden med deres investeringer.

 

Et andet forhold, som skal være i bedring, er ejendomsmarkedet. Lige nu står ejendomsmarkedet stille prismæssigt. I enkelte områder endda en lille bedring. Men der er fortsat mange danskere, som ikke kan sælge deres bolig og mange som er teknisk insolvente (mere gæld end formue i boligen).

 

Giv forbrugerne mulighed for at udnytte den lave rente

Det er ikke det bedste grundlag for at foretage investeringer. I det klima har mange danskere fornuftigt valgt at sætte turbo på afdraget på deres lån. Der er også mange, som tvunget af meget høje renter i bankerne, har betalt mere i bankrenter end før finanskrisen – SELVOM renten i samfundet er rekordlav som følge af den europæiske krise. Det forhold skal der også rettes op på, før vi kan sige, at vi er ude af krisen, og der er forår i økonomien igen.

 

Men det første skridt er, at danskerne har tillid til nationaløkonomien – og det ser det ud til at de har nu.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…