Jeg har arvet – men hvordan placerer jeg bedst pengene?

Foto: Colourbox

Økonomisk rådgiver Kim Vallentin besvarer hver uge spørgsmål fra læserne OM PRIVATØKONOMI. Har du et spørgsmål, du ønsker besvaret, kan du sende det til [email protected] Udvalgte spørgsmål vil i anonymiseret form blive besvaret her i avisen. Send spørgsmål til Kim Valentin.

 

 

Spørgsmål

 

Kære Kim Valentin

 

For et årstid siden arvede jeg ca. 350.000 kr.  Jeg har 250.000 på en Danske Netopsparing i Danske Bank til en rente på 0,525 %. Resten har jeg på en almindelig indlånskonto stort set uden rente.

 

Jeg skal bruge ca. 100.000 kr. inden for ca. et halvt år. Resten vil jeg gerne have som en buffer i min økonomi.

 

Jeg vil gerne anbringe pengene sikkert med så høj rente som muligt. Jeg har hørt, at obligationer ikke er så sikre, som de har været. Jeg overvejer at anbringe en mindre del af pengene i aktier og sætte resten i banken.

 

Jeg har en ejerlejlighed uden gæld, men i øvrigt ingen nævneværdig opsparing.

 

Hvordan får jeg det bedste udbytte af mine penge?

 

Bedste hilsner

P

 

Læs også
Danseoptræden på Københavns Politigård aflyst: Politiet kan ikke garantere sikkerheden

Svar

 

Kære P

 

Det første og vigtigste, du skal tage stilling til, når du placerer midler, er, hvornår du regner med, at du skal bruge pengene.

 

Den del af midlerne, som du skal bruge indenfor et halvt år, bør du placere meget likvidt fx på et aftaleindlån med binding i tre eller seks måneder.

 

Obligationer er ikke bare en ting, der findes mange forskellige slags. Der er mange meget sikre obligationer, eksempelvis danske stats- og realkreditobligationer. Mange andre obligationer er meget usikre fx, hvis de er udstedt af konkurstruede virksomheder eller svært kriseramte lande.

 

Ulempen ved de meget sikre obligationer er, at de i dag stort set ikke giver nogen forrentning. Hvis du vil placere en del af midlerne meget sikkert som buffer i din økonomi er et aftaleindlån i 2-3 år et godt alternativ til sikre obligationer.

 

Læs også
FDM advarer: Mange bruger billygterne forkert på motorvejene

Du kan se en oversigt over, rentesatser for aftaleindlån af forskellig varighed i en række banker på www.mybanker.dk.

 

Er du er ret sikker på, at en del af pengene (fx 100.000 kr.) ikke skal bruges indenfor de næste 10 år, så kan du overveje at placere dem aktier.

 

Med et beløb på 100.000 kr. bør du ikke købe enkeltaktier, da det vil give dig en høj risiko. Du bør i stedet sprede risikoen, ved at købe 2-3 indekserede investeringsforeninger med aktier og lave omkostninger.

 

Med venlig hilsen

Kim Valentin

Finanshuset i Fredensborg

 

Læs om formue, investering og privatøkonomi i ugebrevet FinansNyt: Send mig FinansNyt helt gratis.

 

Læs også
USA hæver renten for anden gang på ti år – den amerikanske centralbank kan få mindre indflydelse under Trump
Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…