Alt skal nydes med måde, men en julefrokost uden en dram er en kedelig kombination og et grimt brud på ældgamle nordiske traditioner.
Og netop det nordiske køkken skabt af danske mesterkokke er det, som det svenskejede norske destilleri Arcus, og dets distributør i Danmark, Det Danske Spirituskompagni, nu er begyndt at bruge som argument for, at vi skal kvitte frokostvinen og bytte den ud med gode akvavitter som dansk Rød Aalborg og norsk Lysholm Linie Aquavit.
Brændevinshistorie
De er begge er aktuelle med juleudgaverne, Aalborg Jule Akvavit og Linie Christmas Edition 2014, som hver for sig er gode stykker af dansk og norsk brændevinshistorie.
Den danske luksussnaps, der har skarp kommensmag og med sin høje alkoholprocent på 46 er skabt for folk med hår på brystet, har været på markedet siden 1982 og været dedikeret til den danske brændevinstradition, men i år er flasken tilegnet 150 året for slaget ved Dybbøl i 1864.
Brændevin var dengang en del af soldaternes feltration, og selvom det ikke fremgår af Bornedals Tv-serie, så skete det ind i mellem, at soldater fra hver sin lejr mødtes og delte en slurk fra feltflasken for at glemme krigens gru og tanken om, at de måske skulle slå hinanden ihjel dagen efter.
Fadlagret
Den norske årgangsaquavit, der blev introduceret i 2011 og hvert år siden er frigivet til salg op mod jul, er ligesom ”normal” Linie lagret på brugte sherry-egetræsfade. Og den har også været en tur over Ækvator, hvor bølgernes skvulp hævdes at påvirke spiritussen, så den bliver fløjlsblød. Opholdet i træfadene fra Jerez de la Frontiera giver yderligere smag af sherry og vanilje.
Sejlturen, der går fra Oslo til Sydney og retur, har fundet sted siden 1805. Det specielle ved juleudgaven er, at den har ligget og hygget sig på fadene i 2,5 år, hvilket er 14 måneder længere end den klassiske Linie Aquavit.
Ny patenteret dildsnaps
Samtidig med, at de store spillere på snapsemarkedet har juletravlt, har minidestilleriet, Den Ny Spritfabrik A/S på vingården Stone Grange nord for Fredensborg, lanceret en vaskeægte verdensnyhed, nemlig to nye unikke danske aquavitter baseret på dild. De hedder D Argentum og D Aurum, hvor D står for dild og Argentum og Aurum for hhv. sølv og guld.
Nyheden består i, at de begge er verdens første patenterede spirituoser med terroir-garanti. Dilden, der indgår, er den såkaldte krondild, som vokser på usprøjtede marker på Fyn.
Opfinder er ph.d.-kemiker Henrik Irgang Elsner, og han har udviklet et renhedsprincip, som ikke må efterlignes, og derfor har patenteringen været mulig. De to D’er er perfekte til Det nordiske Køkken og det traditionelle danske frokostbord både i og uden for juletiden. Og samtidig har bartendere allerede taget dem til sig, og de indgår i en række interessante cocktails. Distributør er fa. Hans Just A/S i København, der også er deltager i jointventuret Det Danske Spirituskompagni, som markedsfører Linie Aquavit, Rød Aalborg og Gammel Dansk. Så ekspertisen er i orden på alle niveauer.
Hvid juleglögg
Vi kender alle Glühwein eller rød juleglögg, så derfor har folkene bag Linie Aquavit kreeret en ny udgave i hvid. Ingredienserne til 6 personer består af 1 liter æblemost, 2 dl. Linie Christmas Edition, 2 dl. Hvid portvin, 20 stykker kardemomme kapsler, 30 stk. kryddernelliker, 6 stk. kanelbark, 16 skiver frisk ingefær samt hele smuttede mandler og store rosiner eller æble skåret i små firkanter.
Æblemost, snaps og portvin hældes i en gryde sammen med kardemomme, nelliker og kanel, der er knust i en morter, samt ingefæren. (Alle krydderierne samles i 1 eller 2 kaffefiltre, som lukkes med en hæfteklammer). Derpå startes opvarmningen under låg. Den standses, når de første luftbobler pibler frem.
Sluk for varmen og lad det hele trække en times tid.
Varm derefter glöggen op igen, og stands, når der igen kommer bobler. Server i et glas eller krus med passende mængde smuttede mandler, rosiner eller æblestykker.
Skål!