De seneste ugers debat om kanelsnegle, EU og det sundhedsskadelige kanel skyldes, at der er to typer kanel: Kassiakanel og ægte kanel, forklarer Anette Harbech Olesen på sin blog madforlivet.com.
Det gode og det onde
Kassiakanel indeholder et naturligt aromastof, kumarin, som i større mængder kan være farligt for leveren. I kassiakanel kan der være mellem 700-12.000 mikrogram kumarin pr kilo. I ægte kanel, eller Ceylon kanel, som det også kaldes, er indholdet af kumarin meget lavt og lader sig sjældent måle, da indholdet simpelthen er for lavt. (madforlivet.com/videnskab.dk)
Grunden til, at EU og Fødevarestyrelsen nu vil lovgive om kumarinindholdet i kanel, er, at kassiakanel er den billigste variant og derfor er mest udbredt. Det bruges både i de private husholdninger og til industriel fremstilling af desserter, bagværker, i morgenmadsprodukter og i te (Fødevarestyrelsen). Dermed udsættes forbrugerne altså for kumarin.
Skidt og kanel
Kumarin kan give skader på leveren, hvis det indtages i meget store mængder. Men derudover er en lille del, under fire procent af befolkningen, mere udsatte for leverskader som følge af kumarinindtag. De mennesker har nemlig to særlige gener, der giver en nedsat aktivitet i leveren, som dermed gør det sværere at nedbryde kumarin, skriver videnskab.dk.
Det sunde kanel
Det ægte kanel derimod er faktisk sundt, skriver Anette Harbech Olesen på sin blog.
Ægte kanel har en blodsukkerstabiliserende effekt og påvirker både din fordøjelse og hukommelse i en positiv retning. Forskning viser for eksempel, at en portion risengrød med 6 gram kanel på reducerer stigningen i blodsukker, som ellers normalt ville komme efter sådant et måltid. (madforlivet.com)
Kanel påvirker også blodets indhold af kolesterol. ”Kanelspisning kan have en gavnlig effekt, idet det kan virke blodfortyndende og sænke totalkolesterolniveauerne, det er godt for fordøjelsen, har antibakteriel effekt og meget meget mere,” skriver Anette Harbech Olesen på madforlivet.com.
Hold øje med kanelindtaget her i julen
Hvis du kun spiser kassiakanel og gør det hele året rundt, skal du holde øje med, hvor meget kassiakanel du indtager.
En voksen, der vejer 60 kilo, må spise 2 gram kassiakanel om dagen uden at det er sundhedsskadeligt. Et barn på 15 kilo må spise 0,5 gram kassiakanel dagligt. (Fødevarestyrelsen)
Hvis du kun spiser kanel i kortere perioder (1-2 uger) for eksempel ved juletid, så du ifølge Fødevarestyrelsen gerne spise ca. tre gange så meget som anbefalet ovenfor.
Ægte kanel kommer fra træet Cinnamomum verum, hvor kassiakanel stammer fra barken fra primært kassiatræet (madforlivet.com / Fødevarestyrelsen). Stoffet kumarin findes også i lægemidler videnskab.dk)