NY FILM: En kvinde, hendes kat og en spion – når virkeligheden overgår fantasien og overhaler fiktionen indenom 

**** 4 stjerner ud af seks  

 

Matthew Vaughn (født1971) er engelsk filmproducer, skuespiller og filminstruktør. Han har bl.a. instrueret filmene Layer CakeStardustKick-Ass og X-Men: First Class.
Og så er han kendt for sine film om Kingsman (2014, 2017). Navnet dækker over en uafhængig, britisk, idealistisk spionorganisation, hvis formål er intet mindre end at sikre verdensfreden. Denne agtværdige opgave bliver løst af ulasteligt habit-klædte agenter med pli, takt og tone.

 

Hans seneste film ARGYLLE har tydeligvis hentet inspiration fra dette univers med en hæsblæsende spionhistorie, hvor virkeligheden viser sig langt at overgå, hvad hovedpersonen, forfatteren Elly Conway, er i stand til at opdigte i sin succesfulde romanserie om superspionen Argylle.  

 

Handling
Elly Conway (Bryce Dallas Howard) har netop lagt sidste hånd på sin seneste roman om superspionen Argylle (Henry Caville). Hun skal lige have sin mest dedikerede læser, nemlig hendes mor Ruth (Catherine O’Hara) ind over med en vurdering, og da hendes mor ikke er ganske tilfreds med slutningen, bliver aftalen, at Elly skal komme hjem, så mor og datter i fællesskab kan udtænke et nyt slutkapitel. 

 

Elly, midaldrende, enlig kvinde med kat, drager af med Alfie, som katten hedder, i en særligt bygget katte-rygsæk. Rejsen foregår med tog, da Elly lider af flyskræk, og her bliver hun tiltalt af en fremmed mand, Aidan (Sam Rockwell). Han afslører chokerende, at en hemmelig spionorganisation stræber hende efter livet. I sine bøger om mesterspionen Argylle er Elly kommet faretruende tæt på sandheden om organisationen The Division, der derfor har skønnet, at hun skal likvideres. 

 

Til trods for at Aidan ligner noget, katten er kommet ind med, så skal hunden bestemt ikke skues på hårene. Han ruller sig ud som en særdeles handlekraftig mand, der træder i aktion, da angrebene mod Elly begynder at sætte ind fra alle sider. 

 

Eller gør de? Foregår det hele i virkeligheden i hendes hjerne, fordi hun som forfatter er blevet så meget suget ind i det univers, hun har skabt, at evnen til at skelne mellem fiktion og virkelighed er gået tabt i processen? 

 

Nej, forsøgene på at slå hende ihjel ER barsk realitet, og sammen med Aidan må hun nu flygte for sit liv over flere kontinenter. Med Alfie i rygsækken. 

 

Og det er kun begyndelsen på den lange, rystende rejse ned i kaninhullet, der ved endestationen skal komme til fuldstændigt at omkalfatre Ellys hidtil begivenhedsløse og rutineprægede hverdag ved tastaturet. 

 

Vurdering

”Argylle” er en på mange måder original film (ligesom Kingsman-filmene), hvis styrke er, at manus gang på gang overrasker. Personerne afdækker hele tiden nye sider af sig selv, og lige når koden synes knækket, så kommer der et twist. 

 

Det er god – og selvsagt baldrende usandsynlig – underholdning, hvor digitaliseringen / teknologien – alt kan i dag skabes elektronisk, herunder diverse grandiose slagsmål og biljagter, ofte fotograferet i slowmotion – har fået lov til at tage for meget plads op. 

 

Woke-manualen undgår vi selvfølgelig heller ikke. At små kvinder problemløst kaster rundt med store, stærke mænd er fortsat bare trættende. Ja, latterligt. Det samme er er tjeklisten for, at alle racer med vold og magt skal være repræsenteret.

 

Filmen er også lidt for lang – kører i visse scener i tomgang – men er behovet et par timers eskapisme, er ”Argylle” helt bestemt et oplagt valg. 

 

Dertil kommer, at hvis man én gang for alle har fået blik for filmindustriens mere eller mindre kendte psykologiske agenda: Predictive programming’, så er der i alle Hollywood-produktioner konstant en interessant udfordring i at forsøge at demaskere, hvad agendaen i netop denne film eller serie går ud. I dette tilfælde specifikt, hvad hjernevask kan udrette af personlighedsændringer.      

__________________________________

Længde: 139 minutter 

  • Medvirkende: Bryce Dallas Howard, Sam Rockwell, Bryan Cranston, Catherine O’Hara, Henry Caville, Samuel L. Jackson m.fl. 
  • Instruktør: Matthew Vaughn 
  • Manus: Jason Fuchs 
  • Premieredato: d. 1. februar

Argylle – I biografen 1. februar (dansk trailer) (youtube.com)

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…