Getting your Trinity Audio player ready...
|
Tirsdag erklærede Sydkoreas præsident Yoon Suk Yeol sit land i militær undtagelsestilstand. Han argumenterede med, at dette var nødvendigt for at undgå kaos. Men præsidentens indgreb bidrog til yderligere kaos.
Det sydkoreanske parlament reagerede ved at stemme præsidenten ned og énstemmigt blokere for hans dekret. Der er usikkerhed om, hvordan denne aparte situation vil udvikle sig i den kommende tid. Men man kan i hvert fald foreløbig konstatere, at præsidentens forsøg på at overrumple parlamentet endte i fiasko.
Der blev ikke indført undtagelsestilstand i landet. Præsidenten er blevet nødt til at bøje sig. Men det står indtil videre noget uklart, hvad der nu vil ske.
Præsidenten blev grebet af panik
Det kaotiske forløb har i danske medier efterladt et noget operetteagtigt indtryk. Men man skal ikke tage fejl. Det er en voldsom magtkamp, der udspiller sig.
Sydkorea er ikke et eller andet lille pudsigt operetteland. Det er et stort og vigtigt land med en central rolle i verdenspolitikken. Men det er også et land, der er præget af de stærke spændinger, som konflikten mellem Syd- og Nordkorea skaber.
Når præsident Yoon Suk Yeol tilsyneladende blev grebet af panik, hænger det sammen med den enormt sprængfarlige situation, som generelt præger den koreanske halvø.
Spændingerne i forhold til Nordkorea er blevet kraft forstærkede efter, at Nordkorea er gået ind i krigen mod Ukraine . Nordkorea hjælper Rusland med et større antal soldater og materiel. Til gengæld hjælper Rusland Nordkorea med at udvikle militæret, måske hjælpe dem til at få atomvåben.
I Korea synes præsidentens dramatiske angreb på oppositionen kun at have gjort ondt værre.
Parlamentets afvisning af præsidentens forsøg på at indføre militær undtagelsestilstand var enstemmig. Yoons plan faldt til jorden.
Nederlaget var massivt
Meget tyder på at stemningen i landet under de dramatiske begivenheder har været præget af to strømninger:
På den ene side har der – især blandt unge – været demokratisk sindede kræfter, der så sig selv i en kamp for demokrati og mod totalitære kræfter.
På den anden side har der været kræfter – ikke nødvendigvis alle specielt demokratiske – der gik efter et magtopgør med præsident Yoon Suk Yeol.
Et blakket indtryk af præsidenten og hans omgivelser
Parlamentsmedlemmer, der forsamlede sig i parlamentsbygningen, afviste enstemmigt forslag om at indføre militær undtagelsestilstand. Til gengæld samler man sig nu om et krav om at stille Yoon Suk Yeol for en krigsret. Så nederlaget for Yoon Suk Yeol var massivt.
Noget sværere er det at få et indtryk af, hvilke grupperinger der har været drivende i angrebene på Yoon Suk Yeol. Men den seneste tids begivenheder i landet efterlader i hvert fald et blakket indtryk af præsidenten og hans omgivelser. Den ene skandale har afløst den anden.
Disse politiske problemer, som præsidenten er ansvarlig for, står i skærende kontrast til de betydelige fremskridt, som det meget dynamiske sydkoreanske samfund generelt formår at levere. Der er således høj økonomisk vækst og en markant teknologisk udvikling.
Sydkorea kan blive en vigtig partner for Danmark
Det store spørgsmål er selvfølgelig nu: Hvad betyder opgøret med Yoon Suk Yeol for den videre udvikling i Sydkorea?
Én ting er givet: Sydkorea har med sin dynamiske økonomi og sin orientering mod Vesten fået en central placering i international politik. Landet er en vigtig allieret for USA – og også for Danmark.
Set ud fra et amerikansk perspektiv øger det i høj grad også interessen for Sydkorea, at landet er en afgørende militær allieret for USA og hjemsted for tusindvis af amerikanske tropper.
Et sikkerhedspolitisk nøgleland, der altså samtidig er økonomisk interessant for Danmark. Den Korte Avis har da også peget på, at Sydkorea er et land, der kan få voksende betydning som partner for Europa og for Danmark.
NATOs nye generalsekretær har allerede aflagt besøg
Det var da heller ikke nogen tilfældighed, at NATO’s nye generalsekretær, Ruud Lubbers, som et af sine første initiativer efter tiltrædelsen i jobbet valgte at aflægge besøg i Sydkorea. Her er tale om kræfter, der kan få betydelig gavn af hinanden – både økonomisk og sikkerhedspolitisk.
Denne vigtig kendsgerning bør ikke drukne i de nylige dramatiske – til dels kulørte – begivenheder i sydkoreansk politik.
Sydkorea er i høj grad et land, som Danmark og Vesten i det hele taget bør styrke sine forbindelser til. Vi skal naturligvis fastholde vores kritiske sans over for tendenser til magtmisbrug og korruption – ligesom nogle kræfter i Sydkorea gør det – men vi skal under ingen omstændigheder smide barnet ud med badevandet.
Stærke alliancer mod de totalitære kræfter
Vi lever i en mere og mere urolig verden, hvor stærkt antidemokratiske kræfter i Mellemøsten, Rusland, Kina og andre lande ikke vil os, vores samfundsform og vores kultur det godt.
Så meget desto vigtigere er det at styrke vores muligheder for at skabe stærke internationale alliancer med kræfter, som trækker verden i en retning, der går op imod de totalitære kræfters voksende indflydelse.
Derfor er det alvorligt at opleve kaotiske og undertrykkende kræfter som dem, der på det seneste har præget Sydkorea.
Det er vigtigt, at Danmark og andre frie og demokratiske lande og organisationer som for eksempel NATO øger anstrengelserne for at støtte og samarbejde med de demokratiske kræfter i Sydkorea.
De europæiske lande og NATO-alliancen har afgørende værdier til fælles med det demokratiske Sydkorea, og vi i Danmark og Europa har en meget stærk interesse i at placere os på frihedens og humanitetens side i det globale opgør, som vi bliver trukket ind i med stadigt større kraft.